ελιά & λάδι: Ιουνίου 2015

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ελαιόλαδο από το χωριό ή από το σούπερ μάρκετ;



Ελαιόλαδο από το χωριό ή από το σούπερ μάρκετ;

 




Στην Ελλάδα, από τη συνολική παραγωγή του ελαιόλαδου, το 1/3 περίπου εξάγεται, ενώ μόνο το 1/6 από την ποσότητα που διατίθεται στην εσωτερική κατανάλωση είναι τυποποιημένο-επώνυμο. Το υπόλοιπο διακινείται σε τενεκέδες, συνήθως από τους ίδιους τους παραγωγούς. Το ελαιόλαδο του τενεκέ είναι συνήθως παρθένο, υπάρχει όμως πάντα ο κίνδυνος να έχει προστεθεί μαζί με αυτό και μία ποσότητα διαφόρων σπορέλαιων, νερού, χρωστικών ουσιών ή και λάδια προηγούμενων ετών. Ίσως το τελευταίο είναι και το πιο συνηθισμένο. Το καλό ελαιόλαδο είναι εκείνο που έχει παραχθεί πρόσφατα -είναι δηλαδή φετινό- αφού ο χρόνος ζωής του κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες. Δειγματοληπτικές έρευνες σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν χύμα ελαιόλαδο έδειξαν πως τα 7 στα 10 δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα, κυρίως λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας. Για την αντιμετώπιση της νοθείας και του παραεμπορίου ελαιόλαδου υπάρχει η Αγορανομική Διάταξη 07/2009, η οποία απαγορεύει τη διακίνηση μη τυποποιημένου ελαιολάδου, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Μάλιστα, ορίζει ότι πρέπει να διατίθεται προς πώληση αποκλειστικά προσυσκευασμένο με τις ενδείξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θεσπίσει πρόσθετα μέτρα, από το Νοέμβριο του 2003, καταργώντας τον 16κιλο τενεκέ. Έτσι, η διακίνησή του επιτρέπεται μόνο σε συσκευασίες έως 5 λίτρων. Γενικότερα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι το ελαιόλαδο στο μακρινό του ταξίδι από το δένδρο μέχρι το τραπέζι μας, μπορεί να δεχτεί αρκετές παρεμβάσεις από μεσάζοντες που το διακινούν ανώνυμα. Σημειωτέον, το χύμα ελαιόλαδο το προμηθεύουν και το διακινούν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, σε συνεργασία με τα ελαιοτριβεία, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ χαμηλής τιμής παραγωγού και υψηλής λιανικής του τυποποιημένου επώνυμου. Επιπλέον, η νοθεία κι η αλλοίωση στο χύμα ελαιόλαδο δεν αποτελεί απλώς οικονομική απάτη. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μετατρέπει ένα τόσο ευεργετικό προϊόν, σε βλαβερό για την υγεία. Εν τέλει, η τυποποίηση είναι μια διαδικασία που, όταν γίνεται σωστά, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση, διατηρείται για 12 έως 18 μήνες περίπου, αρκεί να μην έρχεται σ' επαφή με το φως και τον αέρα και να διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έχοντας υποστεί έλεγχο μέσω ειδικής επιστημονικής διεργασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, το τυποποιημένο ελαιόλαδο πρέπει να πληροί αυστηρώς τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα. Ενώ, στην περίπτωση που γίνεται προμήθεια του ελαιόλαδου της χρονιάς, καλό είναι να διατηρείται σε καλά κλεισμένα, αδιαφανή και ανοξείδωτα δοχεία ή σκούρα μπουκάλια, σε δροσερό περιβάλλον (10-15 οC), μακριά από φως και μυρωδιές.
















Read more: http://www.rotise.gr/erotisi/ladi-apo-to-chorio-i-apo-to-soyper-market.htm


l#ixzz2Nrrv0IF3


read more " Ελαιόλαδο από το χωριό ή από το σούπερ μάρκετ; "

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Κηλίδες στα φύλλα της ελιάς



Κηλίδες στα φύλλα της ελιάς

 


Στην εξασθένιση των δέντρων οδηγεί το κυκλοκόνιο, μια μυκητολογική ασθένεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ελιά. Για τον κίνδυνο που διατρέχουν αυτή την περίοδο τα ελαιόδεντρα .


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μετάδοση της ασθένειας του κυκλοκόνιου ευνοούν ο άστατος καιρός και η επικράτηση αρκετά υψηλών θερμοκρασιών.

Ο μύκητας όταν προσβάλλει το δέντρο της ελιάς εντοπίζεται στις κηλίδες που έχουν δημιουργηθεί στο παλαιό φύλλωμα και για να επεκταθούν οι προσβολές πρέπει να επικρατήσουν ευνοϊκές θερμοκρασίες.

Πέρα όμως από τις καλές θερμοκρασίες, άλλος ένας παράγοντας που ευνοεί την επέκταση των προβολών είναι οι βροχοπτώσεις. Έτσι, όταν τα φύλλα παραμένουν βρεγμένα, τουλάχιστον 24 ώρες, αυτό αποτελεί μία καλή συγκυρία για το κυκλοκόνιο. Γενικότερα, άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι 15-20 °C και σχετική υγρασία >80%.

Αρχικά η ασθένεια προκαλεί κυκλικές κηλίδες καφεκίτρινου χρώματος πάνω στην επιφάνεια των φύλλων, τα οποία στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν.

Η ασθένεια βέβαια εξαιτίας της μεγάλης φυλλόπτωσης που προκαλεί μπορεί να οδηγήσει στη μείωση παραγωγής ή ακόμη και στην ακαρπία.

Γι’ αυτό και συνιστάται ψεκασμός στις ευαίσθητες ποικιλίες που βρίσκονται σε ελαιοκομεία όπου ενδημεί η ασθένεια, ενώ εφόσον πραγματοποιηθεί δυνατή βροχόπτωση απαιτείται επανάληψη του ψεκασμού. Σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι τα εξής: Bouillie Bordelaise Cerexagri 20 WP, Cuprofix Disperss 20 WG, Cuprofix Ultra 40 WG, Hidrostar 40 WG της Άλφα Γεωργικά Εφόδια, Kocide Opti 30WG της Dupont, Champ 36,3SC και Champ 37,5WG της Elanco.





agronews.gr
read more " Κηλίδες στα φύλλα της ελιάς "

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τo ελαιόλαδο στην αρχαιότητα



Τo ελαιόλαδο στην αρχαιότητα

Στον Ιπποκράτειο Κώδικα συναντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου, με κυριότατη τη χρήση κατά των δερματικών παθήσεων, αλλά και ως αντισυλληπτικό μέσο. Μάλιστα γίνεται σαφής διαχωρισμός του ελαιόλαδου, το οποίο, σε συνδυασμό με το σίτο και τον οίνο, αποτελεί τη βάση της ιπποκρατικής διαιτητικής από άλλα έλαια, όπως του σχίνου, της πικραμυγδαλιάς και της βελανιδιάς.


Στο βιβλίο του «Διαιτητική και Θεραπευτική», ο Ιπποκράτης γράφει για το λάδι: «Οι ασκήσεις στη σκόνη και οι ασκήσεις με λάδι διαφέρουν στο εξής: Η σκόνη είναι κρύα, το λάδι είναι ζεστό. Το χειμώνα το λάδι ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη, γιατί εμποδίζει την ψυχρότητα να απομακρυνθεί από το σώμα. Το καλοκαίρι το λάδι με την παραγωγή λιώνει τη σάρκα καθώς αυτή ζεσταίνεται λόγω εποχής Η εντριβή με λάδι και νερό μαλακώνει το σώμα και δεν το αφήνει να ζεσταθεί υπερβολικά».

Με ζεστό ελαιόλαδο αλείφονταν οι γυναίκες που απέβαλαν, και κυρίως σε περιπτώσεις προχωρημένης εγκυμοσύνης ενώ σε περιπτώσεις μητρορραγίας δινόταν ένα μείγμα από βρασμένα φύλλα άγριας ελιάς μέσα σε ξίδι. Για τη διευκόλυνση του τοκετού προτείνει παρασκεύασμα που « φτιάχνετε και με ρετσίνι τερμίνθου (κοκορεβιθιάς), μέλι και λάδι διπλάσιο σε ποσότητα από τα προηγούμενα και αρωματικό κρασί», το οποίο και πρέπει να πιει η επίτοκος.

’λλες εφαρμογές του ελαιόλαδου που αναφέρονται από τον Ιπποκράτη ήταν στη θεραπεία των χρόνιων πυρετών, των μικρών πληγών, των διηθημάτων, όπως οι καλόγεροι και τα αποστήματα, των ερεθισμένων ούλων, καθώς και στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και ως αντίδοτο σε περιπτώσεις ελαφρών δηλητηριάσεων.

Ο Πλούταρχος στα «Ηθικά» του αναφέρεται στη θεραπεία της μαστίτιδας με νερό και λάδι «υδρέλαιο».

Ιπποκράτης
Για την αρχαία θεραπευτική το εκλεκτότερο εξ όλων των ελαιόλαδων ήταν αυτό που έδινε η αγριελιά, το οποίο ήταν και λίγο σπάνιο, καθώς και το ελαιόλαδο της πρώτης συμπίεσης (ομφάκινον), που λαμβάνεται με την «απαλή» σύνθλιψη της ελιάς και χωρίς την παρεμβολή ζεστού νερού. Κατά τον Πλίνιο, το λάδι αυτό λαμβάνεται πρώτον πιέζοντας την ελιά όταν είναι ακόμη άσπρη (άγουρη), και δεύτερον όταν η ελιά αρχίζει να αλλάζει χρώμα χωρίς να έχει, ωστόσο, ωριμάσει. Το πρώτον ομφακικόν είναι λευκό, το δεύτερο πράσινο. Το δεύτερο κάνει καλό στα ούλα και είναι εξαίρετο για να διατηρηθούν τα δόντια λευκά.

Στις επιγραφές του φημισμένου Ασκληπιού της Λεβήνας, στην Κρήτη, όπου λατρευόταν η Υγιεία Σώτειρα, αναφέρεται ότι «ο θεός έδωσε μια οδηγία να τοποθετηθεί πάνω στο στρείδι το όστρακο, αφού καεί και τριφτεί για να γίνει λείο με λάδι αρωματισμένο με ρόδα και μολόχα με λάδι ». Στο ιερό του Ασκληπιού χρησιμοποιούσαν το έλαιον για να παρασκευάσουν ειδικές αλοιφές και ιάματα.

Ροφήματα, τέλος, από φύλλα και άνθη ελιάς χρησιμοποιήθηκαν ως κρύο κολλύριο για τα ερεθισμένα μάτια αλλά και για το έλκος του στομάχου. Για καλλωπισμό και υγιεινή

Καθαρισμός και περιποίηση αθλητή. Ως μέσον καλλωπισμού το ελαιόλαδο είναι γνωστό από τις πινακίδες της Γραμμικής Β Γραφής. Το λάδι που προοριζόταν για την ατομική καθαριότητα ήταν καλής ποιότητας και συχνά αρωματισμένο με βότανα και αρωματικά φυτά. Σε εποχές που δεν υπήρχαν ούτε σαπούνια ούτε υλικά καθαρισμού και σωματικής υγιεινής το λάδι φαίνεται να διαδραματίζει και σε αυτόν τον τομέα πρωτεύοντα ρόλο. Σε μια πρόσφατη μελέτη υπολογίστηκε ότι το λάδι που χρειαζόταν ετησίως στα πλούσια σπίτια της αρχαίας Αθήνας ήταν 200-300 κιλά, ποσότητα σημαντική αν λάβει κανείς υπ όψη του την αποδοτικότητα των ελαιοδέντρων αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες εξαγωγής του λαδιού.

Στην περιποίηση του σώματος χρησιμοποιούσαν τα ειδικά αρωματισμένα λάδια αλλά και τα αρώματα που είχαν ως βάση το ελαιόλαδο. Οι θεές του Ολύμπου χρησιμοποιούσαν ένα είδος «αλοιφής» από λάδι ελιάς, το οποίο πίστευαν ότι είχε θαυματουργικές ιδιότητες για το σώμα. Στην Ιλιάδα, για παράδειγμα, η Ήρα αλείφει το σώμα της με ένα αρωματικό ελαιόλαδο. Κι ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν αρωματικά λάδια, οι άντρες περιορίζονταν στο «καθαρό» αγνό λάδι, για τον καθαρισμό και την υγιεινή.

Καθαρισμός και περιποίηση αθλητή. Σε ό,τι αφορά την υγιεινή του σώματος, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είναι ίσως οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο για την επάλειψη των μυών, ώστε να τους διατηρούν ελαστικούς. Οι αθλητές και οι έχοντες ανώτερη κοινωνική θέση χρησιμοποιούσαν το λάδι και για την καθαριότητα του σώματός τους, το οποίο μετά την επάλειψη απομάκρυναν με τη βοήθεια της «στλεγγίδας», ένα ειδικό εργαλείο, και μαζί με αυτό τις σκόνες και τον ιδρώτα.

Ο Δημόκριτος έδινε μεγάλη σημασία στην επάλειψη του σώματος με λάδι για τη διατήρηση της υγείας. Όταν μάλιστα τον ρωτούσαν πώς μπορεί να είναι κανείς υγιής απαντούσε: «Μουσκεύοντας το εσωτερικό με μέλι και το εξωτερικό με λάδι».

Ο στρατηγός Αννίβας γνώριζε ότι το λάδι το λάδι ξεκουράζει όλο το σώμα, γι αυτό, μέσα στο χειμώνα, στις όχθες του ποταμού Τρεβία, διέταξε τους στρατιώτες του, πριν τη μάχη κι αφού φάνε καλά, να τριφτούν στη συνέχεια με ελαιόλαδο.

Στην Ιλιάδα, ο Οδυσσέας μαζί με το Διομήδη πλένονται πρώτα με ζεστό νερό και αμέσως μετά αλείφονται με λάδι. Στην Οδύσσεια παρακολουθούμε το λουτρό του Τηλέμαχου στη Σπάρτη, όπου, αφού τον έπλυναν, άλειψαν το σώμα του με ελαιόλαδο.

Σε άλλες πηγές διαβάζουμε ότι οι Έλληνες άλειφαν όχι μόνο τις χαίτες των αλόγων τους με λάδι αλλά και τα δικά τους μαλλιά, κυρίως οι γυναίκες, συχνά και τα ίδια τους τα ρούχα. Στις «Εκκλησιάζουσες», για παράδειγμα, του Αριστοφάνη, μια νεαρή γυναίκα ζητά από μιαν άλλη να πλησιάσει και να μυρίσει τα μαλλιά της που μόλις είχε αλείψει με αρωματικό ελαιόλαδο.

Όσο για τη χρήση του ελαιόλαδου στο γυάλισμα των ρούχων, αυτό δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις τεχνικές που εφάρμοζαν οι αρχαίοι Έλληνες, και που βασίζονταν στα εκχυλίσματα διαφόρων φυτών, ενώ στον Ιπποκράτη γίνεται αναφορά επάλειψης των ρούχων με λάδι ακόμη και θεραπευτικούς λόγους.










http://irakleitos.blogspot.gr
read more " Τo ελαιόλαδο στην αρχαιότητα "

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Οι πολυφαινόλες ελιάς.....η μάθηση και η μνήμη


Οι πολυφαινόλες ελιάς.....η μάθηση και η μνήμη


Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από την (IBCN)? Ινστιτούτο Κυτταρικής Βιολογίας και Νευροβιολογίας αποκαλύφθηκε ότι ένα φυσικό εκχύλισμα  που γίνεται από πολυφαινόλες,ελιάς,  θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη μάθηση και τη μνήμη.

Ερευνητική εργασία του IBCN δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition, και αυτό δείχνει ότι οι πολυφαινόλες ελιάς αυξάνουν τα επίπεδα της «νευροτροφινών» των πρωτεϊνών και Neurotrophins «νευροτροφικούς παράγοντες» είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών που επάγουν την επιβίωση, την ανάπτυξη και λειτουργία των νευρώνων? Και Neurotrophic παράγοντες είναι μία οικογένεια πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και την επιβίωση των αναπτυσσόμενων νευρώνων και τη συντήρηση των ώριμων νευρώνων.

Το πείραμα διεξήχθη σε 10 ημέρες από την παροχή σε άτομα με εκχύλισμα ελιάς που λαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς? Πυρηνέλαιο είναι το έλαιο που εξάγεται από την ελαιοπυρήνα μετά το πρώτο πάτημα.

Οι έρευνες έδειξαν μια σημαντική αύξηση στο επίπεδο των νευροτροφινών »και« νευροτροφικοί παράγοντες »μεταξύ των μελετηθέντων ατόμων. Φυσικά, περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνει, όμως, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα IBCN με σαφήνεια ότι πολυφαινόλες ελιάς θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην ανθρώπινη διαδικασία της μνήμης.


This article was sourced from: Elena Paramagnets, The Cellular Biology and Neurobiology Institute, and Natura Ingredients.

read more " Οι πολυφαινόλες ελιάς.....η μάθηση και η μνήμη "