ελιά & λάδι: Τα φύλλα της ελιάς

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Τα φύλλα της ελιάς



Τα  φύλλα της ελιάς




Η ελιά είναι πολύτιμο και αγάπημένο δέντρο των Ελλήνων και των άλλων μεσογειακών λαών, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως, εξακουλουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο, σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας.

Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις σημαντικότερες από τις οποίες είναι η ελαιοευρώπαϊνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς έχουν αποδοθεί σε αυτές τις 2 ουσίες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αφεψήματος, ελαιόλαδου) συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:

-Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί το κυρίαρχο όφελος με την κατανάλωση χυμού ή ροφήματος φύλλων ελιάς, λόγω του ενεργού συστατικού τους, την ελαιοευρώπαϊνη. Η αποτελεσματικότητα κατά πολλών παθογόνων μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, του έρπητα, μυκήτων (υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, Yeast Sydrome), βακτηριδίων (11 ειδών). Έχουν αναφερθεί θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση των έντονων συμπτωμάτων του AIDS με χορήγηση φύλλων ελιάς.

-Αντιοξειδωτική δράση. Η ανατολή της οξείδωσης της LDL χολήστερόλης που προκαλεί η ελαιοευρωπαϊνη των φύλλων ελιάς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς, ενισχύει ακόμη περισσότερο την εν λόγω δράση.

-Αντιυπερτασική δράση. Από τη δεκαετία του 1950 υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.

-Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα της ελιάς σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.

5. Αύξηση της ενεργητικότητας. Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση φύλλων ελιάς έχει αναφερθεί, πολλάκις, τόσο από ασθενείς όσο και από υγιή άτομα ότι προσδίδει μεγάλη ενεργητικότητα. Αυτή η μεγαλύτερη ενεργητικότητα αυξάνει την απόδοση στην εργασία και την επίδοση στον αθλητισμό. Επίσης, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά ταχείας ανάρρωσης από χρόνια κόπωση μέσω της συχνής και της συστηματικής κατανάλωσης φύλλων ελιάς.

Τα φύλλα ελιάς φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικό εργαλείο του σύγχρονου επιβαρυμένου από το στρες και τους ρυθμούς ζωής ανθρώπου, στην ανάγκη για ευεξία, καλή διάθεση, καθώς και μακροζωϊα.

Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, τον πλούτο των φύλλων ελιάς σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας τα σε πολύτιμο διατροφικό εργαλείο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αναλογία τους σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), είναι η ιδανική και υποδεικνύει τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.

Η παρουσία της βιταμίνης Ε, είναι διπλάσια και από αυτή που υπάρχει σε ανάλογη ποσότητα σησαμέλαιου (4,1 mg/100gr), καθιστώντας τα φύλλα ελιάς, σε τρόφιμο πλούσιο στην εν λόγω βιταμίνη.

Όσον αφορά το σίδηρο, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχη παρουσία δημητριακών πρωινού (8,2mg/100gr), που τόσο διαφημίζονται ως πλήρης και ποιοτική τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις διαιτητικές ίνες των φύλλων ελιάς. Οι διαιτητικές ίνες, βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο σε αφθονία, καθιστώντας το σε τρόφιμο που βοηθά στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Επίσης, στα φύλλα ελιάς επισημάνθηκαν αξιοσημείωτες ποσότητες και άλλων βιταμινών, όπως είναι οι  αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & A, βιταμίνες του συμπλέγματος B, νιασίνη.




Βιβλιογραφία

Βότανα για ηλικιωμένους, Agatha Moore, Εκδ. EVRIPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου