ελιά & λάδι: Ιουνίου 2014

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Πώς να χρησιμοποιώ το Ελαιόλαδο



Πώς να χρησιμοποιώ το Ελαιόλαδο





Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι, σούπες, βραστό ή ψητό (στη σχάρα) ψάρι και κρέας, πατάτες και λαχανικά. Επίσης, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαγειρεμένο σε σάλτσες, στον φούρνο με κρέας, πίτσες και λαχανικά, ή ακόμα και σε γλυκά και μπισκότα. Οι παραδοσιακές συνταγές των χωρών που δεν ακολουθούν Μεσογειακή Διατροφή μπορούν να προσαρμοστούν, ώστε να συμπεριλάβουν στοιχεία της διατροφής αυτής.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: στο αγνό, παρθένο ελαιόλαδο: μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 60-83% (ελαϊκό οξύ), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από 3,5-20% (από τα οποία λινολενικό οξύ, πρόδρομο των ω-3 λιπαρών οξέων έως 1,5%), κεκορεσμένα λιπαρά οξέα (8-23%), αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, στερόλες (π.χ. β-σιτοστερόλη), προβιταμίνη Α (καροτίνη), μέταλλα (σελήνιο) και άλλα 400 θρεπτικά συστατικά τα οποία σήμερα βρίσκονται υπό μελέτη.

Συγκρίνοντας το ελαιόλαδο με τα υπόλοιπα λίπη
Το ελαιόλαδο είναι από μόνο του ένα φάρμακο με μοναδικά πλεονεκτήματα. Έχει ευεργετική επίδραση σε χρόνια νοσήματα όπως στον σακχαρώδη διαβήτη και τις ρευματοπάθειες, ενώ παρέχει προφύλαξη από μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος μαστού, προστάτη, στομάχου και εντέρου. Αποτελεί τροφή- προνόμιο των μεσογειακών λαών και εθνικό προϊόν. Οι άλλοι λαοί δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν τα λίπη που χρησιμοποιούν με ελαιόλαδο.










www.your-health.gr
read more " Πώς να χρησιμοποιώ το Ελαιόλαδο "

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το Λεξικό του Αγρότη



Το Μικρό Λεξικό του Αγρότη




Αγρανάπαυση 
 
Είναι η προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας ενός αγρού για να αποκτήσει ξανά την παραγωγικότητα του. Συνήθως διαρκεί ένα χρόνο κι εξαρτάται από το είδος του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Η αγρανάπαυση είναι περισσότερο αναγκαία στους αγρούς που εφαρμόζεται εντατική μονοκαλλιέργεια που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση  των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
 
 
Αμειψισπορά
 
Είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Η αμειψισπορά μπορεί να περιέχει και αγρανάπαυση. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν κι άλλα αποδίδουν στο έδαφος. Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού (μονοκαλλιέργεια) έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα συστατικά του εδάφους, τα οποία το φυτό απορροφά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
 
 
Επικονιαστές
 
Οι επικονιάστες μεταφέρουν την γύρη από άνθος σε άνθος. Στους επικονιαστές συμπεριλαμβάνονται διάφοροι οργανισμοί όπως τα πουλιά, οι νυχτερίδες, οι ακρίδες και οι πεταλούδες. Οι κυριότεροι είναι οι άγριες και οι κοινές μέλισσες. Τα έντομα - επικονιαστές είναι σημαντικά για την παραγωγικότητα πολλών οικονομικά καλλιεργειών της Ευρώπης, αυξάνοντας την ποσότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα των προϊόντων τους.


Μερικές από τις αγροτικές καλλιέργειες οι οποίες επωφελούνται από τους επικονιαστές:
  • Δενδρώδεις καλλιέργειες: μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, αχλάδια, ροδάκινα, πεπόνια, λεμόνια, σμέουρα, δαμάσκηνα, βερίκοκκα, κεράσια, ακτινίδια
  • Κηπευτικά και ψυχανθή: ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, κολοκύθες, φασόλια, κουκιά, φάβα, μελιτζάνες, μπάμιες, καρπούζια, φράουλες
  • Βιομηχανικά φυτά: βαμβάκι, ελαιοκράμβη, σουσάμι, σινάπι,
  • Σπέρματα και ξηροί καρποί: ηλιόσπορος, αμύγδαλα, κάστανα
  • Βότανα και αρωματικά φυτά: βασιλικός, ρίγανη, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι, κορίανδρος, κύμινο, άνηθος, χαμομήλι, λεβάντα, γιασεμί
  • Κτηνοτροφικά φυτά: μηδική, βίκος, τριφύλλι









Από το www.xorafaki.gr
read more " Το Λεξικό του Αγρότη "

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Βαμβακούλι της ελιάς



Βαμβακούλι της ελιάς

Όνομα εντόμου: Euphyllura olivina Costa



Πολύ κοινό στις χώρες της Μεσογείου και ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα. Βρίσκεται και στην Τυνησία. Οι βλάβες που προκαλεί είναι άνευ σημασίας, εκτός από την περίπτωση εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών του εντόμου το φθινόπωρο, και επίθεσής τους σε ταξιανθίες.

Γενικά η δεύτερη γενιά ειναι η πλέον επικίνδυνη, λόγω της άμεσης διατροφής της που επηρεάζει την παραγωγή και της έμεσης δράσης της, δηλ. της παραγωγής κηροειδών εκκριμμάτων που προκαλούν την αποβολή των ανθέων Η διατροφή των νυμφών με τη διάρρηξη των κυττάρων και η απομύζηση του οπού, καταστρέφουν το ελαιόδεντρο.

Η μείωση της παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει το 40% της όλης παραγωγής σε κάποιες περιοχές.


Συμπτώματα: Το πλέον κοινό σύμπτωμα είναι η έκκριση μελιττώματος σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα.
Περιγραφή εντόμου:
Η Euphyllura olivina έχει τρεις μορφές στη διάρκεια του βίου της, αυγό, νύμφη και ενήλικο έντομο. Στο πρώτο στάδιο,αυτό του αυγού, το σχήμα είναι ωοειδές, το χρώμα στην αρχή λευκό και αργότερα κίτρινο-πορτοκαλί, ενώ το μέγεθος είναι πολύ μικρό, 0,3 χιλ..

Πριν φτάσει σε στάδιο ενήλικα το έντομο περνά πέντε φάσεις νύμφης οπότε το μήκος του ποικίλει από 0,4χιλ. έως 1,5 χιλ. στην τελική φάση. Οι νύμφες μεταμορφώνονται ατελώς, θυμίζοντας στην εμφάνιση ενήλικα.
Στην πρώτη νυμφική φάση το έντομο δεν έχει ορατά ίχνη φτερών. Όταν περάσει στη δεύτερη φάση, τα φτερά αρχίζουν να γίνονται ορατά. Το ενήλικο θηλυκό έντομο έχει μήκος 2,5 χιλ. (ενώ το αρσενικό είναι μικρότερο), είναι ογκώδες και εύρωστο. Τα φτερά του είναι μπροστά, κι έχουν ελαφρές καφέ σκιές. Το χρώμα του εντόμου είναι πράσινο, και αργότερα σκουραίνει. Το έντομο πηδά πολύ γρήγορα πριν αρχίσει να πετά.

Κύκλος ζωής:

O κύκλος ζωής του περιορίζεται στους 3 μήνες και το θηλυκό είναι πολύ παραγωγικό στην ιδανική θερμοκρασία των 20-25 °C, φθάνοντας να εναποθέτει πάνω από 1000 αυγά. Τα θηλυκά αρχίζουν την εναπόθεση από το Μάρτη έως τον Απρίλη με την έναρξη της βλάστησης του ελαιόδεντρου. Τα αυγά εναποτίθενται στις κορυφές των μικρών κλαδιών ή ανάμεσα στα νεαρά φύλλα. Η εκκόλαψη επέρχεται ύστερα από μια περίοδο επώασης 8-12 ημερών. Η δεύτερη γενιά αναπτύσσεται σε ταξιανθίες και παραμένει αδρανής το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27°C Όταν ο καιρός γίνεται ευνοϊκότερος και ειδικά στη διάρκεια του Σεπτέμβρη, τα ενήλικα έντομα επαναδραστηριοποιούνται. Ύστερα, εμφανίζεται η 3η γενιά. Η εξέλιξη των νυμφών διαρκεί από 24 έως 35 ημέρες.

Αντιμετώπιση: 
Υπάρχουν παράσιτα που προσβάλλουν την Euphyllura olivine, συνηθέστερα των οποίων είναι τα Psyllaephagus euphylurae, Alloxista eleaphila, 
Υπάρχει και η χημική αντιμετώπιση του εντόμου με ψεκασμούς με εντομοκτόνα. 
Μέχρι την περίοδο άνθισης.









http://agrotica.blogspot.gr/

read more " Βαμβακούλι της ελιάς "

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Βιολογική παραγωγή ελιάς. Αρδευση - Κλάδεμα



  Βιολογική παραγωγή  ελιάς.  Αρδευση  -  Κλάδεμα  


ΑΡΔΕΥΣΗ
Η ελιά θεωρείται από τα πιο ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία. Παρά τις ξηροφυτικές της ιδιότητες, η ελιά για να αναπτυχθεί και αποδώσει οικονομικά ως δενδρώδης καλλιέργεια απαιτεί την επάρκεια εδαφικής υγρασίας.
Η άρδευση της ελιάς δεν επιδρά θετικά μόνο στη βλάστηση, ανθοφορία, καρποφορία και κατ’ επέκταση στην αύξηση των αποδόσεων αλλά και στον περιορισμό της παρενιαυτοφορίας των δέντρων. Η ελιά έχει ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις σε νερό τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο όπου διαφοροποιούνται οι ανθοφόροι οφθαλμοί, τον Απρίλιο-Μάιο, όπου έχουμε την άνθηση και καρπόδεση της ελιάς και τον Ιούνιο όπου είναι η περίοδος σκλήρυνσης του πυρήνα. Επίσης, η άρδευση της ελιάς κατά τους θερμούς μήνες περιορίζει τη συρρίκνωση του καρπού. Η ποσότητα του νερού και συχνότητα άρδευσης εξαρτάται από την ανάπτυξη του δέντρου, το βλαστικό στάδιο, την εποχή, το έδαφος, το σύστημα άρδευσης και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Ενδεικτικά, οι απαιτήσεις της ελιάς σε νερό κυμαίνονται από 400-450 κυβικά μέτρα/δεκάριο/έτος για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 200 κυβικά μέτρα/δεκάριο/έτος για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες.
Τέλος, για την ορθολογιστική χρήση του νερού συστήνεται η χρήση βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης (σταγόνες, μικροεκτοξευτήρες), καθώς και η εφαρμογή ωραρίων άρδευσης.



ΚΛΑΔΕMΑ

Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων είναι μια σημαντική εργασία που αποσκοπεί στην προσαρμογή της ανάπτυξης και καρποφορίας των δέντρων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και στις καλλιεργητικές μας επιδιώξεις, ιδιαίτερα στην προστασία από εντομολογικές παθήσεις και στη διευκόλυνση της συγκομιδής των ελιών, που είναι το κύριο οικονομικό κόστος της ελαιοκαλλιέργειας.
Στα ελαιόδεντρα βιολογικής παραγωγής γίνονται δύο τύποι κλαδέματος: Το κλάδεμα διαμόρφωσης και το κλάδεμα ανάπτυξης και καρποφορίας.
• Κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται συνήθως στα νεαρά δέντρα, με στόχο τη δημιουργία ενός ανθεκτικού σκελετού και ενός σχήματος που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της μηχανικής ελαιοσυλλογής.
• Κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα παραγωγικά δέντρα, για εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, σταθερής καρποφορίας και καλής ποιότητας καρπού.
read more " Βιολογική παραγωγή ελιάς. Αρδευση - Κλάδεμα "

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Γλυκό του κουταλιού με ελιές



 Γλυκό του κουταλιού με ελιές 


Ελιές γλυκό του κουταλιού

Υλικά:

1 κιλό ελιές Καλαμών ή μαύρες ελιές χωρίς άλμη
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές της σούπας ασβέστη
λίγα φυλλαράκια βασιλικού
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό όλο το βράδυ. Σε μια άλλη λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη μέσα σε νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ξεπλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τις ελιές και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Αφήνουμε καλά να κρυώσει και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που κλείνουν καλά.










http://www.elliniki-diatrofi.gr/magazine/article/76-Suntages-Me-Elies
read more " Γλυκό του κουταλιού με ελιές "

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πώς να βράσουμε τα χόρτα





Πώς να βράζεις σωστά τα χόρτα


Τα χόρτα ανήκουν στο βαρύ πυροβολικό της μεσογειακής διατροφής. Τα χρειαζόμαστε για τις φυτικές τους ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία των εντέρων και τον καθαρισμό τους από τις τοξίνες. Είναι θρεπτικά και μας προσφέρουν στο… πιάτο μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο) και βιταμίνες (B, C και προβιταμίνη A), ενώ κάποια ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα. Ίσως μάλιστα σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο να μην φυτρώνουν σε τέτοια ποικιλία όπως στην Ελλάδα (λόγω κλίματος). Ξέρουμε όμως πώς να τα βράσουμε σωστά;
Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο κρύο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις μέσα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα αφήνεις να βράσουν τη λιγότερη δυνατή ώρα και με το λιγότερο δυνατό νερό, προκειμένου να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Ειδικά αν είναι πολύ τρυφερά, προσέχεις να μη βράσουν υπερβολικά και γίνουν γλοιώδη.
Με πολύ νερό μπορείς να βράσεις μόνο τα πικρά χόρτα, αν θέλεις να ξεπικρίσουν, και τα τρυφερά (π.χ. βλίτα, βρούβες) για να διατηρήσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αλλά να ξέρεις ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων.
Η χύτρα ταχύτητας επίσης ενδείκνυται για τα χόρτα.
Όταν τα χόρτα είναι έτοιμα, καλύτερα να τα στραγγίσεις και να τα φυλάξεις σκεπασμένα σε ένα βαθύ πιάτο. Μην τα αφήνεις μέσα στο νερό, γιατί θα ξεπλυθούν από όλα τα ωφέλιμα συστατικά τους.
Golden Magazine
http://www.agrotikabook.gr/
read more " Πώς να βράσουμε τα χόρτα "

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Κυκλοκόνιο στα φύλλα της ελιάς



Κυκλοκόνιο στα φύλλα της ελιάς

 


Στην εξασθένιση των δέντρων οδηγεί το κυκλοκόνιο, μια μυκητολογική ασθένεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ελιά. Για τον κίνδυνο που διατρέχουν αυτή την περίοδο τα ελαιόδεντρα .


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μετάδοση της ασθένειας του κυκλοκόνιου ευνοούν ο άστατος καιρός και η επικράτηση αρκετά υψηλών θερμοκρασιών.

Ο μύκητας όταν προσβάλλει το δέντρο της ελιάς εντοπίζεται στις κηλίδες που έχουν δημιουργηθεί στο παλαιό φύλλωμα και για να επεκταθούν οι προσβολές πρέπει να επικρατήσουν ευνοϊκές θερμοκρασίες.

Πέρα όμως από τις καλές θερμοκρασίες, άλλος ένας παράγοντας που ευνοεί την επέκταση των προβολών είναι οι βροχοπτώσεις. Έτσι, όταν τα φύλλα παραμένουν βρεγμένα, τουλάχιστον 24 ώρες, αυτό αποτελεί μία καλή συγκυρία για το κυκλοκόνιο. Γενικότερα, άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι 15-20 °C και σχετική υγρασία >80%.

Αρχικά η ασθένεια προκαλεί κυκλικές κηλίδες καφεκίτρινου χρώματος πάνω στην επιφάνεια των φύλλων, τα οποία στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν.

Η ασθένεια βέβαια εξαιτίας της μεγάλης φυλλόπτωσης που προκαλεί μπορεί να οδηγήσει στη μείωση παραγωγής ή ακόμη και στην ακαρπία.

Γι’ αυτό και συνιστάται ψεκασμός στις ευαίσθητες ποικιλίες που βρίσκονται σε ελαιοκομεία όπου ενδημεί η ασθένεια, ενώ εφόσον πραγματοποιηθεί δυνατή βροχόπτωση απαιτείται επανάληψη του ψεκασμού. Σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι τα εξής: Bouillie Bordelaise Cerexagri 20 WP, Cuprofix Disperss 20 WG, Cuprofix Ultra 40 WG, Hidrostar 40 WG της Άλφα Γεωργικά Εφόδια, Kocide Opti 30WG της Dupont, Champ 36,3SC και Champ 37,5WG της Elanco.





agronews.gr
read more " Κυκλοκόνιο στα φύλλα της ελιάς "