ελιά & λάδι: Η Ελληνική φέτα στις Η.Π.Α: +87,1%(!),αλλά 16,6%

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ελληνική φέτα στις Η.Π.Α: +87,1%(!),αλλά 16,6%








Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας στις Η.Π.Α παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 87,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 5,039 εκ. δολάρια έναντι 2,693 εκ. δολάρια της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το μερίδιο ωστόσο της Ελλάδας στις αμερικανικές εισαγωγές είναι 16,6%. Οι πωλήσεις φέτας στις μεγάλες αλυσίδες super market έφτασαν τους 8 χιλ. τόνους περίπου, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων αφορά στη φέτα που παράγεται και στις Η.Π.Α και το ποσοστό κατανάλωσής της αγγίζει το 90%.

Ελληνοαμερικανικές εταιρίες όπως η Krinos, η Fantis Foods, η Kontos Foods, η Altamira Foods και η Boboris Imports είναι μερικές από τις πιο γνωστές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εγχώριας παραγωγής και εμπορίας της φέτας με την Athenos, θυγατρική της Karft Foods, να έρχεται πρώτη σε πωλήσεις τυριού τύπου φέτας και τις Boar’s Head και Klondike Cheese of Monroe να ακολουθούν.

Οι πίνακες 1 και 2 παρουσιάζουν τις εισαγωγές του 2012, σε αξία και ποσότητες, καθώς και τη μέση τιμή χονδρικής πώλησης στην αγορά των Η.Π.Α ανά χώρα προέλευσης.

Παρά την αισιοδοξία που προκαλεί η στροφή της αμερικάνικης αγοράς σε προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, με καλό παράδειγμα τη φέτα, ανασταλτικά λειτουργεί η αμερικανική νομοθεσία σχετικά με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Στις ΗΠΑ η φέτα εντάσσεται στα γενόσημα (generic) προϊόντα με αποτέλεσμα για το προϊόν αυτό να μην αναγνωρίζεται από συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση (ΠΟΠ ή ΠΓΕ) στερώντας του έτσι μια εξέχουσα θέση στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού. Άλλωστε η Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (IDFA) έγινε μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας εναντίον της προστασίας τροφίμων μέσω του καθεστώτος ΠΟΠ και ΠΓΕ (Consortium for Common Food Names). Η ισχυρή αυτή ομάδα πίεσης, με μέλη πολυεθνικούς κολοσσούς από τον κλάδο των τροφίμων αναμένεται να ναρκοθετήσει τις προσπάθειες αναγνώρισης της φέτας, μεταξύ άλλων, ως αμιγώς ελληνικό προϊόν.

Ωστόσο, για τις χώρες- μέλη της Ε.Ε, η Ελλάδα θα μπορούσε να επικαλεστεί τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία κατοχυρώνεται η φέτα ως προϊόν ΠΟΠ και να ζητήσει την απαγόρευση παρασκευής προϊόντων με την ονομασία φέτα, ακόμα και αν ο προορισμός τους είναι σε χώρες εκτός Ε.Ε. Έτσι, οι ευρωπαίοι παραγωγοί απομιμήσεων φέτας θα αναγκάζονταν να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Επίσης, η τιμή της ελληνικής φέτας δεν την καθιστά καθόλου ανταγωνιστική. Σε σύγκριση με άλλες χώρες εξαγωγής οι ελληνικές τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες σε Βουλγαρία ή Τουρκία αλλά χαμηλότερες από Ισπανία ή Γαλλία (βλ. Πίνακα 2). Τα καταστήματα μαζικής εστίασης αλλά και γενικότερα η βιομηχανία υπηρεσιών τροφίμων να καταφεύγει σε φθηνότερες επιλογές όπως το τυρί «τύπου φέτας».
http://www.olivenews.gr/el/article/1596

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου