ελιά & λάδι: Οδηγός Γεύσης στους τύπους ελαιολάδου

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Οδηγός Γεύσης στους τύπους ελαιολάδου



Οδηγός Γεύσης   

Για να μπορέσετε να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους ελαιολάδου, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε αυτούς τους τύπους και από τι αποτελούνται:
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προέρχεται από την παραγωγή μόνο παρθένου ελαιολάδου, έχει οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8% και έχει ανώτερη και έντονη γεύση. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε πολλές παραγωγικές χώρες είναι λιγότερο από το 10% της παραγωγής ελαιολάδου. Χρησιμοποιείται στο φαγητό, στις σαλάτες και μπορεί να προστεθεί στο φαγητό ωμό.
  • Παρθένο ελαιόλαδο προέρχεται από την παραγωγή μόνο παρθένου ελαιολάδου, έχει οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 2% και έχει καλή γεύση.
  • Ελαιόλαδο είναι ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου με οξύτητα όχι πάνω από 1,5%. Συνήθως δεν έχει έντονη γεύση.
  • Πυρηνέλαιο είναι ραφιναρισμένο λάδι από τον πυρήνα (κουκούτσι) της ελιάς σε πολλές περιπτώσεις αναμεμειγμένο με παρθένο ελαιόλαδο. Είναι κατάλληλο προς κατανάλωση αλλά δεν μπορεί να περιγραφεί σαν ελαιόλαδο. Έχει πιο ουδέτερη γεύση από το παρθένο ελαιόλαδο και για αυτό δεν προτιμάται από τους γνώστες. Παρόλα αυτά έχει την ίδια σύνθεση λιπαρών με το απλό ελαιόλαδο και υψηλή αντοχή στη θερμοκρασία, γιαυτό και προτιμάται σαν λάδι τηγανίσματος.
Το Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο και το Παρθένο Ελαιόλαδο είναι φυσικά το ελαιόλαδο που θα επιλέξουμε για οικιακή χρήση στα φαγητά μας. Η γεύση του είναι έντονη και ελαφρώς πικρή αν είναι φρέσκο. Το χρώμα του είναι πράσινο έως σκούρο πράσινο. Αν το ελαιόλαδο είναι θολό σημαίνει ότι είναι φρέσκο και δεν έχει υποστεί φιλτράρισμα. Το φιλτράρισμα δεν είναι επεξεργασία του ελαιολάδου καθώς μόνο αφαιρεί τη λεγόμενη "μούργα".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου