ελιά & λάδι: Ελαιόλαδο

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο



Κορωναίικη Κίτρινο ζωηρό
Μέτρια προς έντονη φρουτώδης. Μέτρια με έντονη την αίσθηση του πικρού και του γλυκού.
Κατάλληλο για όλες τις χρήσεις, ειδικά προς το τέλος του μαγειρέματος.
Η πιο γνωστή ελληνική ποικιλία


Μαστοειδής Πρασινοκίτρινο
Μέτρια προς έντονη φρουτώδης γεύση. Τέλεια αρμονία μεταξύ πικρού και πικάντικου.
Για Σαλάτες ή προς το τέλος του μαγειρέματος.
Καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

Κοθράικη    Πρασινοκίτρινο με κίτρινες αποχρώσεις 
Ήπια με μέτρια φρουτώδη γεύση. Αποκαλείται και ως γλυκό λάδι. Απαλό και στην επίγευση.
Ιδανικό για μαγειρευτά, κυρίως λαδερά, για τηγάνισμα και για γλυκά.
Καλλιεργείται κυρίως στην Αργολίδα, στην Φωκίδα και στην Κυνουρία.


Κουτσουρελιά Πρασινοκίτρινο
Μέτρια προς έντονη φρουτώδης γεύση. Λιγότερο πικρό και πικάντικο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα.
Καλύτερο για τηγάνισμα αλλά και για γλυκά.
Καλλιεργείται κυρίως στην Πελλοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία.





Βαλανολιά Κίτρινο με πράσινες αποχρώσεις
Έντονη φρουτώδης γεύση και με πολυπλοκότητα αρωμάτων. Πικρό και πικάντικα μέτριο.
Μαγειρευτά και λαδερά φαγητά. Προσθέτετε το μισό στην αρχή και το υπόλοιπο στο τέλος του μαγειρέματος.
Καλλιεργείται κυρίως στην Χίο και την Μυτιλήνη.




Αγουρέλαιο Πρασινοκίτρινο ζωηρό
Έντονη φρουτώδης γεύση Ιδανικό για ωμή χρήση ( πχ. σαλάτες)
Είναι η πρώτη σοδιά της κορωναίικης ποικιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου