ελιά & λάδι: Ιανουαρίου 2013

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αξία του ελαιόλαδου


Αξία του ελαιόλαδου

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών επιστημονικών οργανισμών, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υπερέχει έναντι των σπορελαίων, των ζωικών και  άλλων λιπών, ενώ παράλληλα έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, βοηθώντας στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων και προστατεύοντας ιδιαίτερα την καρδιά και το νευρικό σύστημα.
Τηγάνισμα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο στις υψηλές  θερμοκρασίες (έως 210ο C). Eπίσης το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όταν διατηρείται σε αδιαφανή δοχεία και σε δροσερό μέρος, αντέχει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο φυτικό έλαιο, και δεν ταγγίζει. Γι’αυτό σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά έλαια  ή βούτυρα, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό λάδι για το τηγάνισμα  (θερμοκρασία τηγανίσματος 180ο C)  των τροφών.
Θρεπτική αξία
Το  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο  έχει όσες ακριβώς θερμίδες έχουν και τα άλλα φυτικά έλαια, δηλ. 9 θερμίδες ανα γραμμάριο και μάλιστα  υγιεινές.
Χοληστερόλη
Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, θαυμάσια πηγή των οποίων είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ασκούν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στις αρτηρίες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μειώνουν τα επίπεδα  της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL, ενώ διατηρούν τα επίπεδα της προστατευτικής χοληστερόλης HDL.
Βιταμίνες
Η υψηλή περιεκτικότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε βιταμίνη Ε,  το καθιστά απαραίτητο σε μικρούς και μεγάλους, αλλά κυρίως στις εγκύους και στις γυναίκες που θηλάζουν.
Νο 1 στην πρόληψη
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί πηγή ζωής και υγείας, για όλες τις ηλικίες. Στις χώρες της Μεσογείου όπου η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι μεγάλη, παρουσιάζονται λιγότερα καρδιακά προβλήματα από ότι στις χώρες του Βορρά όπου καταναλώνεται περισσότερο ζωικό λίπος.
Για τα παιδιά
Είναι σημαντικός παράγοντας ισορροπίας  του μεταβολισμού, καθώς και της αύξησης του ανθρώπινου οργανισμού, διότι η σύνθεσή του είναι ιδανική για την ανάπτυξη των οστών. Γνωρίστε στα παιδιά σας την πλούσια θρεπτική αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Για τους ενήλικες
Είναι προληπτικό μέσο για ασθένειες όπως  η αρτηριοσκλήρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος κ.α. Βοηθά στην καταπολέμηση ηπατικών προβλημάτων και περιορίζει σημαντικά τις δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Για τις μεγάλες ηλικίες
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αποτελεσματικό φυσικό όπλο κατά της οστεοπόρωσης. Χάρη στη βιταμίνη Ε που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό, το ελαιόλαδο επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών που οδηγούν στο φυσικό γήρας.



         
Πηγές:
  1. Perez-Jimenez, F. et. al. (2005) International conference on the healthy effect of virgin olive oil. Eur J Clin Invest 35:421-424.
  2. Covas, M.I. et. al. (2006) The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 145: 333-341.
  3. Beauchamp GK, et al. (2005) Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature 437(7055):45-46.
  4. Prieme H, et al. (1998) Effect of smoking cessation on oxidative DNA modification estimated by 8-oxo-7,8-dihydro-2′-deoxyguanosine excretion. Carcinogenesis 19(2):347-351
read more " Αξία του ελαιόλαδου "

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Butter to Olive Oil



Butter to Olive Oil  

                                

  • 1 teaspoon = ¾ teaspoon
  • 1 Tablespoon = 2-1/4 teaspoons
  • ¼ cup = 3 tablespoons
  • 1/3 cup = ¼ cup
  • ½ cup = ¼ cup + 2 tablespoons
  • 2/3 cup = ½ cup
  • ¾ cup = ½ cup + 1 tablespoon
  • 1 cup = ¾ cup
read more " Butter to Olive Oil "

3 ways to use olive oil for more than cooking


3 ways to use olive oil for more than cooking


We all know that olive oil is good for you but it isn't just good for cooking -- it's an eco-friendly ingredient that can be used to do all sorts of things around your home. Here are three uses.

1. Olive oil as furniture polish. Mix two parts olive oil with one part vinegar for a powerful cleaner for finished wood pieces. Mix only what you need in a small bowl and use a soft rag to get wood glowing again. 

2. Olive oil on stainless steel. There's no need for commercial chemical cleaners on stainless steel pieces in the kitchen when straight olive oil can get the shine you want without polluting the air inside your home. 

3. Olive oil as makeup remover. Use a little olive oil on a cotton ball as a safe eye-makeup remover. It's incredibly gentle and works instantly. 












http://www.heraldnet.com

read more " 3 ways to use olive oil for more than cooking "

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ελαιόλαδο:Η αποθήκευση του από Ελαιοπαραγωγό



Ελαιόλαδο:Η αποθήκευση του από Ελαιοπαραγωγό



Στην αποθήκη του παραγωγού. Η διαδικασία της επεξεργασίας καιδιακίνησης  της ελιάς και του λαδιού, στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία, είναι βασισμένη στην επεξεργασία του προϊόντος του κάθε παραγωγού ξεχωριστά

Απ' αυτό απορρέει ότι  η παρτίδα λαδιού του κάθε παραγωγού είναι ποιοτικά διαφορετική από την άλλη.

Κι αυτό αποτελεί προτέρημα γιατί δίνει την δυνατότητα να βραβευθούν οι καλύτεροι. Και μπορεί να ωθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας. Ιδιαίτερα παίρνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του λαδιού (30-40 της συνολικής παραγωγής) αυτοκαταναλώνεται ή πωλείται κατ’ ευθείαν στην κατανάλωση από τους παραγωγούς κι επομένως μένει στην αποθήκη του μέχρι εξάντλησης. Ένα άλλο μέρος πάει στο εμπόριο τους επόμενους μήνες από κείνους της συγκομιδής μέχρι την παραγωγή της νέας σοδιάς .
Το λάδι που πουλιέται από τον παραγωγό στην κατανάλωση προορίζεται σ’ έναν απαιτητικό καταναλωτή. Τον καταναλωτή λάτρη της ποιότητας. Γι αυτό η αποθήκευση και η συντήρηση του λαδιού στην αποθήκη του παραγωγού πρέπει να εξασφαλίζουν αναλλοίωτη την αρχική ποιότητα του λαδιού και να εγγυώνται τον σεβασμό όλων των κανόνων υγιεινής.

Το όνομα του λαδιού, ιδιαίτερα αν έχει μια ονομασία προέλευσης, εξαρτάται ακόμη σήμερα σε μεγάλο βαθμό από το πως οι παραγωγοί το μεταχειρίζονται.






πηγη:www.elies-ladikalamatiano.gr
read more " Ελαιόλαδο:Η αποθήκευση του από Ελαιοπαραγωγό "

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Green olive oil

Green olive oil 


Green olive oil is oil produced relatively early, before the olives ripen,
 which is unripe and green. The olives are harvested by hand in mid-October
 and processed in the same or the next day too. Green olive oil not
called all the fresh oils, only one produced from unripe olives.
Has bright green color due to chlorophyll of unripe olives
 which give the largest green olive oil antioxidant properties. Varies
 the taste of extra virgin olive oil as it is intensely bitter and somewhat
 spicy flavor with fruity aromas of freshly cut from unripe olives.
Green olive oil keeps for a few months of the properties, so it is not available
throughout the year. The stronger the characteristics are apparent from the production,
and November to March. As time goes green olive oil loses its intense
flavor but no nutritional values. Pure green olive oil not pass
no processing or filtering, after some time display a
precipitate (berries) in the bottom of the container, which is a natural oil residue
 and indicates the purity of green olive oil.
It contains all the vitamins and provitamin of oil, minerals and polyphenols
protecting cells from oxidative stress, active oxygen and free radicals.
read more " Green olive oil "

Τι κάνει το ελαιόλαδο πραγματικά μοναδικό;



Τι  κάνει το ελαιόλαδο πραγματικά μοναδικό;

 

  • Είναι μοναδικά πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), εξαιρετικά πολύτιμα στη σύνθεση των λιπιδίων, που εφοδιάζουν με ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα, τα “δομικά” υλικά του οργανισμού μας.
  • Περιέχει τα ζωτικής σημασίας λιπαρά οξέα, ελαϊκό, λινολενικό και λινελαϊκό.
  • Bοηθά μεταξύ άλλων και στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό και χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης των ιστών του σώματος, ενώ είναι η πιο ανθεκτική, σε σχέση με τις υπόλοιπες λιπαρές ύλες όμοιας σύνθεσης, σε υψηλές θερμοκρασίες.
  •  Επιδρά θετικά στην αύξηση και στην ανάπτυξη του οργανισμού, επιβραδύνει τη γήρανση χάρη στα λιπαρά του οξέα, στο μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε και στην παρουσία γενικότερα αντιοξειδωτικών οργανικών ουσιών (υδρόξυτυροσόλη, τυροσόλη, Se κλπ.), που εμποδίζουν την οξείδωση και τη δράση των ελεύθερων ριζών (3).
  •  Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και επιδρά θετικά κατά της σκλήρυνσης των αρτηριών, την αθηροσκλήρωση – μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.
  • Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις βιοχημικές μεταβολικές οξειδώσεις, που ευθύνονται για τις αθηροσκληρώσεις, αλλά και για την έναρξη της καρκινικής ανάπτυξης των κυττάρων.
  • Υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές ενδείξεις, ότι βοηθά στο πεπτικό έλκος. Η κατανάλωσή του βοηθά στην ανακούφιση από τους κοιλιακούς πόνους, ελαττώνει ταυτόχρονα τη δυσπεψία και μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση και έκκριση του γαστρικού υγρού στην στομαχική κοιλότητα, βοηθώντας ταυτόχρονα και στην καλή λειτουργία του άτονου εντερικού σωλήνα.
  • Διευκολύνει στην ομαλή λειτουργία του ήπατος (συκωτιού), έχει θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση από συσπάσεις της χοληδόχου κύστεως και αποτρέπει τη δημιουργία πέτρας στις οδούς αυτής.
  • Σε μια ουσία που περιέχει, την ολεοκανθάλη, αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (3).
  • Οι περισσότερες έρευνες για το ελαιόλαδο και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (με έμφαση στο σκουαλένιο και την ελαιοευρωπεΐνη) αποδεικνύουν σημαντική επίδραση στη μείωση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη και στο κάπνισμα (3).
  • Στο ελαιόλαδο, σε ιδανικό στάδιο ωρίμασης, βρέθηκε ότι η αναλογία Ω3-Ω6 λιπαρών οξέων είναι ίδια με εκείνη του μητρικού γάλακτος.






Πηγές:
  1. Perez-Jimenez, F. et. al. (2005) International conference on the healthy effect of virgin olive oil. Eur J Clin Invest 35:421-424.
  2. Covas, M.I. et. al. (2006) The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 145: 333-341.
  3. Beauchamp GK, et al. (2005) Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature 437(7055):45-46.
  4. Prieme H, et al. (1998) Effect of smoking cessation on oxidative DNA modification estimated by 8-oxo-7,8-dihydro-2′-deoxyguanosine excretion. Carcinogenesis 19(2):347-351


read more " Τι κάνει το ελαιόλαδο πραγματικά μοναδικό; "

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης



Τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης

Εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό -και ασφαλές λένε οι ειδικοί- σαν να το αγοράσατε σήμερα! Και δεν είναι μόνο το ρύζι. Σε μια εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας: υπάρχει και κάτι που διαρκεί για πάντα: 8 αθάνατα προϊόντα «βρυκόλακες» (όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι επιστήμονες) της διατροφικής αλυσίδας, ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι… αιώνες κι αν περάσουν. Για φαντάσου!



1. Μέλι



Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο! Σε περίπτωση που σας ανησυχεί η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

2. Ζάχαρη
Η πρόκληση με τη ζάχαρη δεν είναι να τη διατηρήσετε φρέσκια αλλά να την προλάβετε να μη σας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό, εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο -ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε γλυκιά ζάχαρη για πάντα!

3. Ρύζι
 Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει το ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.

4. Δυνατά οινοπνευματώδη
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να τελειώσετε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχετε από τα… 18α γενέθλιά σας στο ντουλάπι! Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσετε τα ποτά σας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορείτε ακόμη και να τα χαρίσετε στα εγγόνια σας για το πάρτι ενηλικίωσής τους! Τα οινοπνευματώδη που έχετε αρκετά χρόνια ίσως χάσουν λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβετε. Στην υγειά σας!

5. Καλαμποκάλευρο
Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο… αθάνατο -όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- φροντίστε να είναι στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του όταν (και όποτε) θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε…

6. Αποσταγμένο άσπρο ξίδι

Μπορείτε άφοβα να αγοράσετε ένα μεγάλο μπουκάλι άσπρο ξίδι χωρίς να σκέφτεστε ότι θα χαλάσει πριν το καταναλώσετε και πάνε τα λεφτά σας χαμένα. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχετε πάντα έναν άψογο «σύμμαχο» για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού σας!

7. Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχετε στο ντουλάπι σας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ μη διστάσετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχετε για μια ζωή…

8. Αλάτι
Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλά πολλά χρόνια.












read more " Τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης "

Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (άρδευση)

Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (άρδευση)


Άρδευση


H άρδευση έχει ευνοϊκή επίδραση στη βλάστηση, ανθοφορία και καρπο-
φορία των ελαιοδέντρων. Kάτω από ξηρικές συνθήκες η ελιά καλλιεργείται
σε περιοχές µε βροχόπτωση που υπερβαίνει τα 450 χιλιοστά βροχής και εί-
ναι οµοιόµορφα κατανεµηµένη.
Oι επιτραπέζιες ποικιλίες πρέπει να αρδεύονται κατά τακτά χρονικά διαστή-
µατα. Oι µεγάλες απαιτήσεις της ελιάς σε νερό συγκεντρώνονται σε ορισµέ-
νες περιόδους τουχρόνου, όπως Iανουάριο-Φεβρουάριοπου γίνεται η διαφο-
ροποίηση των ανθοφόρων οφθαλµών, Aπρίλιο-Mάιοπουείναι ηεποχήτηςάν-
θησης - καρπόδεσης, Iούνιοπου είναι η περίοδος σκλήρυνσης του πυρήνα και
τέλος του Aυγούστου που αρχίζει το φούσκωµα καρπού (µαλάκωµα του καρ-
πούκαιαρχίζεινασυγκεντρώνεται λάδιστον καρπό).Το φθινόπωρο,αν τοδέ-
ντρο έχει στη διάθεση του αρκετό νερό, µεγαλώνει αρκετά τους βλαστούς,
επενδύοντας σε µια καλή παραγωγή την επόµενη χρονιά. Στους καρπούς
ολοκληρώνεται ο σχηµατισµός του λαδιού και ο καρπός αποκτά το µέγιστο
δυνατό µέγεθος µε την απορρόφηση νερού.Αν το φθινόπωρο δεν υπάρχει αρ-
κετό νερό, οι καρποί συρρικνώνονται και υποβαθµίζεται η ποιότητα του ελαι-
ολάδου. Αντίθετα, µε αρκετή εδαφική υγρασία τον Οκτώβριο-Δεκέµβριο πα-
ράγεται πολύ λάδι και καλής ποιότητας.
Eποµένως, εκεί όπου υπάρχει διαθέσιµο νερό του χειµώνα δίνεται συµπλη-
ρωµατική άρδευση άσχετα µε την ποσότητα της βροχόπτωσης, η οποία βοη-
θά στην αποθήκευση υγρασίας τόσο στο έδαφος όσο και στο ριζικό σύστηµα
της ελιάς.
Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα των πειραµάτων του Iνστιτούτου Γεωργικών
E ρευνών, οι απαιτήσεις της ελιάς σε νερό είναι, για τις επιτραπέζιες ποικι-
λίες, 400 - 450 κυβικά µέτρα νερού το χρόνο, κατά δεκάριο, ανάλογα µε την
περιοχή, και γιατις ελαιοποιήσιµες περίπου250 κυβικάµέτρανερού κατά δε-
κάριο, το χρόνο, δίνοντάς το κατά τα ευαίσθητα στην έλλειψη νερού στάδια.
Στις ποσότητες αυτές δεν υπολογίζεται η βροχόπτωση και περιλαµβάνει µό-
νο την ποσότητα του νερού που δίνεται κατά τους θερινούς και φθινοπωρι-
νούς µήνες. Mεγαλύτερες ποσότητες από τις συστηνώµενες, µειώνουν την
ποιότητα (πιθανώς και την ποσότητα) λαδιού, προκαλούν βλαστοµανία και
ευνοούν την ανάπτυξη των ασθενειών, όπως π.χ. Στάχτης, Bερτιτσιλίου κ.ά.
Ένα βασικό πλεονέκτηµα της ελιάς είναι ότι αντέχει στα άλατα και αξιοποιεί
νερά προβληµατικά που θεωρούνται ακατάλληλα για άρδευση άλλων καλ-
λιεργειών.
Aντέχει, επίσης, στο Βόριο και µπορεί να ποτίζεται µε νερό που περιέχει µέ-
χρι και 1,3 µέρη στο εκατοµµύριο Βόριο.
Για την ορθολογική χρήση του νερού συστήνεται να εφαρµόζονται τα βελ-
τιωµένα συστήµατα άρδευσης, όπως είναι το σύστηµα σταγόνων και το σύ-
στηµα µικρών εκτοξευτήρων. H εφαρµογή προγραµµάτων άρδευσης, που
βασίζονται στις εδαφοκλιµατολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής, βοηθά
στην ορθολογική χρήση του νερού και στην παραγωγή σταθερής και καλής
ποιότητας καρπού.






http://www.moa.gov.cy
read more " Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (άρδευση) "

Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (λίπανση)



Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (λίπανση)


Λίπανση
'Oπως όλα τα δέντρα, έτσι και η ελιά παρόλο που είναι "λιτοδίαιτη", έχει ανά-
γκη από λιπάσµατα για να έχει ικανοποιητική καρποφορία και παραγωγή κά-
θε χρόνο. Oι ποσότητες του λιπάσµατος που χρειάζονται εξαρτώνται από
πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία των δέντρων, η γονιµότητα του
εδάφους  και από το αν αρδεύονται ή όχι. Mε τη λίπανση στο χρονικό διά-
στηµα που µεσολαβεί από τη συγκοµιδή του ελαιoκάρπου µέχρι την άνθηση,
βοηθούµε τα ελαιόδεντρα να βρίσκονται σε άριστη θρεπτική κατάσταση,
γιατί µέσα σ' αυτή την περίοδο γίνεται η διαµόρφωση των οφθαλµών και η
δηµιουργία ικανοποιητικής άνθησης και καρποφορίας. Γι' αυτό οι λιπάνσεις
πρέπει να γίνονται έγκαιρα για να υπάρχουν στη διάθεση των ελαιοδέντρων
τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία,  άζωτο, φωσφόρος και κάλι.
Το άζωτο χρειάζεται σε µεγάλες ποσότητες, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου,
προκειµένου το ελαιόδεντρο να αναπτύξει καλή βλάστηση και καρποφο-
ρία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο από ένα δεκάριο µε ελιές αφαιρούνται
από το έδαφος1500-3500 γραµµάρια αζώτου, ανάλογα µε την ποικιλία και
την παραγωγική ηλικία του δέντρου. Η ελιά έχει µεγάλη ανάγκη αζώτου κα-
τά τη διάρκεια της διαφοροποίησης των µατιών (Φεβρουάριος-Μάρτιος),
την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης (Απρίλιος-Ιούνιος) και την εποχή
που γίνεται η σκλήρυνση του κουκουτσιού (Ιούλιος-Αύγουστος). Αν το δέ-
ντρο δεν έχει το απαιτούµενο  άζωτο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, σχηµα-
τίζονται πολλά άγονα άνθη και παρατηρείται έντονη καρπόπτωση.
Tα φωσφοροκαλιούχα λιπάσµατα συντελούν στη γρήγορη ωρίµανση και αυ-
ξάνουν την περιεκτικότητα του καρπού στα στοιχεία αυτά. Το κάλι απατει-
ται σε µεγάλες ποσότητες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του καρ-
πού και είναι εξίσου σηµαντικό µε το άζωτο για την επίτευξη καλής παρα-
γωγής. Επίσης, το κάλι βοηθά το δέντρο να αναπτύξει αντοχή στο ψύχος,
στην ξηρασία και στις µυκητολογικές ασθένειες.
Η ελιά έχει µεγάλες απαιτήσεις σε κάλι, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ωρί-
µανσης του καρπού, που το 60% του καλίου ή και περισσότερο συγκεντρώ-
νεται σ’ αυτό.
O καλύτερος τρόπος για την εξακρίβωση των αναγκών ενός ελαιώνα σε
θρεπτικά στοιχεία είναι η χηµική ανάλυση φύλλων και εδάφους που γίνεται
από τις αρµόδιες υπηρεσίες του Tµήµατος Γεωργίας. Tούτο είναι απαραίτη-
το για κάθε συστηµατική φυτεία. Όπου όµως, για οποιονδήποτε λόγο δεν
έχει γίνει χηµική ανάλυση φύλλων και εδάφους, οι ελαιοκαλλιεργητές µπο-
ρούν να ακολουθήσουν ως κατευθυντήριες γραµµές τον ακόλουθο Πίνακα:

Ηλικία Αρδευόµενος ελαιώνας Ξηρικός ελαιώνας
δέντρων (γραµµάρια/δέντρο) (γραµµάρια/δέντρο)
Άζωτο Φωσφόρος Κάλι 20-10-10
2 100 100 100 400
3 200 100 100 500
4 300 100 100 100
5 400 100 100 1000
6 600 200 200 1500
7 700 200 200 2000
8 800 250 250 3000
9 900 250 250 4000
10 1000 300 300 5000
11 και άνω 1250 400 500 6000

Στις αρδευόµενες φυτείες δίνεται µια ποσότητα γύρω στο ένα τέταρτο των
πιο πάνω εισηγήσεων µέσα στον Iανουάριο, για να διευκολυνθεί η διαµόρ-
φωση των οφθαλµών, και το υπόλοιπο διαµοιράζεται στους µήνες από
Mάιο µέχρι Aύγουστο. 'Oσοι καλλιεργητές επιθυµούν να έχουν πρόγραµµα
συνδυασµένης άρδευσης/λίπανσης, θα πρέπει να επικοινωνήσουν µε τον
Περιφερειακό Γεωργικό Λειτουργό ή τον αρµόδιο Kλάδο του Tµήµατος Γε-
ωργίας.
Στις ξηρικές καλλιέργειες δίνεται όλη η ποσότητα σε µια ή δυο λιπάνσεις µέ-
σα στους µήνες Iανουάριο-Mάρτιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσέχουµε
να υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος ή να αναµένεται βροχή για να δια-
λυθεί το λίπασµα και να µεταφερθεί στο βάθος που είναι το ριζόστρωµα.
Oι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι ποσότητες αυτές
των λιπασµάτων είναι ενδεικτικές και πρέπει κάθε 2-3 χρόνια να αναθεω-
ρούνται µε χηµικές αναλύσεις φύλλων και εδάφους.








http://www.moa.gov.cy

read more " Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (λίπανση) "

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (καταστροφή αγριόχορτων)

Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (καταστροφή αγριόχορτων)



Kαταστροφή αγριοχόρτων
H καταστροφή των αγριοχόρτων µέσα στους ελαιώνες είναι ακόµα µια ανα-
γκαία καλλιεργητική φροντίδα, γιατί τα αγριόχορτα εξαντλούν τα αποθέµα-
τα νερού και θρεπτικών στοιχείων που βρίσκονται στο έδαφος και έτσι αντα-
γωνίζονται τα ελαιόδεντρα και ιδιαίτερα τα ξηρικά. Tα αγριόχορτα πρέπει να
καταστρέφονται όσο το δυνατό πιο γρήγορα, δηλαδή πριν αυτά µεγαλώ-
σουν και καταναλώσουν σηµαντικές ποσότητες νερού και θρεπτικών στοι-
χείων.
H καταστροφή των αγριοχόρτων µπορεί να επιτευχθεί µε 2 τρόπους: µηχα-
νικά, µε την καλλιέργεια του εδάφους, και χηµικά, µε τη χρήση ζιζανιοκτό-
νων.
Στην πρώτη περίπτωση η καλλιέργεια του εδάφους να περιορίζεται σε όσο
το δυνατό µικρό βάθος, όχι πιο βαθιά από 8-10 εκ., διαφορετικά θα κατα-
στρέφεται το πλούσιο ριζικό σύστηµα, που ως γνωστό στην ελιά βρίσκεται
σε πολύ µικρό βάθος, γύρω στα 10 εκ. Στην περίπτωση της χρήσης ζιζανιο-
κτόνων µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως προφυτρωτικά τα υπολειµµατικά
ζιζανιοκτόνα Nτιουρόν, Nτεβρινόλ, καθώς και τα Γκόουλ και Kαλικάν που
επίσης καταστρέφουν και ήδη βλαστηµένα ζιζάνια. 'Oλων αυτών η υπολειµ-
µατική δράση, ανάλογα µε τησύσταση του εδάφους και της δόσης πουθα ψε-
καστούν, είναι από 4-8 µήνες. Mεταφυτρωτικά µπορούν να ψεκαστούν τα ζι-
ζανιοκτόνα επαφής Παρακουάτ (, Xερποξόν, Παροξόν, Xορτοξόν
κ.ά.) και Nτικουάτ (Pεγκλόν) µόνα τους ή σε µίγµα γνωστό σαν Pεγκάλ, το
Mπάστα, ή τα διασυστηµατικά Γκλάιφοσεϊτ - Σούλφοσεϊτ (όπως το Pάουντ-
απ,Kοντρόλ,Kλίαρ,Kιλεβέρ,Kάλαχ,Λιφέις,TιλαράουντκαιTατσντάουν) που
είναι αποτελεσµατικά για την καταστροφή και πολυετών ζιζανίων, πάντοτε
όµως κάτω από σχολαστική εφαρµογή των οδηγιών των κατασκευαστών
τους.Kατά το ψέκασµα των ζιζανιοκτόνωναυτών, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη
σηµασίασε τυχόν µεταφοράτωνσταγονιδίων πάνω στα φύλλακαι στον πρά-
σινο κορµό της ελιάς, οπότε θα έχουµε φυτοτοξικότητα. Eιδικά για την άρκα-
στη και καλαµάγκρα, όπως και για άλλα στενόφυλλα (κριθαρκά, αγριοσιφού-
ναρο, λόλιο κ.ά.), µπορούν να χρησιµοποιηθούν και τα εκλεκτικά ζιζανιοκτό-
να: Φιούζιλεϊτ, Γκάλαντ, Φόκους, Λέιζερ και Aτζίλ.
Oι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι απαγορεύεται η χρή-
ση των προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων (Nτιουρόν, Nτεβρινόλ, Kαλικάν και
Γκόουλ) σε ελαφρά ξέβαθα ή πετρώδη εδάφη.








http://www.moa.gov.cy

read more " Καλλιεργητικές φροντίδες μετά την συγκομιδή (καταστροφή αγριόχορτων) "