ελιά & λάδι: Αναγραφή στην ετικέτα η ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Αναγραφή στην ετικέτα η ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς

Υποχρεωτική η αναγραφή της ποικιλίας;


Nα συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στην ετικέτα της συσκευασίας επιτραπέζιας ελιάς η ποικιλία που περιέχεται σε αυτή, ζήτησαν από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA, COAG και UPA, η ASEMESA και ο συνεταιριστικός τομέας, με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή για το προϊόν που αγοράζει αλλά και την γνωριμία του με τις ποικιλίες της ελιάς.

Μέχρι σήμερα ήταν προαιρετική η αναγραφή της ποικιλίας στην ετικέτα, ωστόσο η Asaja-Sevilla, η οποία προώθησε αυτή την αλλαγή, θεωρεί οτι η πολιτική αυτή πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για να αποφευχθεί η σύγχυση του καταναλωτή και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά.

Η διαδικασία έγκρισης της αλλαγής πρέπει να περάσει τώρα από την Διυπουργική Επιτροπή Νομοθεσίας Τροφίμων (CIOA).


Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελαιολάδου, την περίοδο 2011-2012 πουλήθηκαν στην εγχώρια αγορά περισσότεροι από 171.200 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς, από τους οποίους το 37,8% ήταν ποικιλίας Manzanilla, ακολουθούμενη από τις Hojiblanca με 22,3% (38.350 τόνοι), Manzanilla Carrasqueña με 19% (32.220 τόνοι) και Gordal με 6,5% (11.230 τόνοι).






www.olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου