ελιά & λάδι: Μεσογειακή διατροφή υγεία και την ευεξία

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Μεσογειακή διατροφή υγεία και την ευεξία



Μεσογειακή διατροφή  υγεία και την ευεξία 


Είναι εκπληκτικό πώς η μεσογειακή διατροφή συνδυάζεται με την υγεία και την ευεξία. Η χαμηλή κατανάλωση κρέατος και βουτύρου ελαχιστοποιεί τη λήψη των κορεσμένων λιπών, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, που είναι υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες.
Η μεσογειακή διατροφή, πλήρης σε ανεπεξέργαστα δημητριακά, κόκκινο κρασί, νωπούς καρπούς, καρύδια, φασόλια, θαλασσινά και ελαιόλαδο, έχε
ι συνδεθεί με τη μακροζωία, τα μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία κατά ορισμένων καρκίνων. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν τη βήτα-καροτίνη, τη βιταμίνη C, τις τοκοφερόλες, τις πολυφενόλες και τα πρόσθετα ουσιαστικά μεταλλικά στοιχεία.
Το πρόσθετο παρθένο ελαιόλαδο είναι βεβαίως ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεσογειακής διατροφής σε δεκαέξι χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αυτή η διατροφή και κυρίως το ελαιόλαδο, είναι οι κύριοι παράγοντες στο γεγονός ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών είναι 20% λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν ασθένειες στεφανιαίων αρτηριών, έναντι των αμερικανών πολιτών.


Η ευνοϊκή δράση του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη των νεαρών οργανισμών σύμφωνα με τους Crawford et al. (1980) αποδίδεται στον ρόλο που διαδραματίζει το ελαϊκό οξύ που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο ελαιόλαδο. Επίσης πολύ αξιόλογος είναι ο ρόλος του λινελαϊκού οξέος το οποίο συναντάται στο ελαιόλαδο στην ίδια περίπου περιεκτικότητα με το μητρικό γάλα.


Το 2004, το FDA των Ηνωμένων Πολιτειών, στην γενικότερη στρατηγική του να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με συνήθειες υγιεινής διατροφής, επέτρεψε στους τυποποιητές ελαιολάδου να χρησιμοποιούν την ακόλουθη φράση στις ετικέτες τους: "Περιορισμένες και όχι τελικές επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου 2 κουταλιών της σούπας (23 γρ.) ελαιολάδου καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδ
υνο στεφανιαίας νόσου λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών του ελαιολάδου. Για να επιτευχθεί αυτό, το ελαιόλαδο πρέπει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και να μην αυξηθεί η συνολική πρόσληψη ημερησίων θερμίδων."
Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι για κάποιες χώρες η εκπαίδευση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα μιας υγιεινής διατροφής όπως η Μεσογειακή.












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου