ελιά & λάδι: Η παγκόσμια παραγωγή- κατανάλωση βρώσιμης ελιάς

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η παγκόσμια παραγωγή- κατανάλωση βρώσιμης ελιάς

Η παγκόσμια παραγωγή-κατανάλωση βρώσιμης ελιάς


Με αποθέματα που φτάνουν τους 703.500 τόνους, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση (45,4%) σε σχέση με το άνοιγμα της περσινής περιόδου (484.000τόνοι) ξεκίνησε η περίοδος 2011/12 για τις βρώσιμες ελιές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αναφέρει σχετική έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να είναι 2.565.000 τόνοι, 5% αυξημένη σε σχέση με πέρσι, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην προβλεπόμενη κατανάλωση με την αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο να φτάνει το 8%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παράγει 667.500 τόνους (26% της παγκόσμιας παραγωγής). Εντός της Ένωσης, η πρωτιά πηγαίνει στην Ισπανία (482.100 τόνοι), και την ακολουθεί η χώρα μας με 110.000 τόνους, η Ιταλία (60.200 τόνοι), η Πορτογαλία (11.000 τόνοι), η Κύπρος (2.800 τόνοι) και η Γαλλία (1.300 τόνοι).
Η πρώτη χώρα (εκτός της Ε.Ε.) είναι η Αίγυπτος, με παραγωγή 500.000 τόνων (19% της παγκόσμιας παραγωγής). Ακολουθεί η Τουρκία (450 000 τόνοι ή 17%της παγκόσμιας παραγωγής), η Αργεντινή (200 000 τόνοι), η Συρία (165.000 τόνοι), η Αλγερία (133.000 τόνοι) και το Μαρόκο με 100.000 τόνους.
κατανάλωση
Η πρώτη σε κατανάλωση χώρα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (26% της κατανάλωσης), ακολουθούμενη από την Αίγυπτο (13%), την Τουρκία (12%) και τις Η.Π.Α. (10%). Μέσα στην τελευταία δεκαετία υπολογίζεται ότι η κατανάλωση αυξήθηκε παγκοσμίως κατά ετήσιο μέσο όρο κατά 4%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου