ελιά & λάδι: Σχεδόν 5 ευρώ διαμορφώνεται η αγορά στο αγουρέλαιο

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Σχεδόν 5 ευρώ διαμορφώνεται η αγορά στο αγουρέλαιο

Σε απόσταση αναπνοής από τα 5 ευρώ διαμορφώνεται η αγορά στο αγουρέλαιο

τιμή ελαιολάδου 2015-16
Με θετικούς οιωνούς µπαίνουν στα λιοστάσια οι ελαιοπαραγωγοί, αφού για τιµές εκκίνησης στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πάνω από τα 3,60 ευρώ προϊδεάζουν οι πρώτες πράξεις στο Αγουρέλαιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Το οποίο ξεκινά πάντοτε µε εµπορική τιµή, τουλάχιστον 1 ευρώ υψηλότερη από αυτές του συµβατικού.
Image result for αγουρέλαιο
To αγουρέλαιο δίνει ένα στίγμα της αγοράς καθώς ξεκινά πάντα µε εµπορική τιµή τουλάχιστον 1 ευρώ υψηλότερη του συµβατικού.
Τον τόνο στη φετινή ελαιοκοµική σεζόν δίνει η Λακωνία µε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων, οι δηµοπρασίες του οποίου αποτελούν βαρόµετρο για τις τιµές ελαιολάδου στην Ελλάδα και η συµφωνία µε την εταιρεία «Άλτα Μαρένα» για διάθεση προϊόντος στην ιταλική αγορά.

Το deal, σύµφωνα µε πληροφορίες, αφορά προϊόν που θα παραχθεί στα συνεταιριστικά ελαιουργεία Βατίκων Λακωνίας το χρονικό διάστηµα από τις 28 Σεπτεµβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου, χωρίς να προσδιορίζεται η ποσότητα, µε τιµή στα 4,60 ευρώ το κιλό.

Την περσινή χρονιά, οι ποσότητες της πρώιµης αυτής κατηγορίας ελαιολάδου που βγαίνει από µη ώριµο καρπό και παρήχθησαν στη χώρα µας ήταν πολύ περιορισµένες, σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Agrenda στέλεχος της ελαιουργικής εταιρείας «Γιαννόπουλος» από τη Μεσσηνία, ενώ πρόπερσι η τιµή ξεκίνησε από τα 3,50 ευρώ ανά κιλό.
Image result for αγουρέλαιο

Υψηλή διατροφική αξία
Αν και η παραγωγή γίνεται σε περιορισµένη κλίµακα στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια, όλες οι ποσότητες είναι περιζήτητες, καθώς το προϊόν διακρίνεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, µε αποτέλεσµα ν’ απευθύνεται σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού για φαρµακευτική χρήση αλλά και βρώση σε γκουρµέ εστιατόρια  της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Ποικιλίες που δίνουν Αγουρέλαιο στο νοµό Λακωνίας είναι η Αθηνοελιά και στη Μεσσηνία η Κορωνέϊκη, ενώ σύµφωνα µε τους ειδικούς τα πλεονεκτήµατα των παραγωγών που δίνουν ελιές άγουρες στα ελαιουργεία είναι αρκετά.

Πρώτον, γιατί όταν ο καρπός µαζεύεται πρώιµος δίνεται η δυνατότητα στο δέντρο να ξεκουραστεί και να έχει υψηλές αποδόσεις κάθε χρόνο, δεύτερον γιατί η συγκοµιδή γίνεται µέσα στο Σεπτέµβριο, άρα µέσα σε καλύτερες καιρικές συνθήκες µε αποτέλεσµα να εκµηδενίζονται οι πιθανότητες να υποστούν ζηµιές οι καρποί από παγετό, χαλάζι κ.λπ. άρα και το ρίσκο των αγροτών. Τρίτον, γιατί το προϊόν που παράγεται έχει εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, αναγνωρισµένα µάλιστα σε παγκόσµιο επίπεδο, γεγονός που το καθιστά υπερ-όπλο για την εγχώρια ελαιοπαραγωγή και τους αγρότες.

 Δείτε εδώ το δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου