ελιά & λάδι: Αξία του ελαιόλαδου

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αξία του ελαιόλαδου


Αξία του ελαιόλαδου

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών επιστημονικών οργανισμών, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υπερέχει έναντι των σπορελαίων, των ζωικών και  άλλων λιπών, ενώ παράλληλα έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, βοηθώντας στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων και προστατεύοντας ιδιαίτερα την καρδιά και το νευρικό σύστημα.
Τηγάνισμα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο στις υψηλές  θερμοκρασίες (έως 210ο C). Eπίσης το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όταν διατηρείται σε αδιαφανή δοχεία και σε δροσερό μέρος, αντέχει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο φυτικό έλαιο, και δεν ταγγίζει. Γι’αυτό σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά έλαια  ή βούτυρα, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό λάδι για το τηγάνισμα  (θερμοκρασία τηγανίσματος 180ο C)  των τροφών.
Θρεπτική αξία
Το  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο  έχει όσες ακριβώς θερμίδες έχουν και τα άλλα φυτικά έλαια, δηλ. 9 θερμίδες ανα γραμμάριο και μάλιστα  υγιεινές.
Χοληστερόλη
Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, θαυμάσια πηγή των οποίων είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ασκούν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στις αρτηρίες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μειώνουν τα επίπεδα  της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL, ενώ διατηρούν τα επίπεδα της προστατευτικής χοληστερόλης HDL.
Βιταμίνες
Η υψηλή περιεκτικότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε βιταμίνη Ε,  το καθιστά απαραίτητο σε μικρούς και μεγάλους, αλλά κυρίως στις εγκύους και στις γυναίκες που θηλάζουν.
Νο 1 στην πρόληψη
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί πηγή ζωής και υγείας, για όλες τις ηλικίες. Στις χώρες της Μεσογείου όπου η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι μεγάλη, παρουσιάζονται λιγότερα καρδιακά προβλήματα από ότι στις χώρες του Βορρά όπου καταναλώνεται περισσότερο ζωικό λίπος.
Για τα παιδιά
Είναι σημαντικός παράγοντας ισορροπίας  του μεταβολισμού, καθώς και της αύξησης του ανθρώπινου οργανισμού, διότι η σύνθεσή του είναι ιδανική για την ανάπτυξη των οστών. Γνωρίστε στα παιδιά σας την πλούσια θρεπτική αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Για τους ενήλικες
Είναι προληπτικό μέσο για ασθένειες όπως  η αρτηριοσκλήρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος κ.α. Βοηθά στην καταπολέμηση ηπατικών προβλημάτων και περιορίζει σημαντικά τις δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Για τις μεγάλες ηλικίες
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αποτελεσματικό φυσικό όπλο κατά της οστεοπόρωσης. Χάρη στη βιταμίνη Ε που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό, το ελαιόλαδο επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών που οδηγούν στο φυσικό γήρας.



         
Πηγές:
  1. Perez-Jimenez, F. et. al. (2005) International conference on the healthy effect of virgin olive oil. Eur J Clin Invest 35:421-424.
  2. Covas, M.I. et. al. (2006) The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 145: 333-341.
  3. Beauchamp GK, et al. (2005) Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature 437(7055):45-46.
  4. Prieme H, et al. (1998) Effect of smoking cessation on oxidative DNA modification estimated by 8-oxo-7,8-dihydro-2′-deoxyguanosine excretion. Carcinogenesis 19(2):347-351

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου