ελιά & λάδι: Στροφή των Σουηδών στο ελαιόλαδο

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Στροφή των Σουηδών στο ελαιόλαδο


Στροφή των Σουηδών στο ελαιόλαδο



Η προτίμηση των Σουηδών για κατανάλωση ελαιολάδου γίνεται εντονότερη με την πάροδο του χρόνου, εντασσόμενη στη γενικότερη στροφή προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες (μεσογειακή κουζίνα, ελαιόλαδο κ.λπ.) και προς νέες κουζίνες και γεύσεις (π.χ. εξωτικά μη ευρωπαϊκά προϊόντα).
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη, η εισαγωγή ελαιολάδου γίνεται κυρίως από τις ομογενειακές επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων (π.χ. Meletis Imports, Fontana Food κ.ά.), ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ειδών διατροφής στη Σουηδία (ICA, COOP, LIDL κ.λπ.).

Επίσης, λόγω της μικρής σχετικά κατανάλωσης ελαιολάδου στη Σουηδία, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι συσκευασίες που διατίθεται το ελαιόλαδο στην αγορά της Σουηδίας είναι συνήθως μικρότερες από ότι συμβαίνει στις μεσογειακές χώρες.

Από 4 έως 19,2 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

Παρατίθενται ενδεικτικές τιμές λιανικής των διαφόρων συσκευασιών, με κατά προσέγγιση προσδιορισμό του εύρους διακύμανσης (σημ. ισοτιμία 1 ευρώ = 8,71 SΕΚ περίπου):
250 ml: 4 – 5,2 ευρώ
500 ml: 5,2 – 6,9 ευρώ
750 ml: 5,82 – 8,15 ευρώ
1 lt : 8,73 – 10,4 ευρώ
2 lt : 16,8 – 19,2 ευρώ

Πιο ακριβό το βιολογικό ελαιόλαδο

Σημειώνεται ότι το βιολογικό ελαιόλαδο που πωλείται είναι πιο ακριβό από τις τιμές που αναγράφονται παραπάνω για τις ίδιες συσκευασίες, ενώ το ελαιόλαδο που διατίθεται με την επωνυμία του εκάστοτε καταστήματος ή super-market διακύμανσης (π.χ. ελαιόλαδο ICA) έχει χαμηλότερη τιμή από τα υπόλοιπα. Οι μεγάλες συσκευασίες των 5 λίτρων συνήθως δεν διατίθενται σε καταστήματα εντός του κέντρου της πόλης αλλά σε περιορισμένα μεγάλα super-markets, μακριά από το κέντρο των πόλεων.







http://www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου