ελιά & λάδι: Μπόλιασμα της ελιάς με καλέμι

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μπόλιασμα της ελιάς με καλέμι









Μπόλιασμα της  ελιάς με καλέμι



Το  μπόλιασμα της ελιάς με καλέμι γίνεται ώς εξής:


 1)  Σε ύψος περίπου 70 - 100 cm κόβουμε  το δέντρο και μένει ο κεντρικός κορμός.





2)  Ανοίγουμε το φλοιό του κορμού με ένα μυτερό διαμορφωμένο παλούκι σε 2-3 σημεία περιμετρικά εκεί που   θα τοποθετήσουμε τα εμβόλια .



 3)  Τα μπόλια τα παίρνουμε  από τις ποδιές του δένδρου  με πάχος όσο ένα μολύβι και περισσότερο με μήκος περίπου 10-15cm.


 4)  Κάνουμε μια τομή σε σχήμα Γ ώστε να δημιουργηθεί μια πατούρα για να καθίσει σωστά στον κορμό του δένδρου.


5)  Τώρα το δένουμε με πλαστικό σχοινάκι ή κορδέλα που έχουν  στα  γεωπονικά καταστήματα σφικτά.


6)  Στο σημείο που έχουμε  κόψει τον κορμό του δένδρου τον καλύπτουμε με πάστα μπολιάσματος και τέλος  ή  με (πηλόχωμα οπότε και  τον σκεπάζουμε με  φύλλα εφημερίδας  για να μην στεγνώνει και τον ξαναδένουμε)







7)  Σε 15-20 ημέρες άν όλα πάνε καλά τα μπόλια θα έχουν  πιάσει .


                                        



Δείτε επίσης:  Μπόλιασμα (κέντρωμα) της ελιάς  (με μάτι ή φόλλα)



                       Πώς φτιάχνω δενδρύλλια ελιάς από κουτσουράκια


















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου