ελιά & λάδι: Νοεμβρίου 2013

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Το ελαιόλαδο προσφέρει προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό


Το ελαιόλαδο προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό προστασία από πολλές ασθένειες και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η υπέρταση, ο καρκίνος, το άσθμα, ο διαβήτης, και οι καρδιακές παθήσεις καθώς είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες Ε καθώς και σε αντιοξειδωτικά.
Επίσης το ελαιόλαδο περιέχει και ολεοκανθάλη η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις φλεγμονές. Ακόμη επειδή το ελαιόλαδο περιέχει και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δίνει στο αίμα υψηλότερα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
Το ελαιόλαδο για να είναι καλοδουλεμένο, απαιτείται ολόκληρη η διαδικασία από το μάζεμα της ελιάς μέχρι και το ελαιοτριβείο να γίνει σωστά. Αυτό δε συμβαίνει δυστυχώς με όλα τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αγορά, πάντως σε γενικές γραμμές το επονομαζόμενο αγνό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το ποιοτικά καλύτερο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα.Το ελαιόλαδο είναι το ποιοτικότερο λάδι
Το ελαιόλαδο είναι το ποιοτικότερο λάδι






http://www.ecotimes.gr



read more " Το ελαιόλαδο προσφέρει προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό "

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Oδηγίες καταναλωτικής συμπεριφοράς από και για τους Αμερικανούς.

www.olivenews.gr


 Στον απόηχο των ερευνών του πανεπιστημίου του Davis, οι σύνδεσμοι και τα μέσα ενημέρωσης των καταναλωτών – όπως το Consumer Reports – δεν έχουν πάψει να ασχολούνται με το ελαιόλαδο και μάλιστα το έξτρα παρθένο.

Πρόσφατα, σε ένα τεστ που έκαναν οι ειδικοί τους βρήκαν ότι από τα 23 έξτρα παρθένα που εξέτασαν, μόνο τα 9 ήταν χωρίς ελαττώματα. Ποιοι ήταν οι «ειδικοί» και ποια ήταν η μέθοδος αξιολόγησης δεν αναφέρουν.
Όμως τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Μόνο δυο κατατάχθηκαν σαν «εξαιρετικά», έξι σαν «πολύ καλά», πέντε σαν «καλά» και τα υπόλοιπα δέκα θεωρήθηκαν είτε «μέτρια», είτε «φτωχά» με ελαττώματα.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τις υψηλότερες βαθμολογίες έχουν κατακτήσει λάδια από την Καλιφόρνια. Οι συστάσεις είναι σαφείς για προτίμηση των Καλιφορνέζικων λαδιών παρά το γεγονός ότι αποτελούν (ακόμη) το 3% της συνολικής αμερικάνικης κατανάλωσης.

«Κοιτάξτε προς τη Δύση» προτρέπει το περιοδικό, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται ένας καταναλωτής να αγοράσει κάποια ιταλική επωνυμία προκειμένου να βρει τις καλύτερες ποιότητες. Μάλιστα, ένα από τα λάδια με πολύ υψηλή βαθμολογία προερχόταν από τη Χιλή. Μόνο για δύο, Lucini (30 $/lt) και Kirkland Signature (11,5 $/lt), αναγνωρίζει ότι προέρχονται 100% από ιταλικές ελιές, ενώ τα υπόλοιπα τα θεωρεί μίγματα διαφόρων χωρών.

Στις συνταγές μαγειρικής περιλαμβάνεται μέχρι και το παγωτό (!), ενώ ενδιαφέρουσα είναι η προτροπή να μάθουν οι καταναλωτές να δοκιμάζουν τις γεύσεις και τα αρώματα των ελαιολάδων όπως και για το κρασί.
 Η γκάμα των τιμών κυμαίνεται από 7,2 έως 18,4 $/lt για τα περισσότερα εκτός από δυο καλιφορνέζικα που κινούνται στα 57,8 $/lt (!).

Το παραπάνω άρθρο είναι χαρακτηριστικό του δυναμισμού της αμερικάνικης ελαιοκομίας που αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,6 % ετησίως τα τελευταία χρόνια έχοντας φθάσει κύκλο εργασιών 1,2 δισ. δολάρια από 452 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Άλλωστε και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι θετικές αναμένοντας αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης που σήμερα είναι μόνο ένα λίτρο ετησίως.
read more " Oδηγίες καταναλωτικής συμπεριφοράς από και για τους Αμερικανούς. "

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Φυγοκέντριση ελαιοπυρήνας σε διφασικό ελαιοτριβείο



Φυγοκέντριση ελαιοπυρήνας σε διφασικό ελαιοτριβείο



Χαρακτηριστικά υποπροϊόντων & ελαιολάδου προερχόμενα από φυγοκέντριση ελαιοπυρήνας δυο φάσεων σε διφασικό ελαιοτριβείο

Η σύσταση της πυρήνας που παράγεται σαν υποπροϊόν κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου διαφέρει στους διάφορους τύπους ελαιουργικών συγκροτημάτων, κλασσικά και φυγοκεντρικά δυο και τριών φάσεων. Έχουν γίνει προσπάθειες από πολλούς ερευνητές για την αξιοποίηση της πυρήνας και την αύξηση της βιομηχανικής απόδοσης των διαφόρων συγκροτημάτων.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.
read more " Φυγοκέντριση ελαιοπυρήνας σε διφασικό ελαιοτριβείο "

Υδατικές απαιτήσεις και άρδευση ελαιοδέντρων


Υδατικές απαιτήσεις και άρδευση ελαιοδέντρων


Η ελιά αν και μπορεί να επιβιώνει ή και να αναπτύσσεται κάτω από συνθήκες χαμηλής διαθεσιμότητας εδαφικού νερού, για να δώσει ικανοποιητική παραγωγή απαιτεί επαρκή εφοδιασμό με νερό.
Ο επαρκής εφοδιασμός με νερό γενικά επιδρά θετικά στην αύξηση της βλάστησης, στην καλύτερη ανθοφορία, στο υψηλότερο ποσοστό καρπόδεσης, στην αύξηση του μεγέθους του καρπού και στην υψηλότερη παραγωγή ελαιολάδου ανά δέντρο.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.
(Ελιά & Ελαιόλαδο, Τεύχος 12, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1999)



read more " Υδατικές απαιτήσεις και άρδευση ελαιοδέντρων "

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Φάρμακα από φύλλα ελιάς



read more " Φάρμακα από φύλλα ελιάς "

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Φυσικοχημικές παράμετροι ελαιολάδου



Φυσικοχημικές παράμετροι ελαιολάδου

read more " Φυσικοχημικές παράμετροι ελαιολάδου "