ελιά & λάδι: Σεπτεμβρίου 2012

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

NY Times: Η φέτα και το ελαιόλαδο μπορούν να σώσουν την Ελλάδα


NY Times: Η φέτα και το ελαιόλαδο μπορούν να σώσουν την Ελλάδα


NY Times: Η φέτα και το ελαιόλαδο μπορούν να σώσουν την Ελλάδα

Στη φέτα και το ελαιόλαδο εντοπίζει αρθρογράφος των New York Times ένα από τα κλειδιά εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει μόνο το 28% της παγκόσμιας αγοράς φέτας και σχεδόν 4% της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου.
Πώς συνέβη αυτό; Την τελευταία περίπου δεκαετία, εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Δανία και άλλες χώρες αψήφισαν τους κανονισμούς που επιτρέπουν την παραγωγή φέτας μόνο στην Ελλάδα και επένδυσαν σε έρευνα και εξοπλισμό που θα τους επέτρεπαν την παραγωγή του τυριού, δημιουργώντας μάλιστα προϊόντα από αυτό όπως τυρί που αλείφεται ή χωρίς λιπαρά.
Στην Ιταλία και την Ισπανία, οι μικρές εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου συγχωνεύθηκαν με μεγάλες- παγκόσμια ανταγωνιστικές- πολυεθνικές, εκσυγχρονίζοντας την παραγωγή τους και σήμερα καλύπτουν περίπου το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης. Και οι Έλληνες, παρά τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά τους, παραμένουν το λιγότερο κερδοφόρο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, εξάγοντας πρώτες ύλες με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους.
Ο αρθρογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων και την έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey, η οποία επισημαίνει αυτές τις προκλήσεις ως ευκαιρίες. Με επενδύσεις, νέες διοικήσεις και έλεγχο ποιότητας, οι κλάδοι του ελαιολάδου και της φέτας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την κερδοφορία τους, επισημαίνεται.

read more " NY Times: Η φέτα και το ελαιόλαδο μπορούν να σώσουν την Ελλάδα "

Η ελληνική κούπα καφέ μπαίνει στην ιστορία της Νέας Υόρκης


Η ελληνική κούπα καφέ μπαίνει στην ιστορία της Νέας Υόρκης


Η ελληνική κούπα καφέ μπαίνει στην ιστορία της Νέας Υόρκης

Η Greek Coffee Cup, η γνωστή κούπα καφέ, με τον ελληνικό αμφορέα και τους μαιάνδρους, γνωστή ως «Anthora», κατατάσσεται μεταξύ των πενήντα αντικειμένων-όπως και τα κίτρινα ταξί- που αντιπροσωπεύουν την ιστορία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Νew York Τimes».
Η αρχή έγινε το 1960, όταν ο Λέσλι Μπακ, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας «Σέρι καπ» στο Κονέκτικατ, φιλοτέχνησε ειδικά για την αγορά της Νέας Υόρκης και τους Έλληνες πελάτες του την συγκεκριμένη κούπα.
Η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού ετησίως 500 εκατομμύρια από τις κούπες αυτές γινόντουσαν ανάρπαστες και έγιναν σήμα κατατεθέν για τα ελληνικά εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα.
read more " Η ελληνική κούπα καφέ μπαίνει στην ιστορία της Νέας Υόρκης "

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Υπέρ των ελέγχων ΒΙΟ Ελλάς και ΔΗΩ50 | Olive News

Υπέρ των ελέγχων ΒΙΟ Ελλάς και ΔΗΩ50 | Olive Ne

   Οι Ορimageγανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟ Ελλάς κ αι Δ ΗΩ , με αφορμή την εύρεση παραποιημένων βεβαιώσεων, που είχαν κατατεθεί σε κατά τόπους Δ/νσεις Γεωργίας για την ένταξη στα προγράμματα επιδότησης του Υ.Α.Α.Τ. τονίζουν τη σημασία της αξιοπιστία των συστημάτων πιστοποίησης στον κλάδο της Βιολογικής Γεωργίας.

image
ws
read more " Υπέρ των ελέγχων ΒΙΟ Ελλάς και ΔΗΩ50 | Olive News "

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Αύξηση κοινοτικών εξαγωγών ελαιολάδου σε ΗΠΑ-Κίνα …

read more " Αύξηση κοινοτικών εξαγωγών ελαιολάδου σε ΗΠΑ-Κίνα … "

O νέος κατάλογος των τυποποιητηρίων ελαιολάδου50 |…

read more " O νέος κατάλογος των τυποποιητηρίων ελαιολάδου50 |… "

Νέο καινοτομικό ελαιόλαδο ετοιμάζει η Gaea50 | Oli…

read more " Νέο καινοτομικό ελαιόλαδο ετοιμάζει η Gaea50 | Oli… "

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Όλα Free: Τα 31 ελληνικά πρακτικά sites που μας λύνουν τα χέ...

Όλα Free: Τα 31 ελληνικά πρακτικά sites που μας λύνουν τα χέ...: Οικονομία στην πράξη. Όλοι γνωρίζουμε κάποια sites που μας γλιτώνουν χρήματα και μας μαθαίνουν να κάνουμε "έξυπνες αγορές''. Η Ηρώ Κουνάδη...
read more " Όλα Free: Τα 31 ελληνικά πρακτικά sites που μας λύνουν τα χέ... "

Όλα Free: eReceipts - Καταχωρήστε τις αποδείξεις σας εύκολα ...

Όλα Free: eReceipts - Καταχωρήστε τις αποδείξεις σας εύκολα ...: Ένα δωρεάν πρόγραμμα καταχώρησης αποδείξεων. Η διαδικασία καταχώρησης είναι απλή και γρήγορη, και αυτό είναι ένα στοιχείο που το κάνει ένα ...
read more " Όλα Free: eReceipts - Καταχωρήστε τις αποδείξεις σας εύκολα ... "

Όλα Free: Δωρεάν πρόγραμμα για να γράφετε πολυτονικά

Όλα Free: Δωρεάν πρόγραμμα για να γράφετε πολυτονικά: To Γράφω Πολυτονικά  είναι ένα πολύ απλό και εύχρηστο πρόγραμμα που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείται το πολυτονικό σύστημα γραφής. Αναλυτι...
read more " Όλα Free: Δωρεάν πρόγραμμα για να γράφετε πολυτονικά "

Όλα Free: Έξι δωρεάν προγράμματα που θα βελτιώσουν την απόδο...

Όλα Free: Έξι δωρεάν προγράμματα που θα βελτιώσουν την απόδο...: Βρήκαμε τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα, το κάθε ένα στον τομέα του και σας τα παρουσιάζουμε για να έχετε έναν υπολογιστή πολύ πιο γρήγορο, ...


Βρήκαμε τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα, το κάθε ένα στον τομέα του και σας τα παρουσιάζουμε για να έχετε έναν υπολογιστή πολύ πιο γρήγορο, ασφαλές και πάντα ενημερωμένο:
1. Ccleaner



Μακράν το καλύτερο στην κατηγορία του. Απομακρύνει άχρηστα αντικείμενα από το σκληρό και τα windows, κάνει βαθύ καθαρισμό στους  browsers και το ιστορικό και καθαρίζει με ασφάλεια τη registry. Πολύ συχνά απομακρύνει ιούς που προσκολλώνται στους temporary files. Καλό θα ήταν να κρατάτε back up στην ερώτηση που σας κάνει το πρόγραμμα κατά τον καθαρισμό μητρώου.
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

2. UltraDefrag


Κάνει την καλύτερη ανασυγκρότηση δίσκων που έχουμε βρει σε free πρόγραμμα. Απλούστατο στη χρήση του, ανοίγετε το πρόγραμμα, επιλέγετε τον σκληρό δίσκο και πατάτε το full optimization. Για τους κατασκευαστές μία φορά το μήνα αρκεί για να είναι οι σκληροί σας δίσκοι ταχύτεροι από ποτέ.
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

3. Update Checker


Σκανάρει τα προγράμματα που έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας και σας ενημερώνει για νεότερες εκδόσεις που έχουν βγει όσο εσείς σερφάρατε στο facebook και το twitter. Πολύ χρήσιμο πρόγραμμα που σας βγάζει από τον κόπο να ψάχνετε για ενημερώσεις ανοίγοντας ένα-ένα τα προγράμματα.
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

4. TCPOptimizer


Τέλος το αργό ίντερνετ. Ένα πρόγραμμα πραγματικό ‘’χρυσάφι’’ που ρυθμίζει τις παραμέτρους για την πιο γρήγορη πλοήγηση που είχατε ποτέ. Απλά ανοίγετε το πρόγραμμα, επιλέγετε την ταχύτητα που έχετε βάσει συμβολαίου (π.χ 2 mbps), τσεκάρετε τα optimal settings, κάνετε apply changes και είστε έτοιμοι. Μετά την επανεκκίνηση θα δείτε το ίντερνετ να… πετάει. Φυσικά χρειάζεστε και την υποστήριξη ενός γρήγορου browser και ο google chrome είναι μακράν ο ταχύτερος όλων.
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

5. Spybot


Ένα από τα καλύτερα, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις, antispyware. Απομακρύνει πλήθος απειλών που δεν πιάνουν τα antivirus και κρατά τον υπολογιστή σας πάντα ασφαλή. Ένα σκανάρισμα κάθε 15 ημέρες είναι υπεραρκετό για να χαίρεστε τον υπολογιστή σας κάθε μέρα!
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

6. Revo Uninstaller


Όταν κάνουμε απεγκατάσταση ένα πρόγραμμα, αφήνουμε πίσω εκατοντάδες αρχεία, φακέλους και εγγραφές μητρώου που κάνουν τον υπολογιστή μας αργό με τον καιρό. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει το καλύτερο free uninstaller. Απλά οποιαδήποτε απεγκατάσταση την κάνουμε μέσω του Revo που φροντίζει να καθαρίσει όλα τα περιττά αρχεία του προγράμματος που αποχαιρετούμε. Απαραίτητο για ένα καθαρό και γρήγορο pc. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ
read more " Όλα Free: Έξι δωρεάν προγράμματα που θα βελτιώσουν την απόδο... "

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο θεσμικά μέτρα προτείνει η ΕΣΕΕ για το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο


"Το ελαιόλαδο είναι ίσως το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της χώρας που προσέφερε τα μέγιστα στην οικονομική της ανάπτυξη και έζησε εκατοντάδες οικογένειες που ασχολούνται γενικώς με το προϊόν. Δυστυχώς, όλες οι συζητήσεις που διεξάγονται στο δημόσιο χώρο σχετικά με την οικονομική και αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας, φαίνεται πως αγνοούν την σπουδαιότητα αυτού του σημαντικού προϊόντος και τα πολλαπλά υλικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ. 
altΚαι συνεχίζει: "Επιπλέον, η έως τώρα πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων διαπνέεται, ως προς το θέμα του ελαιολάδου από μια αντιαναπτυξιακή λογική, αφού η διαχείριση αυτού του πραγματικού θησαυρού γίνεται εκτός Ελλάδος.
Yπολογίζεται ότι μόλις το 10% του παραγόμενου ελαιολάδου τυποποιείται και ότι το υπόλοιπο εξάγεται χύμα σε τιμές που αποφασίζουν οι αγοραστές, οι οποίες πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το ποιοτικότερο ελαιόλαδο που παράγεται στον πλανήτη δεν μπορεί να μπει με τον τρόπο και την τιμή που πρέπει στα ράφια των μεγάλων σουπερμάρκετ της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση στην οποία η ελληνική οικονομία βρισκόταν πριν από 25-30 χρόνια.
Η απαραίτητη ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας, ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή, πρέπει να γίνει με την προώθηση μιας θεσμικά φιλελεύθερης, αναπτυξιακής νομοθεσίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να ρωτήσουν τους παραγωγούς και τους εμπόρους του ελαιολάδου ως γνώστες των πραγματικών δεδομένων της κατάστασης. Υπάρχουν εκτός των τειχών των υπουργείων τους άνθρωποι που μπορούν να τους δώσουν τα φώτα τους αμισθί.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προτείνει δύο θεσμικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν πολλαπλώς όλους όσους σχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση του εν λόγω προϊόντος αλλά και την ελληνική οικονομία εν γένει.
Το πρώτο θεσμικό μέτρο είναι η νομοθετική εφαρμογή προς όλες τις τράπεζες για υποχρεωτική, αυθημερόν χρηματοδότηση με την εγγύηση του δημοσίου κάθε εξαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου προς οιαδήποτε χώρα, όπως γινόταν πριν πολλές δεκαετίες, τότε που τα πενιχρά αποθέματα των τραπεζών χρηματοδοτούσαν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με μειωμένο επιτόκιο κατά 60% και ό,τι περίσσευε διατίθετο για τις λοιπές ανάγκες της οικονομίας.
Το δεύτερο θεσμικό μέτρο σχετίζεται με την απορρόφηση του παραγόμενου προϊόντος την ώρα της παραγωγής από πολυεθνικές οι οποίες το απαξιώνουν, σε τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να χειροτερεύει η ποιότητα του προϊόντος, αφού ο παραγωγός δεν έχει κίνητρο για να επενδύσει σε καλύτερες καλλιέργειες. Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: όταν το επίπεδο των τιμών πέφτει κάτω από ένα όριο που δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής, να καταθέτει ο παραγωγός στην τράπεζα την απόδειξη παρακαταθήκης ελαιολάδου που του εκδίδει ο ελαιουργός που αναλαμβάνει τη φύλαξή του και μαζί με την εγγύηση του ελαιουργού να λαμβάνει μια χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας αξίας του ελαιολάδου που έχει στην κατοχή του.
Αυτά τα δύο μέτρα εάν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν άμεσα μέσα σε μια πενταετία, θα οδηγήσουν στην εξαγωγή του 100% του παραγόμενου ελαιολάδου ως τυποποιημένου ελληνικού προϊόντος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Η χώρα χρειάζεται να αξιοποιήσει όλες τις βαριές της μεταβλητές. Πέρα από το ναυτιλιακό και τουριστικό συνάλλαγμα που είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη, πρέπει να μετουσιώσει σε συνάλλαγμα το πιο σημαντικό προϊόν που παράγει η ελληνική γη, το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο."
read more " Δύο θεσμικά μέτρα προτείνει η ΕΣΕΕ για το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο "

Ελαιόλαδο: ένα αρχαίο φάρμακο στο μικροσκόπιο της ...

 Ελαιόλαδο: ένα αρχαίο φάρμακο στο μικροσκόπιο της ...: Επειδή το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν διάσημο από την αρχαιότητα στο χώρο της Μεσογείου και ιδίως στην Ελλάδα, το εύρημα αυτό κίνησε το εν...
read more " Ελαιόλαδο: ένα αρχαίο φάρμακο στο μικροσκόπιο της ... "

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
 ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ

Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης εδάφους (συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων) φωσφόρος, κάλιο και μαγνήσιο θα πρέπει να προστίθενται στο λάκκο φύτευσης (στο πυθμένα του λάκκου, ως μείγμα με έδαφος, ώστε να αποφύγουμε τυχόν τοξικότητα από υψηλή συγκέντρωση χημικών λιπασμάτων πλησίον των νεαρών ριζών. Το άζωτο είναι καλύτερα να εφαρμόζεται μετά την επιτυχημένη εγκατάσταση των ελαιοδέντρων (μπορεί και ένα χρόνο μετά τη φύτευση).

Κάλιο

Λειτουργικός ρόλος:

● Επαγωγή ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες (ψύχος, ξηρασία κτλ)
● Συμμετέχει σε πολλές ενζυμικές διεργασίες
● Οσμωρυθμιστής και σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση της χρησιμοποίησης του νερού
● Μεταβολισμό υδατανθράκων
● Μεταφορά υδατανθράκων
● Έλεγχος ιοντικής ισορροπίας


Συνθήκες εμφάνισης τροφοπενίας καλίου

● Σε αμμώδη εδάφη
● Σε οργανικά εδάφη
● Σε όξινα εδάφη
● Η τροφοπενία (έλλειψη) καλίου αντιπροσωπεύει περίπου το 62% των τροφοπενιών στην καλλιέργεια της ελιάς

Τροφοπενία Καλίου


Επίδραση εφαρμογής καλίου στο ελαιόδεντρο

● Αυξάνει το βάρος του καρπού, μέσω της αύξησης των σάρκας και της περιεκτικότητας σε λάδι
● Αυξάνει την παραγωγή (ειδικά υπό συνθήκες τροφοπενίας)
● Βελτιώνει την ποιότητα του ελαιολάδου (όσον αφορά τα λιπαρά οξέα και τις φαινολικές ενώσεις)
● Αυξάνει το ποσοστό της σάρκας στον καρπό
● Προσδίδει ένα βαθμό ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, ψύχος κτλ)

Η βέλτιστη συγκέντρωση καλίου είναι 0.7-0.9% κ.β. ξηρού βάρους φύλλου (για φύλλα που μαζεύτηκαν το χειμώνα, από το μέσο της ετήσιας βλάστησης, 5-8 μηνών). Η τροφοπενία καλίου εμφανίζεται ως ελαφρώς κίτρινα φύλλα ενώ σε περίπτωση έντονης έλλειψης παρατηρούνται νεκρώσεις της κορυφής των φύλλων και ξηράνσεις ολόκληρων βλαστών.

Ποσότητες καλίου (Κ) που απαιτούνται ετησίως από ένα ελαιόδεντρο:

0.95 κιλά / 100 κιλά καρπού
0.28 κιλά / 50 κιλά φύλλων
0.195 κιλά / 50 κιλά ξύλου

Μαγνήσιο
Λειτουργικός ρόλος

● Σύνθεση χλωροφύλλης
● Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της φωτοσύνθεσης
● Συμπαράγοντας σε πολλά ένζυμα
● Η τροφοπενία μαγνησίου εμφανίζεται ως χλώρωση των κατώτερων φύλλων κυρίως, παρεμπόδιση αύξησης βλαστών και πρώιμη φυλλόπτωση.
● Η βέλτιστη συγκέντρωση μαγνησίου στα φύλλα είναι 0.1-0.3% κ.β. ξηρού βάρους φύλλου.
Τροφοπενία Μαγνησίου

Ιχνοστοιχεία

Βόριο
Λειτουργίες και ρόλοι

● Δομή κυτταρικού τοιχώματος και κυτταρική διαίρεση.
● Αύξηση καρπού και σπόρου, μεταφορά υδατανθράκων και σύνθεση φυτορυθμιστικών ουσιών.
● Παίζει σημαντικό ρόλο στη βλάστηση της γύρης και την επιμήκυνση του γυρεοσωλήνα και έτσι αυξάνει την καρπόδεση.
● Η τροφοπενία βορίου εμφανίζεται ως ελαφρά κίτρινα φύλλα με νέκρωση κορυφής, πρώιμη φυλλόπτωση, νέκρωση βλαστών περιμετρικά της κόμης, καθυστέρηση της έκπτυξης οφθαλμών, νέκρωση κορυφής βλαστών, μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση, πτώση ανώριμων καρπών και παραμόρφωση καρπών.
● Η βέλτιστη συγκέντρωση βορίου στα φύλλα είναι περί τα 30-75 ppm. Προσοχή χρειάζεται λόγω των στενών περιθωρίων μεταξύ τοξικότητας και έλλειψης.

Η εφαρμογή βορίου έχει βρεθεί ότι: αυξάνει την καρπόδεση και αυξάνει την παραγωγή και την περιεκτικότητα σε λάδι των καρπών.

Συνιστώμενη λιπαντική αγωγή:
Ο τύπος και η δόση του λιπάσματος εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες:
● Το είδος και την ποικιλία
● Ηλικία δένδρου
● Παραγωγή
● Παρατηρούμενες τροφοπενίες
● Στάδιο ανάπτυξης καλλιέργειας
● Ιδιότητες εδάφους
● Διαθεσιμότητα νερού κτλ.

Τα λιπάσματα που περιέχουν κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βόρακα θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν την περίοδο βροχοπτώσεων (στους ξερικούς ελαιώνες) και να ενσωματώνονται στο έδαφος (20 - 30 εκατοστά βάθος). Στην περίπτωση αρδευόμενων ελαιώνων τα λιπάσματα αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά τα μέσα με τέλη του χειμώνα (ανάλογα με τη συχνότητα των βροχοπτώσεων – πολλές βροχοπτώσεις τότε καλύτερα προς το τέλος του χειμώνα) και πάντοτε να ακολουθεί ενσωμάτωση στο έδαφος.


Τα αζωτούχα λιπάσματα θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν την έκπτυξη των οφθαλμών και την άνθηση και μετά την καρπόδεση, ενώ θα πρέπει η εφαρμογή να ακολουθείται είτε από βροχή είτε από άρδευση, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες σε άζωτο με τη μορφή αερίου αμμωνίας στον αέρα. Υπερβολική άρδευση δεν είναι απαραίτητη, ειδικά σε ελαφριά εδάφη, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ξεπλύματος του αζώτου σε βαθύτερα εδαφικά στρώματα και μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Μία γενική οδηγία λίπανσης των ελαιοδέντρων περιγράφεται κατωτέρω (σε δόση λιπαντικού στοιχείου ανά δένδρο):

Ετησίως

N (άζωτο): 500-1000 g
P2O5 (φώσφορο): 300-500 g
K2O (κάλιο): 600-1200 g

Αζωτούχος λίπανση

Εξαιτίας προβλημάτων έκπλυσης θα πρέπει να λαμβάνονται προσεκτικά μέτρα. Άζωτο και κλάδεμα: Οι ποσότητες του χορηγούμενου αζώτου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση του κλαδέματος, αφού οι ποσότητες αυτές είναι γενικά μικρότερες μετά από ένα αυστηρό κλάδεμα σε σχέση με ένα ελαφρύ κλάδεμα.
ΜήναςΣυχνότητα εφαρμογήςΠοσότηταN(Αζώτου)Μέθοδος εφαρμογής
Τέλος Ιανουαρίου - Μάρτιο170% της ετήσιας συνιστώμενης δόσηςΕπιφανειακά
Μετά την καρπόδεση130% της ετήσιας συνιστώμενης δόσηςΕπιφανειακά μόνο σε αρδευόμενους ελαιώνες


Καλιούχος λίπανση
Οι ποσότητες του χορηγούμενου καλίου διαφέρουν ανάλογα με το ύψος της παραγωγής
ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
N (άζωτο)P2O5 (φώσφορο)K2O (κάλιο)
Χαμηλή παραγωγή
(κάτω από 30 κιλά καρπού ανά δένδρο)
500 g300 g600 g
Μέτρια παραγωγή
(περίπου 50 - 60 κιλά καρπού ανά δένδρο)
700 g400 g800 g
Υψηλή παραγωγή
(πάνω από 70 κιλά καρπού ανά δένδρο)
1000 g500 g1200 g



ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
N (άζωτο)P2O5 (φώσφορο)K2O (κάλιο)
Χαμηλή παραγωγή
(κάτω από 30 κιλά καρπού ανά δένδρο)
600 g200 g400 g
Μέτρια παραγωγή
(περίπου 50 - 60 κιλά καρπού ανά δένδρο)
800 g300 g600 g
Υψηλή παραγωγή
(πάνω από 70 κιλά καρπού ανά δένδρο)
1400 g400 g800 g


Ως γενικός κανόνας, υπό τροφοπενία καλίου η δόση εφαρμογής μπορεί να φτάσει και τα 5 κιλά K2O ανά δένδρο εφάπαξ και αργότερα ανάλογα με την περιεκτικότητα των φύλλων σε Κ και το ύψος της παραγωγής κάθε 1-2 χρόνια 500-1000 g K2O ως λίπανση συντήρησης

● Σε επικλινείς εκτάσεις η δόση εφαρμογής μπορεί να φτάσει κατά τη χρονιά της μεγάλης παραγωγής και τα 5 κιλά K2O το χρόνο.
● Υπό ξερικές συνθήκες σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες συνιστάται εφαρμογή 500 g K2O ανά δένδρο.
● Το Κ θα πρέπει να βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ελαιογένεσης
(τέλη καλοκαιριού-αρχές Σεπτεμβρίου) ούτως ώστε να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά λαδιού.
● Αυτό μπορεί να επιτευχθεί περά από την βασική λίπανση του χειμώνα με υδρολίπανση το καλοκαίρι. θα μπορούσαμε όπου υπάρχουν αρδευόμενες εκτάσεις να εφαρμόσουμε το 10% της ετήσιας συνιστώμενης δόσης Καλίου τον Αύγουστο.
● Επίσης διαφυλλικοί ψεκασμοί με Κάλιο τον Σεπτέμβριο δρουν επικουρικά στην ωρίμανση του καρπού.

* Αυτοί οι ψεκασμοί θεωρούνται ότι προστατεύουν μερικώς τα φύλλα από μυκητολογικές προσβολές, πχ. Από κυκλοκόνιο (Cycloconium oleaginum).
● Υπό Μεσογειακές συνθήκες (λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα, ζεστό και ξηρό καλοκαίρι) η χρήση θειικού καλίου προτιμάται έναντι αυτής χλωριούχου καλίου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αλάτωσηςτου εδάφους.

Λίπανση με μαγνήσιο
● Υπό τροφοπενία μαγνησίου συνιστάται εφαρμογή 0.5 κιλά MgO ανά δένδρο.
● Σε βαριά εδάφη η δόση αυτή μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 3-5 κιλά MgO ανά δένδρο ενώ σε
ελαφριά εδάφη μέχρι 1 κιλό MgO ανά δένδρο.
Λίπανση με βόριο

Η τροφοπενία βορίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με εφαρμογή 300-500 γραμμαρίων βόρακα ανά δένδρο. Σε μεγάλα δένδρα που αναπτύσσονται σε ασβεστούχα εδάφη η δόση αυτή μπορεί να αυξηθεί μέχρι και το 1 κιλό βόρακα ανά δένδρο. Οι ποσότητες αυτές θεωρούνται αρκετές για μια περίοδο περίπου 3 χρόνων. Το βόριο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και με
διαφυλλικούς ψεκασμούς πριν την άνθηση, αλλά τέτοιου είδους εφαρμογές δεν θεραπεύουν τροφοπενιακές καταστάσεις, αλλά απλά αυξάνουν την καρπόδεση.

Χρόνος εφαρμογής
Υπό ξερικές συνθήκες τα λιπάσματα συνήθως εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου (με βάση την περίοδο βροχοπτώσεων). Σε ποτιστικούς ελαιώνες η εφαρμογή γίνεται κατά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.
● Μεμονωμένα ανά δένδρο.
● Διασπορά σε όλον τον ελαιώνα (με λιπασματοδιανομείς), αλλά λόγω αυξημένου κόστους έχει εφαρμογή μόνο σε πυκνής φύτευσης ελαιώνες (αφού οι δόσεις ανά επιφάνεια αυξάνονται).
● Υδρολίπανση
http://www.agroboard.blogspot.gr
Αναρτήθηκε από Ιστότοπος Γεωπονικά
read more " ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ "

Οι κρυφοί άσσοι της ελληνικής οικονομίας


Οι κρυφοί άσσοι της ελληνικής οικονομίας


Οι κρυφοί άσσοι της ελληνικής οικονομίας
«Τα παραδοσιακά προϊόντα γενικότερα είναι ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας, οπότε κάθε τέτοιου είδους επιχειρηματική προσπάθεια, όταν αυτή διαθέτει ένα όραμα, καθαρούς στόχους και συνέπεια στην ποιότητα, μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον όλων των επιχειρήσεων στράφηκε προς τις εξαγωγές» λέει στο «Κέρδος» ο κ. Ακης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Gaea.

Η ελληνική φέτα είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Υπάρχει, μάλιστα συγκεκριμένη Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ενωση που ορίζει ότι η φέτα πρέπει να προέρχεται μόνο από την Ελλάδα. Ωστόσο, φέτα παράγουν και οι Δανοί και οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να ελέγχει μόλις το 28% της παγκόσμιας αγοράς σε φέτα. «Η φέτα κατόρθωσε να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ το 2007, έπειτα από πολυετή αγώνα. Στη συνέχεια συνέβη κάτι παράδοξο: Αντί να κερδίσει υπεραξία και να ανεβεί η τιμή της, αυτήν τη στιγμή πωλείται φθηνότερα και από τις κακές απομιμήσεις της, τις οποίες μαχόμασταν ως κράτος και κλάδος όλα τα χρόνια. Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα κατοχύρωσης ΠΟΠ προϊόντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία) που κατάφεραν να αναδείξουν τα premium χαρακτηριστικά των προϊόντων τους, να ανεβάσουν τις τιμές και να αυξήσουν τον όγκο των εξαγωγών τους, πράγματα που εμείς δεν τα έχουμε πετύχει» επισημαίνει ο κ. Βασίλης Βροχίδης, διευθυντής Εξαγωγών της γαλακτοβιομηχανίας Μεβγάλ.

Τι πρέπει όμως να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση; «Θα πρέπει να εξετάσουμε πάλι από την αρχή συνολικά το θέμα ελληνική φέτα και να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική και την πολιτική που ως σήμερα ακολουθείται, γιατί αντί να στηρίξουμε και να προωθήσουμε αυτό το σπουδαίο προϊόν μας, μάλλον το υπονομεύουμε. Ουσιαστικά το ελληνικό δαιμόνιο και ο κακός ανταγωνισμός καταστρέφουν τη φέτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις αγορές του εξωτερικού δεν κυριαρχεί επώνυμη ελληνική φέτα πλέον, αλλά κυρίως no name brands από Ελλάδα ή private label. Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο εξωτερικό θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να υλοποιήσει όλα αυτά τα σχέδια δράσης, που κατά καιρούς έχουν καταρτισθεί, βάσει των οποίων θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και να προστατεύονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, να υπάρχει ενιαίο brand για τα ελληνικά προϊόντα, να υπάρχουν σαφείς κανόνες, ώστε να εξάγουν οι καλύτερες επιχειρήσεις και να προστατεύεται έτσι το καλό όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό. Κυρίως όμως θα πρέπει θα θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τον υγιή ανταγωνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού» καταλήγει ο κ. Βροχίδης.

Η Μεβγάλ ήδη από το 1985 έχει αναπτύξει εξαγωγική πολιτική. Προϊόντα της υπάρχουν σε 30 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2011, οι εξαγωγές της καλύπτουν συνολικά το 12% του κύκλου των εργασιών της. «Η παρούσα οικονομική κατάσταση σαφώς έχει επηρεάσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου, στις περισσότερες κατηγορίες των γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως στα γιαούρτια και επιδόρπια. Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω των ολοένα κι εντατικότερων ρυθμών διαβίωσης επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ελληνική αγορά γάλακτος. Παρ' όλα αυτά, οι εξαγωγές της Μεβγάλ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σταθερή αύξηση και ειδικά το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβαίνει το 18%» αναφέρει ο κ. Βροχίδης.


Το ελληνικό λάδι ξεχωρίζει παγκοσμίως για την υψηλή του ποιότητα. Οι λάθος όμως χειρισμοί των προηγούμενων δεκαετιών και η έλλειψη οράματος οδήγησαν την Ελλάδα να ελέγχει σήμερα μόνο το 4% της παγκόσμιας αγοράς, αφήνοντας ανενόχλητες Ισπανία και Ιταλία να συγκεντρώνουν το πλήθος των προμηθειών. Εκτός αυτού, στα ράφια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών σουπερμάρκετ μπορεί κάποιος να βρει ελληνικό ελαιόλαδο μέσα σε μπουκάλια που φέρουν ιταλικές ετικέτες. Ενδεικτικά ένα τέτοιο μπουκάλι κοστίζει γύρω στα επτά με οκτώ ευρώ. Οι Ελληνες ελαιοπαραγωγοί κάθε χρόνο πουλάνε χύμα το προϊόν τους στην ιταλική αγορά εισπράττοντας την εξευτελιστική τιμή των δύο ευρώ το κιλό. «Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτώση, καθώς οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου είναι χαμηλότερες από το κόστος της παραγωγής. Η λύση για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για το προϊόν, προσφέροντας υψηλή ποιότητα, σε σωστή σχέση ποιότητας - τιμής για τον καταναλωτή, ενώ την ίδια στιγμή μέρος της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται να επιστρέφεται στον παραγωγό, δημιουργώντας κίνητρα για να συνεχίσει να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόν» δηλώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Η Gaea, θέλοντας να δώσει υπεραξία στο προϊόν και ταυτόχρονα να στηρίξει την ελληνική ποιοτική παραγωγή, λάνσαρε σαν πρότυπο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Gaea - Kritsa, αποτέλεσμα της κοινοπραξίας ανάμεσα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς που βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και της Gaea, συνεργασία η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανάμεσα σε έναν συνεταιρισμό και μια ΑΕ. Μοναδικός σκοπός της συνεργασίας είναι η προώθηση και η διανομή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Gaea - Kritsa, του πιο πολυβραβευμένου ελαιολάδου στον κόσμο, στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Τόσο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς τόσο και η Gaea συμμετέχουν κατά 50% στην κοινή μας εταιρεία» αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης.


Η Γαία ιδρύθηκε το 1995, μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να αναδειχθεί διεθνώς ως μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες. Αν και εξάγει διάφορα ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, το 52% των διεθνών πωλήσεών της οφείλονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο εξάγει περίπου 1.000 τόνους τυποποιημένου ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτας και ΠΟΠ Σητείας), καθώς και το νέο βιολογικό λάδι Gaea-Kritsa σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Νορβηγία, αλλά και την Αυστραλία, την Κίνα, την Κύπρο, τη Βραζιλία και αλλού. «Οι πωλήσεις της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση αφενός γιατί κατά κύριο λόγο αναφερόμαστε σε αγορές του εξωτερικού, αφετέρου ακόμη και στην εγχώρια αγορά, τα προϊόντα της Gaea στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό με το οποίο έχει χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης για την προσφερόμενη ποιότητα των προϊόντων μας, γι’ αυτό και οι πωλήσεις μας αυξάνονται σταθερά ακόμη και στην ελληνική αγορά. Πέραν αυτού όλη η γκάμα μας προσφέρει αυτό που λέμε «value for money» - σωστή σχέση ποιότητας - τιμής για στον καταναλωτή. Σαν ελληνική εταιρεία βέβαια που εδρεύει και λειτουργεί αποκλειστικά στην Ελλάδα, η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα μας δεν είναι δυνατόν να μας αφήνει ανεπηρέαστους. Δεν υπάρχει ευημερία και ευτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να πηγαίνεις, σε μια κοινωνία που δυστυχεί» εξηγεί ο ιδιοκτήτης της Γαία.

Το ελληνικό λάδι είναι χρυσός. Πώς μπορεί όμως να σταματήσει η υποβάθμισή του; «Ο κλάδος του ελαιολάδου μπορεί να καταστεί πιο ανταγωνιστικός μέσα από την ανάδειξη, την προώθηση και την προβολή της ποιοτικής υπεροχής του ελληνικού ελαιολάδου σε σχέση με τα ελαιόλαδα άλλων χωρών. Η αξιοποίηση του συγκριτικού αυτού πλεονεκτήματος, μπορεί να επιτευχθεί με συστηματικότερη προβολή και προώθηση του προϊόντος σε υπάρχουσες αγορές, άνοιγμα σε νέα αγορές, συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και διαφήμιση στο διαδίκτυο. Ενας άλλος παράγοντας που θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και θα προσδώσει υπεραξία στο ελληνικό ελαιόλαδο είναι η τυποποίηση και η προώθησή του ως επώνυμο τυποποιημένου ελαιολάδου. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ελαιολάδου πραγματοποιείται σε μορφή χύμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς στο επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο» σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Γραφείου Καταναλωτή κ. Γεώργιος Στεργίου.



Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση του λαδιού «λ»/ λάμδα. Το «λ» είναι το πρώτο luxury ελληνικό ελαιόλαδο στον κόσμο. Εξάγεται στην Αγγλία (Harrods) στο Αμπου Ντάμπι, στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Η τιμή του είναι 50 ευρώ το μπουκάλι, ενώ η χειροποίητη συσκευασία του κοστίζει 180 ευρώ. «Η αυτοπεποίθηση είναι ο τρόπος. Η δυσκολία είναι ο δρόμος. Το απαρέγκλιτο είναι ο στόχος» λέει ο κ. Γιώργος Κολιόπουλος, εμπνευστής του «λ», για την προσπάθειά του να δημιουργήσει το καλύτερο ελληνικό λάδι στον κόσμο. «Η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική. Μία κοινωνία αλλάζει από το ποσοστό καινοτομίας που τη διακρίνει. Ομως, η καινοτομία στην Ελλάδα δεν γίνεται απολύτως κατανοητή ως έννοια, ισχυριζόμαστε μόνο ότι μπορεί να υπάρχει. Δημιουργώντας ένα καινοτομικό προϊόν όπως το «λ» /lambda/, κατ' αρχήν δεν βρήκα ηθική στήριξη. Η καινοτομία για να ανθίσει χρειάζεται να στηρίζεται και ηθικά και, κυρίως, οικονομικά. Η έλλειψη επενδυτικής κατανόησης και στήριξης είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ύπαρξη ουσιαστικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Εταιρείες, όπως η Speiron, μπορούν, με τα προϊόντα που δημιουργούν να απογειώσουν τα ελληνικά τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές»

Στροφή στις εξαγωγές

Η Ελλάδα εκτός από τουρισμό και τρόφιμα είναι πλούσια και... σε κοιτάσματα αλουμινίου. Πιο συγκεκριμένα, «η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου εξάγει πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής της σε προϊόντα, όπως κυρίως πρωτόχυτο και δευτερόχυτο αλουμίνιο, προϊόντα έλασης, διέλασης και λιγότερο τελικά προϊόντα. Τα προϊόντα του κλάδου εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες αν και κατά κύριο ποσοστό πάνω από 60%, απευθύνονται στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης». Τι οδήγησε τις επιχειρήσεις του κλάδου να επενδύσουν στην εξαγωγική τους δραστηριότητα; «Η οικονομική κρίση ήταν ο βασικός λόγος για την έντονη στροφή του κλάδου του αλουμινίου στην εξωστρέφεια» λέει ο κ. Ελευθέριος Ταφρόγλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) τα δύο τελευταία χρόνια ο κλάδος του αλουμινίου ήταν ο δεύτερος πλέον εξαγωγικός κλάδος με 1,2 δισ. ευρώ περίπου και αντιπροσώπευε το 5,4% των ελληνικών εξαγωγών χωρίς να υπολογίζονται και οι πρώτες ύλες της βιομηχανίας αλουμινίου που η χώρα μας εξάγει (βωξίτης & αλουμίνα), ενώ είχε το δεύτερο υψηλότερο εμπορικό ισοζύγιο με 515 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στους 99 κωδικούς προϊόντων της ΕΣΥΕ μετά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών, φρούτων, κ.λπ., (με κωδ.20 που έφθασε στα 550 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2012 για πρώτη φορά ο κλάδος αλουμινίου έχει το καλύτερο (θετικό) εμπορικό ισοζύγιο 158,6 εκατ. ευρώ περίπου, ανάμεσα στους 99 κωδικούς της ΕΣΥΕ και βέβαια συνεχίζει να είναι ο 2ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, μετά τον κλάδο ''27-ορυκτά καύσιμα, λάδια, κεριά, ασφαλτώδεις, υλ.'' που έχει εξαγωγές 1,67 δισ. ευρώ περίπου αλλά και το χειρότερο εμπορικό ισοζύγιο με -1,25 δισ. ευρώ περίπου. Αξίζει να τονιστεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου το 1ο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκε κατά 37% περίπου σε σχέση με εκείνο του 1ου τριμήνου του 2011» αναφέρει ο κ. Ταφρόγλου.

Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας έπληξε και τον κλάδο του αλουμινίου. «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ η συνολική μεταβολή την περίοδο 2007-2011 παρουσιάζει μείωση κατά 71% περίπου και φυσικά οι πωλήσεις του κλάδου στην εγχώρια αγορά έχουν υποστεί μία απότομη και μία πάρα πολύ μεγάλη καθίζηση. Οι ενέργειες της πολιτείας μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» δυστυχώς δεν κατάφεραν να αναστρέψουν έστω εν μέρει το κλίμα. Επίσης οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν τα γνωστά θέματα που απασχολούν και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο όπως η μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση και οι εμπορικές επισφάλειες. Ο τρόπος για να αντιστραφεί το κλίμα είναι να καταγραφεί πρώτα μια σταθερότητα και προοπτική στην οικονομία της χώρας με παράλληλα μέτρα (φορολογικά κ.α.) όσο το δυνατόν μονιμότερου χαρακτήρα που θα επιτρέπουν σε όλους τους εμπλεκόμενους (κατασκευαστές και αγοραστές) να προγραμματίσουν σε σταθερό περιβάλλον την όποια εργασία ή επένδυσή τους» σημειώνει ο Πρόεδρος.

Η Ελλάδα ελέγχει μόνο το 2,5% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου. Τι πρέπει να κάνει για να αντεπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό; «Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου έχει αποδείξει έως τώρα την εξωστρέφειά της και συνεπώς την ευρωπαϊκού επιπέδου ανταγωνιστικότητα και δυναμική που έχει αναπτύξει. Ομως, προβλήματα, όπως η μη επιστροφή του ΦΠΑ, η πολύ ακριβή ενέργεια στη χώρα, που δημιουργεί ένα μη ανταγωνιστικό κόστος στη σύγκρισή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, τα υψηλά μεταφορικά κόστη έχουν απίστευτες συνέπειες. Για να αντέξει κάποια ελληνική εταιρεία τον διεθνή ανταγωνισμό θα πρέπει να κινείται στον ίδιο στίβο όσον αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με αυτόν. Επομένως η μόνη λύση είναι οι ξεκάθαροι κανόνες στην αγορά που θα βασίζονται στα ισχύοντα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες. Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου είναι από τις ελάχιστες ανταγωνιστικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα. Η πολιτεία θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητά της με την ύπαρξη ξεκάθαρων κανόνων λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς, φορολογικού συστήματος και στήριξης της εξωστρέφειας» καταλήγει ο κ. Ταφρόγλου.

read more " Οι κρυφοί άσσοι της ελληνικής οικονομίας "