ελιά & λάδι: Απριλίου 2013

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Βραβεία ελαιολάδου Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ. Ουραγός η Ελλάδα.



2013 βραβεία ελαιολάδου Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ. Ουραγός η Ελλάδα.


Τα ελαιόλαδα που απέσπασαν βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας 2013 που οργανώθηκε στην Νεα Υορκη  ανακοινώθηκαν  στις 18 Απριλίου σε συνέντευξη Τύπου  που δόθηκε στο Διεθνές Κέντρο Κουζίνας (International Culinary Center) της Νέας Υόρκης.
Πρώτες σε βραβεία αναδείχτηκαν η Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ ενω
μεταξύ των ουραγών βρέθηκε η Ελλάδα, προκαλώντας   εύλογους  προβληματισμούς.
Η  παρουσίαση  των βραβείων  έγινε σε συνέντευξη Τύπου  που δοθηκε στο Διεθνές Κεντρο Κουζίνας (Culinary Center) της Νεας Υορκης  σε  μια αίθουσα κατάμεστη απο εκπροσώπους των Μεσων Ενημερωσης από όλο τον κόσμο. Η ανακοινωση  εγινε  απο τον  κ. Curtis Cord διοργανωτή του διαγωνισμού  και εκδότη των "Olive Oil Times",  τον  κ. Steve Jenkins εκπροσωπο των  Σουπερ Μαρκετ "Fairway",  τον κ.  Dorothy Hamilton  ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του  Culinary Center,  και τον  κ. Gino Celletti  επικεφαλής των Κριτών του διαγωνισμού από όλο τον κόσμο.
τον    διαγωνισμό έλαβαν μέρος τελικα  653   ελαιόλαδα προερχόμενα απο 22 χώρες στα οποια απονεμήθηκαν 260  συνολικα βραβεία  που ανήκαν στις κατηγορίες "Best of Class (Καλυτερο κατηγορίας) ,   Χρυσό και Αργυρό.
Οι χώρες με τα περισσότερα βραβεία ήταν η Ιταλία με 83,  η Ισπανία με 51, και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36.
Κατώτερη  της αξίας της η  γενική κατάταξη  της Ελλάδας
Η Ελλάδα απέσπασε  15 συνολικά βραβεία απο τα οποία ομως  μόνο 2 ηταν χρυσά και 13 αργυρά. Απο τα αργυρα  3 προέρχονταν απο την Κρήτη  και ανηκαν στην Οικογ. Λυράκη ( Σεισι Λασηθίου), την Ανώσκελη ΑΕ (Κολυμβαρι Χανίων) και Α.Σ. Κριτσάς (Κριτσά Λασηθίου).
Τα πληρη στοιχεία και οι βαθμοί των Ελληνικών Ελαιολαδων φαίνονται στον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί  ενω στην συνέχεια φαίνονται και οι  φωτό των συσκευασιών τους.
Πάντως η  θεση της Ελλαδας στην γενικη κατάταξη, δεν μπορείι να θεωρηθεί ικανοποιητική αν μάλιστα ληφθεί υπόψη οτι ειναι η τρίτη στο Κόσμο ελαιοπαραγωγός χώρα και μάλιστα με πολυ υψηλό μέσο ποιοτικό επίπεδο αφου το παραγόμενο προιόν  κατα  95% και ανω ανηκει στην υψηλοτερη ποιοοτικη κατηγορία του έξτρα παρθένου με οξύτητα χαμηλότερη απο 0,5 βαθμούς, ενω τα  αντίστοιχα ποσοστά ειναι 50%  για την Ιταλία και μόνο 30%  για την Ισπανία.
Βέβαια,  ο συγκεκριμμένος διαγωνισμος δεν μπορει να θεωρηθεί οτι  καλύτερο απο πλευράς ασφαλειας της  διαδικασίας αφου βασίζεται σε μόλις τρεις συσκευασίες των 0,5 λιτρων, που οι  ενδιαφερόμενοι,  ειναι σαφές οτι,   μπορούν να βρούν πολύ εύκολα ακόμη και απο τρίτους. Ωστόσο η σημασία του για την αγορά των ΗΠΑ, που ειναι η μεγαλυτερη εισαγωγός χώρα στον κόσμο με πάνω απο 260.000 τονους τον χρόνο, ειναι πολυ σημαντική.
Επομένως  αρμοδιοι αλλα και επιχειρησεις ελαιολαδου στην Ελλάδα πρέπει να αφησουν τις τυμπανοκρουσίες και να προβληματιστούν σοβαρά.
Κατανομή των Βραβείων κατα Χώρες
Αναλυτικότερα   απο τα  βραβεία του διαγωνισμού,  η  Ιταλία κέρδισε 8  Best of Class και 51 χρυσά,  η Ισπανία  3 Best of Class και 27 χρυσά, η Αυστραλία  3 Best of Class  και 5 χρυσά, το Περού, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική έλαβαν η κάθε μία από ένα Best of Class.
Οι ΗΠΑ έλαβαν συνολικά 21 χρυσά βραβεία, ακολούθησε  η Πορτογαλία με 16 χρυσά, η Κροατία με 8, η Γαλλία, η Ουρουγουάη απο 3  τρία χρυσά και η Ελλάδα δύο χρυσά τα οποία πήραν η Olea Groves Ltd και η AiQ Ltd.
Οι χώρες που βραβεύτηκαν με ένα χρυσό είναι η Χιλή, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Περού, τη Σλοβενία, ηΤυνησία και η Τουρκία.
Τα βραβεία στην Ελλάδα και στην Κρήτη
Τα βραβεία, τα στοιχεία και οι φωτο  που κέρδισαν Ελληνικά ελαιόλαδα παρουσιάζονται  στην  συνέχεια με την επισήμανση οτι, οπως φαινεται,  καποια απο αυτα παρουσιάστηκαν με σύμπραξη   διεθνών εταιρειών.
Πίνακας Βραβείων και  στοιχείων  Ελληνικών ελαιολάδων
Εταιρεία
Διάκριση
Βαθμ.
Άρωμα
Ποικιλία
Πόλη
AiQ 0,5
AiQ -0,5
Χρυσό
8.30
Μέτριο
Κορωνέικη
Αθήνα
Olea Juice Μέτριο Μείγμα 2
Olea Groves Ltd
Χρυσό
8.00
Μέτριο
Μειγμα
Αθήνα
Manny's
Rovithis Family
Αργυρό
7.80
Μέτριο
Κορωνέικη
Οικογ.ΛΥΡΑΚΗΣ .
Σίσι Λασιθίου
Jordan Olivenoel
Jordan Olivenoel
Αργυρό
7.80
Μέτριο
Μείγμα
Λέσβος
Moria Elea Deluxe
Olive Vision
Αργυρό
7.70
Μέτριο
Μείγμα
Κρανίδι Αργολίδας
Kaldi - Pure Mediterranean Taste
Kaldes Bros Trading Co
Αργυρό
7.50
Μέτριο
Μείγμα
Mani Bläuel
Mani Bläuel
Αργυρό
7.5
Μέτριο
Κορωνέικη
Μεσσηνία
Gaea Lesvos PGI Vranas
Gaea Products S.A.
Αργυρό
7.20
Μέτριο
Αγρελιά
Λέσβος
Anoskeli PDO Kolymvari
Anoskeli Agricultural Company S.A.
Αργυρό
6.90
Μέτριο
Κορωνέικη
Κολυμπάρι
Pelion Olive Farms
Vasilis Frantzolas
Αργυρό
6.70
Μέτριο
Αμφίσσης
Αθήνα
Ktimata Kyklopas
Kyklopas S.A.
Αργυρό
6.50
Μέτριο
Makris Local
Αλεξανδρούπολη
Cat Cora's Kitchen by Gaea Kritsa Fresh
GAEA PRODUCTS S.A. Gaea Products S.A.
Αργυρό
6.40
Μέτριο
Κορωνέικη
ΑΣ Κριτσάς
Λασίθι
Estia 05
Estia
Αργυρό
6.30
Μέτριο
Κορωνέικη
Ιωάννινα
Estia 01
Estia
Αργυρό
6.30
Λεπτό
Canino
Ιωάννινα
Olivest
Olivest
Αργυρό
5.80
Ισχυρό
Κορωνέικη
ΗΠΑ
Πηγή: www.sedik.gr
read more " Βραβεία ελαιολάδου Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ. Ουραγός η Ελλάδα. "

Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!



Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!


Το Πάσχα, είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μετά τα Χριστούγεννα. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα που έχουν την τιμητική τους, όλα μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξεχωριστής κατάνυξης. Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στην εκκλησία, υπάρχει λειτουργία κατά την οποία και εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού. Η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι και εβδομάδα νηστείας για τους χριστιανούς. Σημαντικότερες ημέρες είναι η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Παρασκευή κατά τις οποίες νηστεύουμε και το λάδι. Την Μεγάλη Πέμπτη, είναι η μέρα που βάφουμε τα «κόκκινα» αυγά. Το κόκκινο χρώμα, συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Σημαντικότερα από τα έθιμα της χώρας, τις άγιες μέρες του Πάσχα, είναι τα εξής:
Θράκη: Στην Θράκη, ένα σημαντικό έθιμο είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, τα παιδιά αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, όπου βάζοντάς τους φωτιά θα «κάψουν» τον Ιούδα. Συνηθίζεται μέρος της στάχτης αυτής, να παίρνουν για να την ρίξουν στα μνήματα.
Αράχωβα: Σημαντικό έθιμο στην Αράχωβα, είναι η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Ανήμερα του Πάσχα, ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, περιφέρουν την εικόνα του Άγιου, ενώ την επόμενοι ημέρα πραγματοποιείται ο αγώνας των γερόντων. Διάφοροι άνδρες μεγάλης ηλικίας, ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έως τον λόφο. Πίσω τους ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα που τους συνοδεύουν, ενώ ακολουθούν και άλλες δοκιμασίες και αγωνίσματα που ονομάζονται «κλέφτικα».
Κύθνος: Στην Κύθνο, έχουν ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, το έθιμο της «κούνιας». Σύμφωνα μ’ αυτό, την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του χωριού, στήνεται μια κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, για γάμο!
Πάτμος: Στο νησί της Πάτμου, έχουν ένα μοναδικό έθιμο, που κάθε χρόνο έχει την τιμητική του στην χώρα του νησιού και αυτό είναι το έθιμο του «νιπτήρα». Αυτός λοιπόν στολίζεται με βάγια και πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια. Την Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού, αναπαριστούν τον Μυστικό Δείπνο.
Ύδρα: Στην Ύδρα, έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή. Εκεί στην συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Ξεχωριστή θέση έχουν και τα πολύχρωμα βαρελότα που φωτίζουν στην συνέχεια τον ουρανό.
Ζάκυνθος: Στο νησί της Ζακύνθου, ο Επιτάφιος, γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί , σύμφωνα με ένα πανάρχαιο έθιμο, η περιφορά του Επιταφίου, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση.
Χίος: Στην Χίο, έχουμε το γνωστό σε όλους μας πια έθιμο, του «ρουκετοπόλεμου». Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Χίο, γι’ αυτό και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.
Ρόδος: Στην Ρόδο, τα παιδιά το Μεγάλο Σάββατο γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο». Το αντίτιμο είναι χρήματα ή αυγά, τα οποία και συγκεντρώνουν για να τα δώσουν αργότερα στους ιερείς. Ένα ακόμα έθιμο της ημέρας είναι και τα λεγόμενα «Λαζαράκια». Αυτά, είναι πασχαλινά κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού σε στριφτό σχήμα. Τα «Λαζαράκια» συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.
Λεωνίδιο: Στο Λεωνίδιο, γίνεται κάτι μοναδικό. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί των ενοριών, κατασκευάζουν φωτεινά «αερόστατα» τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό.
Μακεδονία: Στην Μακεδονία, διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας, το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μου». Το έθιμο αυτό γιορτάζεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα και συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα.



read more " Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα! "

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τι άλλαξε στη φυτοπροστασία και πώς δίνονται οι εγκρίσεις



Τι άλλαξε στη φυτοπροστασία και πώς δίνονται οι εγκρίσεις


«Σχετικά με το δημοσίευμα περί καθυστερήσεων στην έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φ.π.) από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Η Υπηρεσία χορηγεί εγκρίσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 1107/2009/ΕΕ και τον Ν. 4036/2012. Στο άρθρο 4 του N. 4036 ορίζεται ως αρμόδια αρχή αξιολόγησης για την χορήγηση εγκρίσεων φ.π. το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.) Μόλις η αρμόδια αρχή (Μ.Φ.Ι.) ολοκληρώσει την αξιολόγηση ενός προϊόντος, η Υπηρεσία εντός 6 εβδομάδων ολοκληρώνει τη χορήγηση της έγκρισης. Επομένως θέμα καθυστέρησης στην περίπτωση αυτή δεν υφίσταται.
Στα προϊόντα τα οποία έχουν έγκριση σε άλλες χώρες του νότου της Ε.Ε. (και στην Ιταλία) ή σε όλη την Ε.Ε. σε περιπτώσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών ή μετασυλλεκτικών εφαρμογών κ.ά. χορηγείται αμοιβαία έγκριση, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, εντός 120 ημερών. Αυτό που απαιτείται και σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είναι η προσκόμιση της αξιολόγησης και της έγκρισης από την άλλη χώρα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται με στοιχεία η ασφάλεια του προϊόντος για τον χρήστη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Στην εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 1107/2009, ο οποίος βάζει αυστηρές προθεσμίες για την χορήγηση εγκρίσεων, η χώρα μας ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα και δεν υπάρχει κανένα παράπονο από τους αιτούντες.
Για δε τις παλαιές αιτήσεις που εκκρεμούν με το Π.Δ. 115/97 εξεδόθη η 10775/107242 υπουργική απόφαση τροποποίησης της απόφασης 124830/12-12-2007, σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση οριστικών εγκρίσεων κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύμφωνα με το άρθρο 80.5 του Καν. (ΕΚ) 1107/2009, σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται πλέον να προσκομιστεί η πλήρης αξιολόγηση της άλλης χώρας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση αυτών των εγκρίσεων, εφόσον έχουν ήδη εγκριθεί σε μια άλλη χώρα.
Το Υπουργείο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, διότι διαπιστώθηκε ότι η χώρα «πιλότος» Ιταλία ενέκρινε μέχρι την έναρξη εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 1107/2009, που ήταν η 14η/6/2011 προϊόντα για τα οποία δεν είχε διαθέσιμη αξιολόγηση ως όφειλε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προτείνεται «σε ορισμένες επείγουσες περιπτώσεις και όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, να δίνονται «αυτόματα» εγκρίσεις….», που σημαίνει:
Οι εγκρίσεις δεν επιτρέπεται να χορηγούνται ανεξέλεγκτα ή «αυτόματα», ούτε στη χώρα μας, ούτε σε κανένα άλλο Κράτος-Μέλος, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε άμεση συνέπεια στη δημόσια υγεία και απαγορεύεται από τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Η χορήγηση εγκρίσεων γίνεται πάντα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, διότι αλλιώς η οποιαδήποτε Υπουργική Απόφαση θα καταπέσει άμεσα, αν δεν στηρίζεται σε ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο. Η Υπηρεσία μας χορηγεί τέτοιου είδους εγκρίσεις ακολουθώντας τον Καν. (ΕΚ) 1107/2009.
Όσον αφορά τις συνέπειες, τα παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που εισέρχονται από την Τουρκία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι μόνο προϊόντα με παλιές δραστικές ουσίες που έχουν ανακληθεί από την Ε.Ε. και δεν κυκλοφορούν βεβαίως σε καμία χώρα της Ε.Ε.. Επομένως, σε αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να χορηγηθούν με κανένα τρόπο οριστικές εγκρίσεις (trifluralin, propanil, 1.3 D, κ.ά.), καθώς έχουν αξιολογηθεί και απαγορευτεί σε ολόκληρη την Ε.Ε.»
Έχει εξιχνιαστεί ένα από τα µεγαλύτερα πανευρωπαϊκά κυκλώµατα διακίνησης παράνοµων φυτοπροστατευτικών
Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου με ΣΔΟΕ και Europol

Όσον αφορά τα νέα προϊόντα, η επιστολή αναφέρει ότι «αν κυκλοφορούν σε χώρες της Ε.Ε., είναι βέβαια ακριβά και δεν συμφέρει οικονομικά η παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας. Όλα τα φ.π. νέας τεχνολογίας, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., φυσικό είναι να έχουν υψηλές τιμές και οπωσδήποτε σημαντικά υψηλότερες από τα παλαιά φ.π. Η αναφορά σε παράνομη εισαγωγή αυτών των προϊόντων δεν ευσταθεί, διότι δεν υπάρχει κέρδος από το λαθρεμπόριο. Το λαθρεμπόριο περιορίζεται σε εισαγωγή ανακλημένων από ετών φ.π., τα οποία είναι κάκιστης ποιότητας και ζημιογόνα και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή.
Σχετικά με το ότι «ο κρατικός μηχανισμός δημιουργεί εμπόδια», αυτό δεν ανταποκρίνεται διόλου στην πραγματικότητα, διότι, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου μας, με αυτές τις διαδικασίες, κατά το έτος 2012 εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία μας 301 προϊόντα (παραπάνω από ένα κάθε εργάσιμη ημέρα) εκ των οποίων 204 φυτοπροστατευτικά προϊόντα και 97 βιοκτόνα, κατά δε τους δύο τελευταίους μήνες (2ος και 3ος του 2013) έχουν χορηγηθεί 26 νέες εγκρίσεις. Αυτά τα φ.π. αφορούν νέα σκευάσματα για τη χώρα μας, διότι η παλιά εθνική νομοθεσία έχει καταργηθεί από 1-6-2011, οπότε εφαρμόζεται ο Καν. 1107/2009.
Με τον Ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27-1-2012, μετά από εισήγηση της υπηρεσίας μας, αυστηροποιήθηκαν οι επιβαλλόμενες κυρώσεις και πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 2, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα κυμαίνονται από 10.000 έως 50.000 ευρώ. Σε δε περίπτωση επανάληψης παράβασης, τα όρια των προστίμων διπλασιάζονται και το επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το διπλάσιο του προηγούμενου επιβληθέντος. Τα πρόστιμα πλέον επιβάλλονται με Υπουργική Απόφαση.
Η αρμόδια υπηρεσία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της συνεργάζεται με τις συναρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας μας, όπως το Σ.Δ.Ο.Ε., την ΕΛ.Υ.Τ. (Δίωξη Λαθρεμπορίου), τις τελωνειακές αρχές, την Οικονομική Αστυνομία, τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας συμμετείχε σε ενημερωτική ημερίδα για τα παράνομα φυτοφάρμακα, με συμμετοχή των τελωνειακών υπαλλήλων της Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Κήπων, Ορεστιάδας και Καστανέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 22 Ιανουαρίου 2013. Η υπηρεσία συνεργάζεται επίσης στενά με τις αρμόδιες αρχές των άλλων Κρατών – Μελών, με τη Europol και με τον Ο.Ο.Σ.Α. στην καταπολέμηση της διακίνησης παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Τα παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα προέλευσης Τουρκίας πολλές φορές δεν εισέρχονται στη χώρα μας μέσω Έβρου, λόγω των αυστηρών τελωνειακών ελέγχων, αλλά μέσω Βουλγαρίας. Κατ’ επανάληψη, επίσης, έχει συνεργαστεί με την αρμόδια υπηρεσία της Βουλγαρίας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού της συγκεκριμένης παραβατικότητας.
Ως αποτέλεσμα πληθώρα περιπτώσεων έχει εξιχνιαστεί, μεταξύ των οποίων και ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά κυκλώματα διακίνησης παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στη συγκεκριμένη υπόθεση πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι ελεγκτικές αρχές, πέραν της χώρας μας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: Κατά το 2011 και, παρά την οικονομική κρίση και τη στενότητα πόρων, ολοκληρώθηκαν 43 υποθέσεις διακίνησης παράνομων φ.π. και επιβλήθηκαν πρόστιμα 420.500 ευρώ. Κατά το 2012 και, παρά την οικονομική κρίση και τη στενότητα πόρων, ολοκληρώθηκαν 41 υποθέσεις διακίνησης παράνομων φ.π. και επιβλήθηκαν πρόστιμα 267.000 ευρώ. Οι κυρωτικές αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στο πρόγραμμα «Διαύγεια».
Όσα είναι εγκεκριµένα στην Ε.Ε. είναι εγκεκριµένα και στην Ελλάδα
Τι ισχύει για όλες τις κατηγορίες σκευασµάτων

Η αρμόδια διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής διαβεβαιώνει όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν με έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυκλοφορούν και στην Ελλάδα με αντίστοιχη έγκριση. Συγκεκριμένα: «Απαντώντας στα σημεία - κατηγορίες σκευασμάτων που, σύμφωνα με το άρθρο, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, εξαιτίας δυσλειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, επισημαίνουμε τα ακόλουθα :
Α) Όσα είναι εγκεκριμένα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκρίνονται και στην χώρα μας, ανάλογα με το είδος της έγκρισης που αιτείται η κάθε εταιρία.
Β) Όσα απαγορεύτηκαν με ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, δεν κυκλοφορούν σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως ούτε στην Ελλάδα. Συνεπώς, το ότι κυκλοφορούν στην Τουρκία, δεν αίρει την ανάκλησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να χορηγηθεί έγκριση σε αυτά.
Γ) Όσα είναι εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εγκεκριμένα και στην Ελλάδα. Εφόσον έχουν έγκριση στην Ελλάδα, ακολουθούν όλες τις διαδικασίες του εμπορίου.
Κυρώσεις σε παραγωγούς
Ακόμα και με μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων απειλούνται οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
«Μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα, η υπηρεσία συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε κάθε παραγωγό που διαπιστώνεται κατοχή ή χρήση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιβάλλονται επιπλέον κυρώσεις (μειώσεις) στις κοινοτικές ενισχύσεις που θα μπορούσε να λάβει, λόγω μη συμμόρφωσης των οριζόμενων στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. Για το λόγο αυτό κάθε απόφαση επιβολής κυρώσεων κοινοποιείται πλέον και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ηλεκτρονική καταγραφή
Παρά την έλλειψη των αναγκαίων πόρων, οι μηχανισμοί ελέγχου ενισχύονται μέσω της συνεργασίας των υπηρεσιών και της ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα κράτη ή διεθνείς οργανισμούς. Πέραν αυτών, στην καταπολέμηση των παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα συμβάλλει και το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής της διακίνησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία θεσπίστηκε με την με αριθ. 2519/28169/2013 (ΦΕΚ Β΄649) απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 36 του Ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), συνιστά εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφού για κάθε λιανική πώληση φυτοπροστατευτικού προϊόντος θα καταγράφονται τα στοιχεία του παραγωγού και η σκοπούμενη χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, με αυτόματη ενημέρωση του υπουργείου μας.
Εθνικό Σχέδιο δράσης
Επιπλέον, το υπουργείο μας έχει προετοιμάσει το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σε συνεργασία με πληθώρα ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, όπως Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ε.ΣΥ.Φ., ΓΕΩΤ.Ε.Ε., υπηρεσίες του υπουργείου μας, ΠΑΣΕΓΕΣ, Greenpeace, Καταναλωτικές οργανώσεις, ΣΕΒΤ κ.ά., με το οποίο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την έναρξη του συστήματος κατάρτισης των επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στα θέματα κατάρτισης των παραγωγών εντάσσονται και οι κίνδυνοι από τη χρήση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.



agronews
read more " Τι άλλαξε στη φυτοπροστασία και πώς δίνονται οι εγκρίσεις "

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ελαιόλαδο και η διεθνής πραγματικότητα



Ποιοτικά ελαιόλαδα και διεθνής πραγματικότητα

Ποιοτικά ελαιόλαδα και διεθνής πραγματικότητα

Αμέτρητες φορές φιλάρεσκα πολιτικοί αλλά και παραγωγοί μιλούν για το "καλύτερο λάδι" στον κόσμο όταν θέλουν να αναφέρονται στο μεσσηνιακό. Οι περισσότεροι όμως ξεχνούν ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή κατά την οποία οι Αθηναίοι (μέτοικοι και γκάγκαροι) ζητούσαν να τους φέρουν ένα τενεκέ φημισμένο λάδι από την Καλαμάτα. Και γιατί πλέον η παραγωγή ελαιολάδου αναπτύσσεται με μεγάλες ταχύτητες, και γιατί όλοι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης της ποιότητας και γιατί το μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι η επιβεβαίωση των ισχυρισμών μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα τελευταία χρόνια οι διαγωνισμοί έχουν πληθύνει και έρχονται να αποδείξουν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είναι… ασυναγώνιστο. Οταν βεβαίως αυτοί που τυποποιούν και εμπορεύονται το προϊόν, έχουν και τη δυνατότητα αλλά και την πολιτική προώθησης μέσα από τέτοιου είδους συμμετοχές. Μπορεί οι διαγωνισμοί να μην είναι ενδεχομένως πέρα από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, όμως ορισμένα πράγματα είναι απολύτως ενδεικτικά του διεθνούς περιβάλλοντος, του σκληρού ανταγωνισμού, της προόδου την οποία κάνουν χώρες που δεν μπορούμε να φανταστούμε αλλά και των τιμών του ελαιολάδου σε ειδικές αγορές.
Από την ιστοσελίδα Agrotypos αλιεύσαμε πριν λίγες ημέρες την είδηση: «Κάθε Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται ένας διεθνής διαγωνισμός από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που δοκιμάζει περισσότερα από 700 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από κάθε γωνιά του πλανήτη για να βραβεύσει τα καλύτερα στον κόσμο. Ο "Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης", αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο ετήσιο διαγωνισμό ελαιολάδου. Τα βραβεία ανήκουν στις κατηγορίες: "Best of Class", χρυσό και ασημένιο. Το 2013 από την Ελλάδα διαγωνίστηκαν συνολικά 16 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Από αυτά 2 πήραν χρυσά βραβεία και 12 ασημένια (σ. σ. μεταξύ αυτών και το ελαιόλαδο Mani της εταιρείας Μπλάουελ). Τα χρυσά βραβεία κέρδισαν τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα των εταιρειών Olea Groves και AiQ. "Τα ελαιόλαδα, που κερδίζουν βραβεία σε τέτοιους διαγωνισμούς, αποκτούν διεθνή αναγνώριση και γίνονται περιζήτητα από τους ξένους σεφ και καταναλωτές", ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών. Στις 18 Απριλίου του 2013, σε ειδική εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού. Ελαβαν μέρος συνολικά 702 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, από 22 χώρες. Οι χώρες που πήραν τις περισσότερες διακρίσεις ήταν η Ιταλία με 83 βραβεία, η Ισπανία με 51 βραβεία και οι ΗΠΑ με 36 βραβεία. Συγκεκριμένα η Ιταλία κέρδισε 8 βραβεία "Best of Class" και 51 χρυσά. Δεύτερη σε βραβεύσεις ήρθε η Ισπανία με 3 "Best of Class" και 27 χρυσά. Στην Αυστραλία απονεμήθηκαν 3 "Best of Class" και 3 χρυσά ενώ Περού, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική κέρδισαν από 1 "Best of Class". Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ΗΠΑ που έλαβαν συνολικά 21 χρυσά βραβεία, η Πορτογαλία με 16 και η Κροατία με 8, ενώ Γαλλία, και Ουρουγουάη κέρδισαν η καθεμία από 3 χρυσά, ενώ 2 η Ελλάδα. Από 1 χρυσό κέρδισαν η Χιλή, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Περού, η Σλοβενία, η Τυνησία και η Τουρκία».
Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας έχει και πληροφορίες για τα ελληνικά ελαιόλαδα που πήραν χρυσό. Το ελαιόλαδο Olea Juice είναι έξτρα παρθένο με οξύτητα 0,26, προέρχεται από 2.000 ελαιόδενδρα που διαθέτει η εταιρεία στην Πελοπόννησο (ποικιλίες μανάκι και κορωνέικη) και παράγει 4.000 φιάλες αριθμημένες με το χέρι. Το προϊόν θεωρείται gourmet, πωλείται σε ειδική συσκευασία που το διατηρεί σε σταθερή θερμοκρασία και πωλείται στα σούπερ μάρκετ των Ηνωμένων Πολιτειών προς 60 δολάρια το μισό λίτρο.
Το ελαιόλαδο AiQ 0,5 προέρχεται από κορωνέικη, είναι χαμηλής οξύτητας και προέρχεται από ελιές που καλλιεργούνται στην περιοχή της Σπάρτης. Ανήκει στην κατηγορία των gourmet και delicatessen προϊόντων και απευθύνεται σε καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα. Η τιμή λιανικής στο ράφι θα κυμαίνεται γύρω στα 15 ευρώ για τη συσκευασία του μισού λίτρου. Μπορεί όμως σε πλούσιες αγορές να φτάσει ακόμη και στα 25 – 30 ευρώ.
Οι πληροφορίες είναι αποκαλυπτικές για την παγκόσμια εικόνα των ελαιόλαδων υψηλής ποιότητας και η ελληνική υστέρηση είναι οφθαλμοφανής ακόμη και σε σχέση με χώρες οι οποίες δεν έχουν καμία παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου και μάλιστα σε ορισμένες από αυτές η καλλιέργεια δεν μετράει και πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια μόνο πλευρά μιας πολύ σύνθετης υπόθεσης όπως είναι αυτή της παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης του ελαιολάδου στις αγορές. Χωρίς εθνικό σχέδιο και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και ιδιώτες, δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ!

http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/25531
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/25531Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/25531

read more " Ελαιόλαδο και η διεθνής πραγματικότητα "

οδηγός Ά Βοηθειών σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων από φυτοπροστατευτικά προϊόντα


Δείτε τον οδηγό Ά Βοηθειών σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων από φυτοπροστατευτικά προϊόντα

  Οδηγός εδώ:   protes noitheies kai futoprostateutika.pdf









http://news.agrigate.gr
read more " οδηγός Ά Βοηθειών σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων από φυτοπροστατευτικά προϊόντα "

Τα πλεονεκτήµατα της διπλής καλλιέργειας



Τα πλεονεκτήµατα της διπλής καλλιέργειας


Μια ξηρική φυτεία με 100 καρυδιές ανά 10 στρέμματα στις άκρες του χωραφιού μπορεί να δώσει μετά από 35 χρόνια έως και 10.000 ευρώ το στρέμμα
Τα πλεονεκτήµατα της διπλής καλλιέργειας παρουσίασε ο καθηγητής ΑΠΘ, Βασίλης Παπαναστάσης, σε ηµερίδα στη Θεσσαλονίκη
Αξιόλογο πρόσθετο εισόδημα, που, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με το δασοπονικό είδος της φύτευσης και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, μπορεί να εξελιχθεί σε ανέλπιστο «κουμπαρά», δύνται να αποκομίσει ο Έλληνας αγρότης που θα επιλέξει να συνδυάσει μια κλασσική ετήσια γεωργική καλλιέργεια του χωραφιού του, ταυτόχρονα με την εκμετάλλευση φυτείας δένδρων στις παρυφές ή και σε ενδιάμεσες γραμμές του αγρού. Μια τέτοια περίπτωση δύναται να αποτελέσει μια φυτεία με 100 καρυδιές ανά δέκα στρέμματα, οι οποίες μπορούν να αποδώσουν, έπειτα από 35 χρόνια στα ποτιστικά (ή 45 στα ξερικά), έως 1 κυβικό μέτρο ξύλου ανά δένδρο, αξίας σήμερα 1.000 ευρώ το κυβικό.
Το αγροδασοπονικό σύστημα αγροτικής ανάπτυξης, όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες, επιχειρείται να επανέλθει στο προσκήνιο, ως εναλλακτική χρήση γης στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς επιφέρει περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά οφέλη, όπως τουλάχιστον φάνηκε στην ειδική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στις 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ και το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο.
Ιδανική λύση και ασφαλής επένδυση
«Η φύτευση δένδρων στα χωράφια συνιστά ιδανική λύση για τον γεωργό και ασφαλή επένδυση για το μέλλον, καθώς του εξασφαλίζει διαφοροποιημένο και μεγαλύτερο εισόδημα από ό,τι η γεωργία ή η ξυλοπονία ξεχωριστά, ενώ, παράλληλα, βελτιώνει και το περιβάλλον του χωραφιού του», επισήμανε από το βήμα της ημερίδας ο καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαναστάσης, σημειώνοντας πως πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα η διατήρηση των υφιστάμενων συστημάτων αγροδασοπονίας στη χώρα και η δημιουργία νέων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η οικονομική διάσταση του αγροδασοπονικού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης καθίσταται ακόμη πιο σημαντική από τη στιγμή που η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή ξυλείας, αφού η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε μόλις περίπου 390 χιλ. κυβικά μέτρα, όταν οι εισαγωγές φθάνουν, ετησίως, στα σχεδόν 2,66 εκατ. κυβικά μέτρα.
«Το μέτρο μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών της χώρας σε τεχνική ξυλεία υψηλής ποιότητας και να μειώσει σημαντικά τις εκροές συναλλάγματος, που φθάνουν τα 65 εκατ. ευρώ ετησίως», ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι στο αγροδασικό σύστημα η φυτεία των δένδρων θα δεσμεύσει στην αρχή περί το 5% της έκτασης και πριν την υλοτομία το 15% αυτής, ενώ στο υπόλοιπο χωράφι ο παραγωγός θα παράγει κανονικά τα γεωργικά του προϊόντα, καθ’ όλη τη διάρκεια ύπαρξης της φυτείας.
Κατάλληλα δένδρα για ανάπτυξη αγροδασοπονικών συστημάτων, κατά τον κ. Παπαναστάση, είναι τα «ευγενή» πλατύφυλλα, όπως καρυδιά, αγριοκερασιά, ψευδοπλάτανος, σορβιά, φλαμουριά, καστανιά, μελικοκιά και σκλήθρο, ενώ ως γεωργικές συνεκμεταλλεύσεις πλέον κατάλληλες θεωρούνται τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρά, καλαμπόκι και βαμβάκι) και δευτερευόντως τα κηπευτικά και το αμπέλι.
Αγροδασοπονία και νέα ΚΑΠ
Ανέφερε, επίσης, πως συν τοις άλλοις οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αγροδασοπονίας φαίνεται πως θα ευνοηθούν περισσότερο στην επικείμενη περίοδο 2014-2020 της νέας ΚΑΠ, σε σχέση με ό,τι ίσχυε στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. «Στη νέα ΚΑΠ ένα χωράφι που θα έχει έως 25 δέντρα στο στρέμμα, δεν θα χρειάζεται ο αγρότης να τα κόψει για να πάρει την επιδότηση, ενώ στην τρέχουσα το όριο αυτό ήταν στα 5 δέντρα ανά στρέμμα», εξήγησε ο καθηγητής, σε ό,τι αφορά στον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ, προσθέτοντας πως μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για την αγροδασοπονία είναι ότι στην περιοχή της οικολογικής εστίασης (σ.σ. 7% της καλλιεργούμενης έκτασης) εντάσσονται και αγροδασικά συστήματα. Όσον αφορά δε, στο δεύτερο πυλώνα, είπε ότι το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο για την πρώτη εγκατάσταση αγροδασικών συστημάτων περιλαμβάνεται και μάλιστα βελτιωμένο στη νέα ΚΑΠ, διότι πέραν των ιδιωτών, δίνει το δικαίωμα και σε δήμους και οργανώσεις να κάνουν το ίδιο. Προβλέπει, ακόμη, επιδότηση για τη φροντίδα της φυτείας κατά τα πρώτα 5 έτη, μετά την εγκατάσταση, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.
Παρά τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου συστήματος, πάντως, ο κ. Παπαναστάσης δεν έκρυψε ότι, έως τώρα, τουλάχιστον, συναντά επιφυλάξεις στους γεωτεχνικούς επιστήμονες και κυρίως στους αγρότες, που δυσκολεύονται να πειστούν για τα ωφελήματα που υπάρχουν.




http://agrotikabook.gr
read more " Τα πλεονεκτήµατα της διπλής καλλιέργειας "

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Iδρύθηκε η ΕVA



Iδρύθηκε η ΕVA


Η Συμμαχία για το Έξτρα Παρθένο (ΕVA) ενώνει τους παραγωγούς του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με στόχο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ποιότητα.
Πως θα γνωρίζω ότι όταν αγοράζω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτό είναι ένα αυθεντικό και ποιοτικό προϊόν; Την απάντηση στους καταναλωτές και στην εφοδιαστική αλυσίδα για το παραπάνω ερώτημα τη δίνει η Συμμαχία για το Έξτρα Παρθένο (Extra Virgin Alliance – EVA).
Οι ψευδείς ισχυρισμοί, η αβέβαιη ποιότητα, οι απάτες και η έλλειψη από έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με το ελαιόλαδο, υποβαθμίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και του αγοραστή, που πολλές φορές αισθάνονται μπερδεμένοι και καχύποπτοι.
Η ΕVA παρεμβαίνει μέσα σε αυτή τη διεθνή κατάσταση. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός επαγγελματικός Οργανισμός, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς του γνήσιου έξτρα παρθένου ελαιολάδου από όλο τον κόσμο, με μέλη από έξι ηπείρους και εννέα χώρες.
Η προσέγγιση της EVA είναι απλή: Να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών παρέχοντας εγγυήσεις όχι μόνο προς τους αγοραστές μέσω ελέγχου των προϊόντων και εκπαίδευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και προς τους καταναλωτές μέσω του σήματος ποιότητας και αυθεντικότητας της ΕVA.
Ο ορίζοντας της ΕVA είναι παγκόσμιος. Η ιδιότητα του μέλους είναι ανοικτή στους παραγωγούς έξτρα παρθένου ελαιολάδου από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αρκεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕVA. Η «ημερομηνία λήξης» (best before) αποτελεί ένα σημείο κλειδί για την εγγύηση της ποιότητας. Η ημερομηνία βασίζεται στα τεχνικά δεδομένα καθώς και στην υπόσχεση του παραγωγού-μέλους ότι θα τηρήσει και υποστηρίξει αυτή την ημερομηνία. Οι παραγωγοί-μέλη της ΕVA συμφωνούν να επιτρέπουν σε ελεγκτές να αγοράζουν το προϊόν τους από κάθε ράφι, να το ελέγχουν κατά πόσο συμμορφώνεται με τις ποιοτικές παραμέτρους της ΕVA και να δημοσιοποιεί αυτά τα αποτελέσματα. Το περιεχόμενο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου πρέπει να υπερβαίνει τα ελάχιστα στάνταρντ όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί στις ποιοτικές παραμέτρους που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης και έχουν τυπωθεί στις ετικέτες της φιάλης (container).
Ένας φάρος ποιότητας
Οι παραγωγοί –μέλη έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα της ΕVA στα προϊόντα τους που συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕVA και κυκλοφορούν στην αγορά. Η σφραγίδα ποιότητας και αυθεντικότητας της ΕVA έχει μια διεύθυνση στο ιντερνέτ, που οδηγεί τους καταναλωτές και αγοραστές κατευθείαν στον κατάλογο των ελαιολάδων της ΕVA. Αυτή η λίστα των επιλεγμένων ελαιολάδων είναι μια πηγή, ένας χώρος που μπορεί ο καθένας να μάθει για καθένα από τα ελαιόλαδα και τους ανθρώπους που τα παράγουν. Για κάθε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υπάρχει μια ενημερωτική σελίδα με την οργανοληπτική περιγραφή, συμβουλές σερβιρίσματος, την ιστορία του παραγωγού, δεδομένα της περιοχής και των ελιών, όπως επίσης οι ημερομηνίες συγκομιδής και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. Η ΕVA πιστεύει ότι ο σύνδεσμος μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή είναι καθοριστικός για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, η αξία και μια διαρκής εκτίμηση σε αυτό το προϊόν.
Να οικοδομήσουμε τον πολιτισμό του ελαιολάδου
Η ΕVA προωθεί την εκτίμηση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στον πολιτισμό του ελαιολάδου μέσω της εκπαίδευσης όσων εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, επίσης υποστηρίζει το μάρκετινγκ και την απευθείας προσέγγιση των καταναλωτών χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
Οι ιδρυτές της ΕVA φέρνουν μια εμπειρία σχεδόν τριάντα ετών στον τομέα του ελαιολάδου για την ίδρυση αυτού του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού. Ο Paul Miller είναι ο προσωρινός πρόεδρος και η Alexandra Kicenik Devarenne είναι η υπεύθυνη για την εκπαίδευση, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ. Και οι δυο έχουν για πολλά χρόνια εργασθεί για την ανάπτυξη προτύπων, τη βελτίωση του τομέα και την εκπαίδευση.
Η ΕVA καλωσορίζει στις τάξεις των μελών της καταναλωτές, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των μέσων επικοινωνίας, βιομήχανους, διαμορφωτές πολιτικής και εμπόρους. Η συμμετοχή των συνδεδεμένων μελών δίνει στην ΕVAτην τοπική κουλτούρα, όπως και την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη που είναι ζωτικής σημασίας για ένα διεθνή οργανισμό. Η μεγάλη διαφοροποίηση των μελών, ο πλούτος της γνώσης και της εμπειρίας, ενδυναμώνει την αποστολή της ΕVA ώστε να γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του γνήσιου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.



olivenews.gr
read more " Iδρύθηκε η ΕVA "

Η αγροδασοπονία μπορεί να προσφέρει λύση στις καλλιέργειες.



 Η αγροδασοπονία μπορεί να προσφέρει λύση στις καλλιέργειες.


Είναι γνωστό στους αγρότες με εμπειρία αγροτικής ζωής στις πλάτες τους ότι όταν υπάρχουνε δέντρα γύρω από τις καλλιέργειές τους, οι ίδιες οι καλλιέργειες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι πετυχημένες σε σύγκριση με τις καλλιέργειες που τριγύρω τους δεν υπάρχουνε δέντρα. Για αυτό το λόγο καλό είναι οι αγρότες, εφόσον καλλιεργούν χωράφια σε μέρη ξερά και χωρίς δέντρα ή ακόμη και οι
τσοπάνηδες στα μέρη που βόσκουν τα πρόβατα και τα αρνιά τους, να ακολουθήσουν τη μέθοδο της αγροδασοπονίας, δηλαδή να φυτέψουν οι ίδιοι δέντρα ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συγκομιδή.
Η αγροδασοπονία είναι μία μέθοδος που σύμφωνα με ευρήματα πρωτοξεκίνησε να εφαρμόζεται στις τροπικές περιοχές της Ασίας περίπου από το 7000 π.Χ. και μετέπειτα Εκτός από τις καλλιέργειες βοηθάει και το περιβάλλον διότι οι περιοχές με πολλά δέντρα συγκρατούν τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ακόμη μεγαλύτερα αποθέματα νερού. Δυστυχώς εξαιτίας των πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα από τους εμπρηστές οικοπεδοφάγους, πραγματικά το φύτεμα δέντρων θα μπορέσει ως ένα βαθμό να επουλώσει έστω και ένα μέρος από τις μαχαιριές στην Ελληνική φύση που αφήνουν οι πυρκαγιές. Ακόμη η μεγαλύτερη παραγωγή προιόντων θα δώσει φαγητό σε ακόμη περισσότερα στόματα και αυτό όπως και όλα τα άλλα ισχύουν όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο το πλανήτη. Τέλος η αγροδασοπονία θα δώσει λύσεις και στο θέμα της ξυλείας αφού τη χειμερινή σεζόν πολλοί άνθρωποι ζεσταίνουν τις κατοικίες τους με ξύλα, εξαιτίας βέβαια και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.
Τη περασμένη Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα «Αγροδασοπονία: Μια νέα χρήση γης στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014- 2020», που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ παράρτημα κεντρικής Μακεδονίας. Όσοι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση σίγουρα θα αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αγροδασοπονία διότι στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί περί του θέματος καθώς και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το θέμα είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε όλο και περισσότεροι αγρότες να μάθουνε το πώς να φυτεύουν δέντρα στα χωράφια τους.

Πηγή:www.ecotimes.gr
read more " Η αγροδασοπονία μπορεί να προσφέρει λύση στις καλλιέργειες. "

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Φτιάχνω σαπούνι από λάδι ελιάς


Φτιάχνω σαπούνι από λάδι ελιάς


Παλιά στα χωριά έφτιαχναν μόνοι τους σπιτικό σαπούνι από ελαιόλαδο για να έχουν όλο το χρόνο. Συνήθως το έφτιαχναν το Σεπτέμβριο μήνα που ο καιρός ήταν ακόμα καλός και η θερμοκρασία ιδανική για να γίνει. Τότε επίσης μάζευαν και το λάδι από τον πυθμένα των βαρελιών που είχε και μούργα για να μην πάει χαμένο και το χρησιμοποιούσαν για το σαπούνι τους.
Ας δούμε μερικούς μεθόδους παρασκευής σαπουνιού.

Α) Στο 1ο Ελληνικό βιβλίο φαρμακοποιίας βρίσκουμε την ακόλουθη συνταγή για σαπούνι:

Σαπώνιον
Ένωσε ένα μέρος κοπανισμένης σόδας της αγοράς , με 2 μέρη της ζωντανής ασβέστου σε μία αρκετή ποσότητα νερού. Ανακάτωσε τα πάντα καλά ώστε να γίνει σαν γάλα και άστα να κατακαθίσει η ύλη μέχρι την επόμενη ημέρα.
Έπειτα στράγγισε το επιπλέον εκείνο δριμύ ρευστό, εξάτμισέ το λίγο για να γίνει πιο ενεργητικό.
Μετά από αυτά ένωσε ένα μέρος από αυτό και ένα από λάδι ελιών ή και περισσότερο, βράσε το ανακατεύοντας συνεχώς τη μάζα τόσο έως ότου να πήξει αρκετά, η πήξης του οποίου γνωρίζεται ευθύς, αφότου βγάλεις λίγο έξω και κρυώσει.
Όταν γίνει αυτό, στρώνεις λίγο ασβέστη ή στάχτη σε ένα μέρος και χύνεις την ύλη αυτή και την απλώνεις όλη ομαλώς, μετά την κόβεις και την διαιρείς σε όσα κομμάτια θέλεις.
Το σαπούνι αυτό είναι πολύ χρειαζούμενο στους ανθρώπους, μάλιστα πολλές φορές και στην ιατρική και σε άλλες τέχνες.

Πηγή: Νέα Φαρμακοποιία Διονύσιου Πύρρου του Θετταλού σελ.209

B') Το σαπούνι από λάδι ελιάς

Το σαπούνι από λάδι ελιάς, που κάνουν ακόμα σήμερα μερικές Μηλιώτισσες είναι πιό αγνό για το δέρμα και τα μαλλιά από του εμπορίου, καθαρίζει τα ρούχα χωρίς να τα φθείρει, δεν κάνει πολύ αφρό και η μπουγάδα ξεβγάζεται πιό εύκολα.
«Το ’χω παράπονο που δεν το φτιάχνουν σήμερα οι νέες, αλλά τις καταλαβαίνω κιόλας», λέει η Λουλά Σφέτσα. «Είναι μπελαλίδικη δουλειά, —άντε να μαζέψεις τη μούργα του λαδιού απ' τα πιθάρια, άντε ν’ ανάψεις το καζάνι και να καπνιστείς, ν’ ανακατέβεις τόσην ώρα σκυμμένη πάνω απ’ τη φωτιά και να προσέξεις να μην καείς. Είναι κόπος. Εγώ όμως δεν αγόρασα ποτέ μου σαπούνι απ’ τον μπακάλη. Παλιά πλέναμε, ακόμα και τα δόντι ο μας μ' αυτό και τις πάνες τις μωρουδιακές τις έκανε αφράτες.
Παλαιότερα σχεδόν όλες οι νοικοκυρές τού χωριού χρησιμοποιούσαν σπιτικό σαπούνι, ορισμένες έβραζαν περισσότερο και το πουλούσαν σε πλάκες ή πήγαιναν μεροκάματο για να το φτιάξουν σε ξένα σπιτικά. Στον πόλεμο και στην κατοχή μόνο σπιτικό σαπούνι υπήρχε.

«Το σαπούνι το φτιάχνω κατά Σεπτέμβριο μήνα που βάζουμε να καθαρίσουμε τα πιθάρια για να μπει το φρέσκο λάδι. Μαζεύω ότι έχει μείνει στον πάτο, αγοράζω και σπίρτο —καυστική ποτάσα— απ' τον μπακάλη, παίρνω και λίγο αλάτι. Η συνταγή είναι από την παρα γιαγιά μου που έκανε το σαπούνι, πρέπει όμως να ζυγίσεις σωστά.
Σε ίση ποσότητα από νερό και λάδι χρειάζεται 1/5 ποσότητας σπίρτου και 30 γρ, αλάτι σε ένα κιλό υγρό. Αποβραδίς ανάβω στο καμίνι μια μικρή φωτιά και μέσα σε χαλκωματένιο καζάνι— όχι τσίγκινο γιατί θα τρυπήσει με το σπίρτο— ρίχνω το νερό και το σπίρτο. Όταν το μείγμα ζεσταθεί, προσθέτω το λάδι και ανακατεύω για λίγο' σβήνω ύστερα τη φωτιά και τ’ αφήνω όλη νύχτα να σταθεί, Νωρίς τ' άλλο πρωί, ανάβω δυνατή φλόγα στο καμίνι, για να κοχλάσει το σαπούνι, ρίχνω και το αλάτι κι ανακατεύω συνέχεια μ’ ένα μακρύ ξύλο, θέλει γύρω στη μία ώρα μέχρι ν δέσει Κάπου κάπου το ραντίζω με λίγο νεράκι να κόβεται η βράση και εκεί, στα μισά, ρίχνω και ένα σακουλάκι με φύλλο δάφνης για ευωδιά. Προς το τέλος δοκιμάζω να δω αν πέτυχε. Με μια κουταλιά παίρνω λίγο από το υγρό αν είναι πεντακάθαρο είναι εντάξει, αν έχει καντήλες λαδί και είναι ακάθαρτο θα πει ότι δεν έγινε καλό.
Όταν βεβαιωθώ άτι έπηξε, σηκώνουμε το καζάνι δυο μαζί απ’ τη φωτιά, με προσοχή να μην τσουρουφλιστούμε, και χύνουμε το μείγμα σε μια κασόνα στρωμένη με λαδόκολλα. Το πασπαλίζω με λίγο νερό και το στρώνω καλά με την παλάμη μου ή με μια κουτάλα. Σιγά σιγά το υγρό το παραπανίσιο τρέχει απ' τις χαραμάδες της κασόνας και το σαπούνι όλο και σφίγγει. Μ’ ένα μαχαίρι χαράζω τώρα το μέγεθος της πλάκας και αφήνω την κάσα σε μέρος σκιερό, να στεγνώσει καλά το σαπούνι. Την επαύριο κόβω τις πλάκες με μαχαίρι κοφτερό και τις ξεπλένω. Το σαπούνι μου είναι έτοιμο αλλά όσο το αφήνεις τόσο καλύτερα. Το περσινό σαπούνι, το ξερό, είναι πάντα πιο καλό»

Πηγή: Μια Μηλιώτισσα θυμάται τη ζωή της

Γ') Συνταγή της κ Χρυσάνθης Κασιανού, από το Περαχώρι της Ιθάκης.

Υλικά:
8 κιλά λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη μούργα του λαδιού, το κατακάθι ή τηγανολάδα
3 κιλά καυστική σόδα (ποτάσσα)
10 κιλά νερό
1 ποτήρι χοντρό αλάτι
ένα καζάνι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό μέσα στο καζάνι. Όταν το νερό είναι χλιαρό ρίχνουμε σιγά, σιγά το λάδι. Λίγο πριν βράσουν το νερό με το λάδι προσθέτουμε την ποτάσσα, σιγά, σιγά.
Μετά ρίχνουμε ένα ποτήρι χοντρό αλάτι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ως τον πάτο του καζανιού. Τα υλικά θα πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά. Η ποτάσσα φουσκώνει και θέλει πολύ προσοχή στο ανακάτεμα.
Όταν είναι έτοιμο το σαπούνι «ξεκολλάει». Θα καταλάβετε στην πράξη τί σημαίνει αυτό. Το σαπούνι ανεβαίνει στην επιφάνεια και με μεγάλη τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το σαπούνι και το βάζουμε στα καλούπια μας, που μπορεί να είναι και παλιά συρτάρια ή τελάρα. Πρώτα στρώνουμε χαρτί στα καλούπια μας και μετά βάζουμε το σαπούνι.
Αν θέλουμε να κάνουμε και άλλη δόση σαπούνι, χρησιμοποιούμε το ίδιο νερό με λιγότερη ποτάσσα.
Όταν το λάδι είναι καθαρό, θέλει περισσότερη ποτάσσα, όταν είναι μούργκα, θέλει λιγότερο. Όταν είναι τηγανολάδο, βάζουμε λιγότερο αλάτι.
Στο Περαχώρι της Ιθάκης σχεδόν όλες οι γυναίκες κάνουν σαπούνι στο σπίτι τους.






Πηγή: http://peliti.gr

Το είδα στο  http://www.ftiaxno.gr
read more " Φτιάχνω σαπούνι από λάδι ελιάς "

Η Μαροκινή ελαιοκομία


Η Μαροκινή ελαιοκομία


Το Μαρόκο έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή περισσότερων από 300.000 τόνων ελαιολάδου έως το 2020 και παράλληλα να επιτύχει κατά κεφαλήν κατανάλωση 4 λίτρα.

Για να απαιτήσει πρόσβαση στην αγορά χαράζει πολιτική βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων του, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως π.χ. προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ (ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης).

Το Μαρόκο στοχεύει να αναδιαρθρώσει και τον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος με αγροτεμάχια που είναι λιγότερο από ένα εκτάριο ή μεταξύ 1 και 5 εκτάρια και με μια πληθώρα από μικρά παραδοσιακά ελαιοτριβεία. Όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 60.000 και 70.000 τόνων ενώ των σπορελαίων φθάνει τους 400.000 τόνους. Γι αυτό και το Μαρόκο επιδιώκει να υποκαταστήσει ένα μέρος των σπορελαίων με κατανάλωση ελαιολάδου.

Θεωρείται ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την οργάνωση του τομέα και ότι το ισπανικό μοντέλο μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα.
  image








http://olivenews.gr
read more " Η Μαροκινή ελαιοκομία "

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η ελιά στο χώρο και το χρόνο

Η ελιά στο χώρο και το χρόνο



Το video «Η ελιά στο χώρο και το χρόνο» αποτελεί παραγωγή του ΚΠΕ Άμφισσας για την Ελιά και τον Ελαιώνα της Άμφισσας και πραγματεύεται:
Α) την ιστορία της ελιάς από την εμφάνισή της πριν 10.000 χρόνια μέχρι σήμερα στον κόσμο κάνοντας αναφορά 
• Στη σημασία και στους συμβολισμούς της ελιάς και του ελαιολάδου στην ελληνική μυθολογία και τις διάφορες θρησκείες, 
• Στην ανάπτυξη του εμπορίου της ελιάς στο πέρασμα των χρόνων,
• Στη γεωγραφική εξάπλωση της ελιάς και τους τρόπους συλλογής της στις διάφορές χώρες.
Β) και την παρουσία της ελιάς στον ελαιώνα της Άμφισσας κάνοντας αναφορά:
• Στους τρόπους καλλιέργειας και συλλογής της ελιάς,
• Στην εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή από το 18ο αίωνα μέχρι σήμερα,
• Στους τρόπους επεξεργασίας του καρπού της ελιάς, 
• Στη θρεπτική αξία και την ευεργετική επίδραση της ελιάς και των προιόντων της στην ανθρώπινη υγεία.
null
VIDEO 



http://repository.edulll.gr


read more " Η ελιά στο χώρο και το χρόνο "