Ελιές Πυκνής Φύτευσης..!
Η ποικιλία είναι πολύ παραγωγική μπαίνει νωρίς στην καρποφορία και από το τρίτο έτος έρχεται σε παραγωγή. Έχει την δυνατότητα να φτάσει σε παραγωγή λαδιού έως και τα 350 κιλά λάδι ανά στρέμμα, κατά περίπτωση ανάλογα τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.Είναι ποικιλία αυτό-γόνιμη, μέσης άνθησης, έρχεται σε παραγωγή από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και έχει υψηλή και σταθερή παραγωγή. Ο καρπός είναι ιδιαίτερα αρωματικός, μικρός, συμμετρικός με σκούρο καφέ χρώμα, στρογγυλεμένη κορυφή, βάρος (1.5-1.8g) και μια ευρεία μισχοειδής κοιλότητα με μερικές μικρές δυσδιάκριτες φακίδες. Ο καρπός είναι μικρός με περιεκτικότητα σε λάδι 20-22%, το λάδι είναι υψηλής ποιότητας με γενικά βουτυρώδη, φρουτώδες, αρωματική και πολύ ήπια στη γεύση, όπως επίσης έχει μεγάλη καθαρότητα βάρους χωρίς το κουκούτσι. Έχει την δυνατότητα να φτάσει τα 350 κιλά λάδι ανά στρέμμα κατά περίπτωση υπό ιδανικές
κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.
Ελιές πυκνής φύτευσης......!
Η Ελλάδα κάποτε ήταν ταυτόσημος με μια γόνιμη, εύφορη γη, με μια πλούσια εκτατική γεωργία. Όλα αφθονούσαν.
Σήμερα όμως, η γεωργία και οι γεωργοί της περιοχής καρκινοβατούν και πνέουν τα λοίσθια μέχρι το 2013 που η πνοή των επιδοτήσεων θα μειωθεί σημαντικά ή θα αποπνεύσει.
Τα οικολογικά προβλήματα μεγαλώνουν. Μειώνεται το νερό, υποβαθμίζεταιη γονιμότητα των εδαφών, η παραγωγή τροφίμων και μάλιστα ποιοτικών είναι ανύπαρκτη.
Μια σύγχρονη γεωργία πρέπει να βαδίσει στα νέα δεδομένα.
Το λάδι ρέει χρυσό, ευλογημένο λάμπει ακόμη στον ελληνικό ήλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα , συνεχίζει την πορεία στα νέα δεδομένα.
Το ελαιόλαδο συμμετέχει μόνο με 2% του συνόλου των μαγειρικών λιπών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως , μέχρι σήμερα
Η μεσογειακή δίαιτα σε πλήρη ανάπτυξη σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.
Στη σύγχρονη γεωργία σπουδαία θέση έχει η εκμηχάνιση που θα πεί μείωση κόστους.
Ο κάμπος αποτελεί οπωσδήποτε το καταλληλότερο έδαφος για να δουλέψουν τα μηχανήματα συγκομιδής της ελιάς.
Αλλά και να μπορεί η ελιά να φυτεύεται πυκνά ιδιαίτερα κάποιες ποικιλίες που ανταποκρίνονται καλύτερα .
Έτσι μια νέα δυνατότητα γεωργίας ανέτειλε, οπωσδήποτε και υπό τον ήλιο της Ελλάδας. Η καλλιέργεια ελιάς πυκνής φύτευσης που, σημειωτέον , παράγεται κυρίως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ελιά καλλιεργείται σύμφωνα με πρότυπα παρακολούθησης της ποιότητας, μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή ,σχεδόν αμέσως ελαιοποιείται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα εξαιτίας παρατεταμένης παραμονής σε ακατάλληλες συνθήκες και υλικά όπως λινάτσες , πλαστικά ,τσουβάλια , κλούβες κτλ.
Κάποιοι άλλοι λαοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, πρωτοπόροι είναι οι Ισπανοί που ήδη έχουν φτάσει να καλλιεργούν σε πυκνή φύτευση ελιά μηχανικής συλλογής περίπου 400.000 στρέμματα..
Η Ελλάδα κάποτε ήταν ταυτόσημος με μια γόνιμη, εύφορη γη, με μια πλούσια εκτατική γεωργία. Όλα αφθονούσαν.
Σήμερα όμως, η γεωργία και οι γεωργοί της περιοχής καρκινοβατούν και πνέουν τα λοίσθια μέχρι το 2013 που η πνοή των επιδοτήσεων θα μειωθεί σημαντικά ή θα αποπνεύσει.
Τα οικολογικά προβλήματα μεγαλώνουν. Μειώνεται το νερό, υποβαθμίζεταιη γονιμότητα των εδαφών, η παραγωγή τροφίμων και μάλιστα ποιοτικών είναι ανύπαρκτη.
Μια σύγχρονη γεωργία πρέπει να βαδίσει στα νέα δεδομένα.
Το λάδι ρέει χρυσό, ευλογημένο λάμπει ακόμη στον ελληνικό ήλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα , συνεχίζει την πορεία στα νέα δεδομένα.
Το ελαιόλαδο συμμετέχει μόνο με 2% του συνόλου των μαγειρικών λιπών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως , μέχρι σήμερα
Η μεσογειακή δίαιτα σε πλήρη ανάπτυξη σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.
Στη σύγχρονη γεωργία σπουδαία θέση έχει η εκμηχάνιση που θα πεί μείωση κόστους.
Ο κάμπος αποτελεί οπωσδήποτε το καταλληλότερο έδαφος για να δουλέψουν τα μηχανήματα συγκομιδής της ελιάς.
Αλλά και να μπορεί η ελιά να φυτεύεται πυκνά ιδιαίτερα κάποιες ποικιλίες που ανταποκρίνονται καλύτερα .
Έτσι μια νέα δυνατότητα γεωργίας ανέτειλε, οπωσδήποτε και υπό τον ήλιο της Ελλάδας. Η καλλιέργεια ελιάς πυκνής φύτευσης που, σημειωτέον , παράγεται κυρίως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ελιά καλλιεργείται σύμφωνα με πρότυπα παρακολούθησης της ποιότητας, μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή ,σχεδόν αμέσως ελαιοποιείται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα εξαιτίας παρατεταμένης παραμονής σε ακατάλληλες συνθήκες και υλικά όπως λινάτσες , πλαστικά ,τσουβάλια , κλούβες κτλ.
Κάποιοι άλλοι λαοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, πρωτοπόροι είναι οι Ισπανοί που ήδη έχουν φτάσει να καλλιεργούν σε πυκνή φύτευση ελιά μηχανικής συλλογής περίπου 400.000 στρέμματα..
http://ippofaes-greece.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου