ελιά & λάδι: Εργαστήρια ελαιολάδου με 6 χρόνια καθυστέρηση

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Εργαστήρια ελαιολάδου με 6 χρόνια καθυστέρηση


Εργαστήρια ελαιολάδου με 6 χρόνια καθυστέρηση



Μόνο 6 χρόνια καθυστέρησε η ολοκλήρωση των τριών εργαστηρίων σε Χανιά, Καλαμάτα και Λέσβο, παρά την κατά 75% χρηματοδότηση της Ε.Ε.
Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με απόφασή του δίνει ένα νέο ξεκίνημα, εντάσσοντάς τα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" του Άξονα 3 περί Βελτίωσης του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος. 

Όπως ανακοίνωσε "Με την ανάδειξη του 2006 ως έτους ελιάς και ελαιολάδου, αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία τριών ολοκληρωμένων εργαστηρίων ανάλυσης ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Λέσβο με την ένταξή τους στο Γ΄ ΚΠΣ. Τα έργα δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και επανεντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2011. Πρόκειται για έργα συγχρηματοδοτούμενα κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το ΥπΑΑΤ με συνολικό προϋπολογισμό 1.353.313,78 ευρώ. Ειδικότερα οι συνολικές δαπάνες αφορούν σε :

1. Συμπλήρωση της εργαστηριακής υποδομής του εργαστηρίου τεχνολογίας τροφίμων του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών Χανίων του ΕΘΙΑΓΕ για τη διαπίστευση δοκιμών σε ελαιόλαδο. Το συνολικό ποσό της δαπάνης ανέρχεται σε 522.437 ευρώ (υπόλοιπα προς χρηματοδότηση ποσά 84.224,67 ευρώ).

2. Συμπλήρωση της εργαστηριακής υποδομής του εργαστηρίου ελαιολάδου του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Λέσβου του ΕΘΙΑΓΕ. Το συνολικό ποσό της δαπάνης ανέρχεται σε 440.876,78 ευρώ (υπόλοιπα προς χρηματοδότηση ποσά 7.000 ευρώ).

3. Συμπλήρωση της κτιριακής και εργαστηριακής υποδομής του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ΕΘΙΑΓΕ, για τη διαπίστευση δοκιμών στο ελαιόλαδο. Το συνολικό ποσό της δαπάνης ανέρχεται σε 390.000 ευρώ (υπόλοιπα προς χρηματοδότηση ποσά 4.000 ευρώ).

Το ελληνικό ποιοτικό ελαιόλαδο αποτελεί όχι μόνο ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, αλλά και ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες παραγωγούς. Για τη διασφάλιση της ποιότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που καθιστούν το ελληνικό ελαιόλαδο αναγνωρίσιμο και επιθυμητό τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και σε αγορές τρίτων χωρών, απαιτούνται συνεχείς και αξιόπιστοι έλεγχοι. Τα τρία εργαστήρια ελαιολάδου, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Λέσβο, με την ολοκλήρωση της διαπίστευσης μπορούν να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους. Για την Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης η αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων γίνεται πάντα με γνώμονα τη στήριξη της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και την εξωστρέφεια των προϊόντων μας.".








http://www.olivenews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου