ελιά & λάδι: 16 Συμβουλές υγείας & Tips για καλύτερη ζωή!

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

16 Συμβουλές υγείας & Tips για καλύτερη ζωή!



16 Συμβουλές υγείας & Tips για καλύτερη ζωή!


symvoyles-kalyterhs-zohs

Οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία. Ας δούμε λοιπόν μερικές Συμβουλές υγείας και tips από διακεκριμένους Έλληνες γιατρούς, για να βελτιώσετε την υγεία και τη ζωή σας.

 Αφαιρέστε ένα γραμμάριο αλάτι από το φαγητό σας, καθημερινά!
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η πρόσληψη 1 και μόνο γραμμαρίου αλατιού λιγότερο την ημέρα και η αντικατάσταση 1% του κρέατος με 1 φρούτο θα έσωζε περισσότερες από 21.000 ζωές στην Ευρώπη.Το κάθε αναποδογύρισμα μιας αλατιέρας μέσου μεγέθους ισοδυναμεί με μισό γραμμάριο αλάτι, ενώ ένα κουταλάκι γλυκού είναι 5 γραμμάρια.

Συμβουλές υγείαςΒάλτε χρώμα στο τραπέζι σας!
Ναι… καλά διαβάσατε! Επιλέγετε τροφές σε διάφορα χρώματα μια και το κάθε χρώμα χαρακτηρίζει διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και λειτουργούν βοηθητικά η μια με την άλλη. Πχ. η βιταμίνη C που υπάρχει σε πολλά κίτρινα φρούτα βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Καταναλώστε 250 θερμίδες την ημέρα λιγότερο. Είναι εύκολο!
Με τον τρόπο αυτό θα χάσετε χωρίς να το καταλάβετε 1 κιλό το μήνα. Αφαιρέστε λοιπόν: ένα ντόνατς (218 θερμίδες) ή μισή σοκολάτα γάλακτος (265 θερμίδες) ή μια γκοφρέτα (203 θερμίδες) ή δύο αναψυκτικά (129 θερμίδες το ένα) ή αντικαταστήστε τα δύο πλήρη γαλακτοκομικά γιαούρτια (212 θερμίδες το απλό και 230 το στραγγιστό) με άπαχα (82 θερμίδες το ένα) ή αντικαταστήστε την τυρόπιτα στο κολατσιό (280 θερμίδες) με ένα μήλο (71 θερμίδες) ή ένα αχλάδι (49 θερμίδες) ή ένα ροδάκινο (66 θερμίδες) ή 20 κεράσια (24 θερμίδες) ή 10 φράουλες (27 θερμίδες). Η απώλεια 5 και μόνο κιλών μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%-8% και αυξάνει την καλή χοληστερόλη κατά 0,35 μονάδες. Επίσης κατεβαίνει και η αρτηριακή πίεση στα σωστά επίπεδα.

Τρώτε καθημερινά 5 – 6 καρύδια.
Σας τροφοδοτούν με επαρκή ποσότητα από Ω3 λιπαρά που τόσο πολύτιμα είναι για τη σωστή υγεία της καρδιάς και την προστασία από έμφραγμα.

Πιείτε μέχρι 2 καφέδες την ημέρα.
Προτιμήστε τον ελληνικό καφέ. Η κατάχρηση καφέ αυξάνει την πίεση και μαζί και τις πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Πίνετε καθημερινά ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί.
Ή μοιράστε το σε δυο μισά μεσημέρι και βράδυ. Οι τανίνες που έχει το ειδικά το κόκκινο κρασί είναι από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία της καρδιά.

 Μην τρώτε 1 φορά την ημέρα.
Τρώτε 4-5 γεύματα την ημέρα και ποτέ λιγότερο ή περισσότερο. Επιλέξτε τις αγαπημένες σας γλυκές τροφές κατά τις πρωινές ώρες και προσπαθήστε να κλείσετε με πρωτεΐνες όπως αυγό, γιαούρτι κλπ. το βράδυ.

Συμβουλές υγείας-τιπσΑλλάξτε τα μυτερά σας παπούτσια με στρογγυλά ή τετράγωνα.
Οι γυναίκες είναι οι πιο συχνοί πελάτες των ορθοπεδικών, διότι υποφέρουν από παραμόρφωση του μεγάλου βλαισού δακτύλου το λεγόμενο κότσι, που δημιουργείτε από τα παπούτσια με τριγωνική μύτη που σφίγγουν τα δάκτυλα.

Μη φοράτε ίσια παπούτσια.
Το ιδανικό τακούνι για το σώμα και τα πόδια είναι 1,5 – 3 εκατοστά. Αυτό βοηθά στην σωστή κατανομή του βάρος του σώματος σε όλο το πέλμα και δεν ταλαιπωρεί τη μέση.

Αγοράζετε παπούτσια στο τέλος της ημέρας. Προτιμήστε ανατομικά παπούτσια.
Το βράδυ τα πόδια πρήζονται και είναι η καλύτερη ώρα ώστε να επιλέξετε για πολύωρη άνεση. Οι πρωινές επιλογές παπουτσιών πολλές φορές παραμένουν στο ντουλάπι ή μας στέλνουν στον ορθοπεδικό. Προτιμήστε τα ανατομικά παπούτσια που σώζουν όχι μόνο τα πόδια σας αλλά και ολόκληρο το σώμα από μυοσκελετικά προβλήματα.

Φοράτε αντιηλιακό στο πρόσωπο χειμώνα – καλοκαίρι.
Η επικίνδυνη ακτινοβολία UVA διαπερνά σύννεφα και γυαλιά ηλίου ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα. Γι αυτό αντιηλιακό προσώπου πάντα! Το χειμώνα με δείκτη προστασίας 15 και το καλοκαίρι με 30.

Προσέξτε τη στάση του σώματος σας όταν δουλεύετε.
Η κακή στάση όταν δουλεύετε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ταλαιπωρεί  αυχένα, σπονδυλική στήλη και καρπούς, κι έτσι προκαλούνται πόνοι και φλεγμονές στη μέση και τον σβέρκο. «Η οθόνη πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών για να μη σκύβετε», συμβουλεύει ο κ. Παπαϊωάννου. Κάτω από τον καρπό πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλαράκι (pad), για να μην προκαλούνται τενοντίτιδες. Η ράχη πρέπει να στηρίζεται καλά στην καρέκλα.Προτιμείστε περιστρεφόμενη καρέκλα, ώστε να μη στρέφουμε το σώμα μας προς την οθόνη. Πάρτε ένα περικάρπιο για να αποφύγετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Γυμναστείτε μπροστά στην τηλεόραση.
Ξαπλώστε στο χαλί και κάντε κοιλιακούς και ραχιαίους ενώ βλέπετε τηλεόραση. Αυτές οι μυϊκές ομάδες δεν γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε μπάλα γυμναστικής, καθίστε επάνω και κάντε περιστροφές ώστε να γυμναστεί η περιοχή γύρω από τη μέση. Ξαπλώστε επάνω της και τεντώστε την πλάτη κάνοντας έτσι ένα ωραίο μασάζ. Όταν πλένετε τα δόντια σας καθίστε στο ένα πόδι κάνοντας εναλλαγή την επόμενη μέρα με το άλλο. Είναι μια καλή άσκηση ισορροπίας.

Μάθετε να αναπνέετε με την κοιλιά, όπως τα μωρά.
Φανταστείτε πως έχτε μια μπάλα στην κοιλιά. Αναπνεύστε και στείλτε τον αέρα στην κοιλιά προσπαθώντας να φουσκώσετε αυτή τη μπάλα. Κρατάτε την αναπνοή για 5-6 δευτερόλεπτα και εκπνεύστε από τη μύτη. Συνηθίστε το! Βοηθά να αποφευχθούν πολλά μυϊκά πιασίματα στο πάνω μέρος του κορμού, αυχένα, ώμους και πλάτη. Ξεκινήστε με 10 αναπνοές κάθε 10 ώρες, Θα δείτε πως σε λίγες μέρες θα αισθάνεστε «άλλοι» άνθρωποι.

Πλένετε τα χέρια σας αμέσως μόλις μπαίνετε σπίτι.
Οι περισσότεροι ιοί μεταδίδονται από την επαφή με τα χέρια και συνήθως όταν με άπλυτα χέρια τρίβουμε μάτια, μύτη ή άλλες περιοχές του προσώπου μας. Μικρές ασυναίσθητες κινήσεις που δημιουργούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και μας ρίχνουν στο κρεβάτι.

Μην κοιμάστε μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Επιλέξτε ανατομικό μαξιλάρι.
Οι αλλαγές στις ώρες του ύπνου δρουν αρνητικά στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και καταστρέφουν την ορμονικοί ισορροπία με αποτέλεσμα να προκαλούνται πονοκέφαλοι και ημικρανίες. Προτιμείστε λοιπόν να κοιμάστε τις ίδιες περίπου ώρες καθημερινά και προσθέστε στη ζωή σας τον μεσημεριανό ύπνο τις αργίες και όποτε μπορείτε. Επιλέξετε ανατομικό μαξιλάρι και στρώμα. Η ποιότητα του ύπνου σας θα αλλάξει θεαματικά.

Οι συμβουλές υγείας είναι από μελέτες και έρευνες καθώς και από τους επιστήμονες:
• Χρήστος Πίτσαβος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Νίκος Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης.









http://www.proiontaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου