ελιά & λάδι: Η ιστορία με το λάδι έχει πολύ ψωμί

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η ιστορία με το λάδι έχει πολύ ψωμί


Η ιστορία με το λάδι έχει πολύ ψωμί


Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον κανονισμό για την υποχρεωτική (από 1η Ιανουαρίου του 2014) χρήση τυποποιημένου ελαιόλαδου στα ευρωπαϊκά εστιατόρια και το μπλόκο των χωρών του βορρά σε αυτόν, με την αιτιολογία ότι έτσι ευνοούνται οι ελαιοπαραγωγές χώρες του νότου, δείχνει ότι η υπόθεση «ελαιόλαδο» έχει πολύ ψωμί.
Photo: brcohn@Flickr
Photo: brcohn@Flickr
Πέρσι η μισή Ελλάδα έβγαλε ελαιόλαδο. Πόσοι όμως από εκείνους που μάζεψαν ελιές και τις πήγαν στα ελαιοτριβεία γνωρίζουν από λάδι; Η εποχή απαιτεί πάντως γνώση και, κυρίως, πιστοποίηση.
Διαπιστώνοντας το κενό στην εκπαίδευση στον κλάδο του ελαιόλαδου η εταιρεία συμβούλων Paratus Europe, με ενασχόληση κυρίως με συστήματα διαχείρισης (ISO 9001 για ποιότητα, HACCP για υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, ISO 14001 για περιβαλλοντική διαχείριση, ISO 18001 για υγεία και ασφάλεια στην εργασία) άρχισε τη διοργάνωση σεμιναρίων. Εκπαιδεύτριες είναι οι κυρίες Έφη Χριστοπούλου και Μαρία Λαζαράκη, χημικοί - γευσιγνώστριες παρθένου ελαιόλαδου κι αναγνωρισμένες εκπαιδεύτριες από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Η οινοχόος Μαρία Κατσούλη συνεργάζεται για την εκπαιδευτική ενότητα «Γευστική αρμονία φαγητού και ελαιόλαδου» και ο τεχνολόγος τροφίμων MSc in Food Technology - Quality Assurance Δημήτρης Κατσιέρης στην ενότητα «Ασφάλεια ελαιόλαδου - HACCP».
Τα προγράμματα απευθύνονται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες, στελέχη εταιρειών παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου, σε στελέχη του χώρου των τροφίμων και της εστίασης, σε φοιτητές, καλλιεργητές, στελέχη εργαστηρίων, συμβούλους αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με το ελαιόλαδο και την γευσιγνωσία του.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την βαθμίδα “Olive Oil Enthusiast” δίνει την ευκαιρία σε όλους τους φίλους του ελαιόλαδου να διεισδύσουν στον κόσμο των μυστικών του.
Αντίστοιχα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την βαθμίδα “Pro Olive Oil Expert” απευθύνεται σε όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο του ελαιόλαδου ή σε όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στην οργανοληπτική αξιολόγησή του.
Για την συμμετοχή στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία των συμμετεχόντων σε γνώσεις ελαιόλαδου ή γευσιγνωσίας.
Η εκπαίδευση που παρέχεται είναι πιστοποιημένη ενώ και οι απόφοιτοι των προγραμμάτων πιστοποιούνται από τον φορέα πιστοποίησης Staregister (staregister.org).
Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε εδώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να απευθύνεστε στην κυρία Βίκυ Καρβέλα, υπεύθυνη του τμήματος Εκπαίδευσης της PARATUS Europe,
στα τηλέφωνα 210 99 45 945, 210 99 41 241 και στο e-mail training@paratuseurope.eu.
Διεύθυνση: Όλγας 13, 16561, Γλυφάδα




http://www.bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου