ελιά & λάδι: Οι ελιές στην ελληνική γαστρονομία

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Οι ελιές στην ελληνική γαστρονομία



Οι ελιές στην ελληνική γαστρονομία 

Οι ελιές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας. Όχι άδικα αφού, εκτός του ότι είναι πολύ...θρεπτικές, μας δίνουν και το πολύτιμο λάδι τους. Είτε πράσινες είχε μαύρες, αποτελούν ένα από ένα σημαντικότερα ορεκτικά ή συνοδευτικά του ελληνικού τραπεζιού. Οι ελιές στην κουζίνα Οι ελιές στην ελληνική γαστρονομία συνοδεύουν σχεδόν πάντα τα όσπρια αλλά και τα νηστίσιμα πιάτα με λαχανικά, όπως τα φρέσκα κουκιά, τις ανοιξιάτικες αγκινάρες και τους βολβούς, ενώ είναι ιδανικός συνδυασμός με τις καλοκαιρινές ντομάτες, τη φέτα και το κρεμμύδι. Σε αντίθεση με τους γειτονικούς λαούς, οι Έλληνες τις προτιμάμε ωμές και σπάνια τις χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Παρ΄ όλα αυτά οι έστω και λίγες συνταγές όπου πρωταγωνιστούν οι ελιές παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ορισμένες, όπως οι μαύρες τηγανητές ελιές, τις συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές, άλλοτε με αρωματικό θυμάρι και δεντρολίβανο και άλλοτε «παντρεμένες» με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.Οι πράσινες ελιές θεωρούνται ιδανικοί «σύντροφοι» για να τιθασεύσουν τη γευστική ένταση των θηραμάτων ή των λιπαρών κρεατικών (π.χ. χοιρινό, αγριογούρουνο, πάπια) ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το μοναδικό ελιόψωμο. Διατροφική αξία Οι καρποί της ελιάς είναι φυσική πηγή ινών, μετάλλων καθώς και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης είναι πλούσιες σε πολύτιμα λιπίδια, υδατάνθρακες και βιταμίνη Ε. Μάλιστα οι θρούμπες ή σταφιδολιές, οι οποίες υφίστανται φυσική εκπίκρινση πάνω στο δέντρο πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία τους, παρουσιάζουν διπλάσια συγκέντρωση των τελευταίων από άλλες ποικιλίες.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου