ελιά & λάδι: Μαΐου 2015

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πώς φτιάχνουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο


Πώς παρασκευάζουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο 

Αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορούμε να παρασκευάσομε χρησιμοποιώντας κυρίως αρωματικά φυτά, φρέσκα ή αποξηραμένα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, φλούδες εσπεριδοειδών. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμούς.
Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσομε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας. Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του ελαιολάδου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Στεγνά πρέπει να είναι και τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε.
Τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά να φυλάγονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.
Το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει ένα ωραιότατο προδόρπισμα σερβιρισμένο με μπουκίτσες παξιμάδι ή μικρά ψωμάκια, αλλά μπορεί επίσης να αρτύσει σαλάτες, βραστά λαχανικά, ψητά κρέατα ή ψάρια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, αλλά και να αποτελέσει βασικό συστατικό στην παρασκευή κάποιας σάλτσας. Μπορείτε να αλείψετε φέτες ψωμί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο ή με σκόρδο ή με καυτερή πιπεριά και να το ροδίσετε στο φούρνο ή σε σχάρα.
Οι γεύσεις που προκύπτουν από το φυσικό αρωμάτισμα του ελαιολάδου είναι πολλές. μπορούμε, όμως, να πειραματιστούμε είτε με αρωματικά φυτά του τόπου μας είτε με διάφορους συνδυασμούς και να επιλέξομε τις γεύσεις και τα αρώματα που μας αρέσουν περισσότερο. Δεν είναι άσχημο να έχομε μερικά μπουκάλια με αρωματισμένα ελαιόλαδα και να χρησιμοποιούμε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στην κάθε περίπτωση .
Η πιο κατάλληλη περίπτωση, βέβαια, είναι η έναρξη του γεύματος, οπότε ένα μπολάκι με αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο.
Αν θέλομε να αρωματίσομε ελαιόλαδο γρήγορα και να έχομε και δυνατό άρωμα, μπορούμε να ζεστάνομε τα αρωματικά σε ένα μέρος του ελαιολάδου, στη συνέχεια να φιλτράρομε με καθαρό πανί ενώ είναι ακόμα ζεστό και να ανακατέψομε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.




Ο Πολιτισμός της ελιάς-ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 

read more " Πώς φτιάχνουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο "

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τι κάνει το ελαιόλαδο τόσο μοναδικό;



Τι  κάνει το ελαιόλαδο πραγματικά μοναδικό;

 

  • Είναι μοναδικά πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), εξαιρετικά πολύτιμα στη σύνθεση των λιπιδίων, που εφοδιάζουν με ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα, τα “δομικά” υλικά του οργανισμού μας.
  • Περιέχει τα ζωτικής σημασίας λιπαρά οξέα, ελαϊκό, λινολενικό και λινελαϊκό.
  • Bοηθά μεταξύ άλλων και στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό και χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης των ιστών του σώματος, ενώ είναι η πιο ανθεκτική, σε σχέση με τις υπόλοιπες λιπαρές ύλες όμοιας σύνθεσης, σε υψηλές θερμοκρασίες.
  •  Επιδρά θετικά στην αύξηση και στην ανάπτυξη του οργανισμού, επιβραδύνει τη γήρανση χάρη στα λιπαρά του οξέα, στο μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε και στην παρουσία γενικότερα αντιοξειδωτικών οργανικών ουσιών (υδρόξυτυροσόλη, τυροσόλη, Se κλπ.), που εμποδίζουν την οξείδωση και τη δράση των ελεύθερων ριζών (3).
  •  Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και επιδρά θετικά κατά της σκλήρυνσης των αρτηριών, την αθηροσκλήρωση – μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.
  • Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις βιοχημικές μεταβολικές οξειδώσεις, που ευθύνονται για τις αθηροσκληρώσεις, αλλά και για την έναρξη της καρκινικής ανάπτυξης των κυττάρων.
  • Υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές ενδείξεις, ότι βοηθά στο πεπτικό έλκος. Η κατανάλωσή του βοηθά στην ανακούφιση από τους κοιλιακούς πόνους, ελαττώνει ταυτόχρονα τη δυσπεψία και μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση και έκκριση του γαστρικού υγρού στην στομαχική κοιλότητα, βοηθώντας ταυτόχρονα και στην καλή λειτουργία του άτονου εντερικού σωλήνα.
  • Διευκολύνει στην ομαλή λειτουργία του ήπατος (συκωτιού), έχει θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση από συσπάσεις της χοληδόχου κύστεως και αποτρέπει τη δημιουργία πέτρας στις οδούς αυτής.
  • Σε μια ουσία που περιέχει, την ολεοκανθάλη, αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (3).
  • Οι περισσότερες έρευνες για το ελαιόλαδο και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (με έμφαση στο σκουαλένιο και την ελαιοευρωπεΐνη) αποδεικνύουν σημαντική επίδραση στη μείωση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη και στο κάπνισμα (3).
  • Στο ελαιόλαδο, σε ιδανικό στάδιο ωρίμασης, βρέθηκε ότι η αναλογία Ω3-Ω6 λιπαρών οξέων είναι ίδια με εκείνη του μητρικού γάλακτος.






Πηγές:
  1. Perez-Jimenez, F. et. al. (2005) International conference on the healthy effect of virgin olive oil. Eur J Clin Invest 35:421-424.
  2. Covas, M.I. et. al. (2006) The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 145: 333-341.
  3. Beauchamp GK, et al. (2005) Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature 437(7055):45-46.
  4. Prieme H, et al. (1998) Effect of smoking cessation on oxidative DNA modification estimated by 8-oxo-7,8-dihydro-2′-deoxyguanosine excretion. Carcinogenesis 19(2):347-351

Text-to-speech function is limited to 100 characters
read more " Τι κάνει το ελαιόλαδο τόσο μοναδικό; "

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πώς γίνεται ο σχηματισμός ανθοφορίας της ελιάς



Σχηματισμός της ανθοφορίας της ελιάς


Η διαφοροποίηση και η ανάπτυξη των ανθοφόρων τμημάτων, η ανάπτυξη του ελαιοκάρπου και η ωρίμανσή του, οι φάσεις δηλαδή του αναπαραγωγικού κύκλου του ελαιόδεντρου, ολοκλήρωνονται σε ένα χρόνο, εν αντιθέσει με άλλα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, που για την ολοκλήρωση του αντίστοιχου κύκλου χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο σχηματισμός των ανθέων στο ελαιόδεντρο γίνεται από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η κρίσιμη περίοδος της άνθισης περιλαμβάνει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Την περίοδο αυτή επέρχονται πολλές φυσιολογικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα το μετασχηματισμό του μεριστώματος από βλαστό σε ανθοφόρο. Με το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, ο σχηματισμός των στρωμάτων ανθοφορίας είναι η πρώτη μορφολογική αλλαγή που εμφανίζεται. Η κορυφή του μεριστώματος αναπτύσσεται, φουσκώνει και διαπλατύνεται, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να διαμορφώνονται μικρά μεριστώματα στο μίσχο του πρώτου ζεύγους φύλλων. Ακολουθεί ο σχηματισμός νέων αρχέκαρπων γύρω από τα δικά τους μεριστώματα. Αργότερα αρχίζουν να σχηματίζονται στρώματα σεπάλων αι το μερίστωμα αναπτύσσεται ταχύτατα, οδηγώντας στην εμφάνιση σεπάλων, στημόνων, και καρποφόρων φύλλων με αυτή ακριβώς τη σειρά. Εν τω μεταξύ, τα πλευρικά μεριστώματα διαφοροποιούνται παρέχοντας άξονες δεύτερης και τρίτης τάξης, οι οποίοι με τη σειρά τους φέρουν στις άκρες άνθη. Η ανθοφορία συμβαίνει συνήθως 8 εβδομάδες μετά την έναρξη του σχηματισμού ανθοφόρων στρωμάτων. Η άνθιση εμφανίζεται τον Απρίλη στις νοτιότερες περιοχές και το Μάιο-Ιούνιο στις ψυχρότερες, πάντα σε συνάρτηση με τις κρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες, την ποικιλία της ελιάς και την τοποθεσία. Η γνώση των περιόδων διαφοροποίησης και σχηματισμού της ανθοφορίας είναι σαφώς χρήσιμη γιατί επιτελούνται σωστά οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις (λίπανση, πότισμα κλπ.) με αποτέλεσμα να διασφαλιστεί και να ευνοηθεί η πλούσια άνθιση. Η περίοδος αυτή συμπίπτει χρονικά με τη νέα βλάστηση του δέντρου Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, τα αποθέματα των δέντρων σε θρεπτικά συστατικά εξαντλούνται εύκολα και είναι φανερό πως μόνο όσα εφοδιάζονται κανονικά με θρεπτικές ουσίες, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανάγκες της ανθοφορίας και της ανάπτυξης. Σε δέντρα με περιορισμένη δραστηριότητα, ο σχηματισμός ανθέων ανταγωνίζεται τη νέα βλάστηση και τούμπαλιν. Στις μη υδρευόμενες και ανεπαρκώς λιπαινόμενες ελαιοφυτείες, τα δέντρα εμφανίζουν εναλλασσόμενη αναπαραγωγή (ή κυκλική παραγωγή). Όταν τα δέντρα είναι υπερπαραγωγικά, εξαντλούν τα ενεργειακά τους αποθέματα, δεν αναπτύσσουν νέα καρποφόρα βλαστάρια, και δε διαφοροποιούν τα μπουμπούκια για την ερχόμενη περίοδο.
read more " Πώς γίνεται ο σχηματισμός ανθοφορίας της ελιάς "

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Πώς γίνεται η ανάπτυξη της ελιάς



Ανάπτυξη της Ελιάς

Το δέντρο αρχίζει να ανθίζει την άνοιξη, ύστερα από μια παύση στη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών. Το έδαφος γύρω από το δέντρο πρέπει να έχει τύχει λίπανσης και άροσης για να βελτιωθεί η αποθήκευση νερού κοντά στις ρίζες. Αυτή ακριβώς την εποχή τα δέντρα πρέπει να κλαδευτούν, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους μέσω ισορροπημένης ανάπτυξης. Η εαρινή λίπανση παρέχει τα μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την άνθοφορία, προσαρμόζει την αναλογία τους αν αυτά εμπεριέχονται ήδη στο έδαφος, ή τα συμπληρώνει, αν υπάρχο Το καλοκαίρι το ελαιόδεντρο επιβιώνει σε ξηρό κλίμα. Συγκεκριμένα, πολλά δέντρα και ιδιαίτερα εκείνα στα βουνά, δεν ποτίζονται όλο το καλοκαίρι, αφού αυτές οι περιοχές δεν έχουν νερό. Και εκείνα όμως τα δέντρα που βρίσκονται σε πεδιάδες ή κοντά στη θάλασσα, έχουν ανάγκη από επαρκή ποσότητα νερού κατα καιρούς για να βλαστήσουν. Αυτά τα δέντρα ποτίζονται κάθε 2-3 εβδομάδες στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο καρπός βρίσκεται στα πρώτα στάδια αν άπτυξης και το κουκούτσι σκληραίνει. Ο καρπός εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι τη στιγμή που το πράσινο χρώμα του φλοιού του θαμπώνει και εμφανίζονται κοκκινωπά στίγματα. Στη διάρκεια αυτών των σταδίων, πιθανή έλλειψη νερού θα προκαλέσει ελάττωση του μεγέθους του καρπού καθώς και του ελαιώδους περιεχομένου του, ενδέχεται δε να προκληθεί ακόμα και η πτώση του καρπού από το δέντρο. 









www.rotise.gr
read more " Πώς γίνεται η ανάπτυξη της ελιάς "