ελιά & λάδι: Τά βασικά για μια καλύτερη διατροφή

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τά βασικά για μια καλύτερη διατροφή


Τά βασικά για μια καλύτερη διατροφή


 Τουλάχιστον το μισό μέρος της διατροφής μας (ή ακόμη καλύτερα μεγαλύτερο ποσοστό), θα πρέπει να αποτελείται από αλκαλικές τροφές όπως λαχανικά, μπρόκoλα, αγκινάρες, αβοκάντο, κεράσια, μπανάνες, ωμά και ανάλατα αμύγδαλα και σησάμι και χυμούς από νεαρά φυτά κριθαριού. Όσες τροφές  τρώγονται ωμές να μην μαγειρεύονται. Το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών και πολλά διατροφικά στοιχεία. Μειώνει δε τη βιοδιαθεσιμότητα των φυτοστοιχείων (όταν πρόκειται για φυτικές τροφές).
Χρησιμοποιείτε μόνο ωμό λάδι πάνω στις τροφές, κυρίως αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατά προτίμηση ψυχρής σύνθλιψης και οργανικής καλλιέργειας.
Πίνετε επαρκή ποσότητα φιλτραρισμένου νερού (από ένα αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και αποφεύγετε να πίνετε κατά τη διάρκεια του φαγητού. Άλλα ποτά που μπορείτε να χρησιμοποιείτε είναι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών και τα ροφήματα βοτάνων (με τη συμβουλή ολιστικού ιατρού ή κάποιου φυτοθεραπευτή).
Τρώτε ανεπεξέργαστες τροφές που έχουν παραχθεί με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας και ιδιαίτερα της βιοδυναμικής. Ενισχύστε την διατροφή σας προσθέτοντας στα φαγητά σας θαλάσσια φυτά (φαγώσιμα φύκια).
Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τις τροφές με πρόσθετο αλάτι και τις τροφές Fast Food. Προτιμάτε τροφές φρέσκες, ολόκληρες και ανεπεξέργαστες, στην φυσική τους κατάσταση. Μην προσθέτετε αλάτι στο μαγείρεμα σας.
Αποφεύγετε τη ζάχαρη και κάθε είδους πρόσθετα γλυκαντικά. Το μέλι, το σιρόπι από σφένδαμο, το σιρόπι αγαύης και ο αφυδατωμένος χυμός από ζαχαροκάλαμο να καταναλώνονται με φειδώ ή και σπάνια. Τα ξηρά φρούτα καλό είναι να μουσκεύονται.
Εάν τρώτε κρέας αποφεύγετε τα κόκκινα – παχιά κρέατα και συνδυάστε τα με άφθονα πράσινα λαχανικά. Προτιμάτε τα οργανικά κρέατα ελευθέρας βοσκής (προσωπικά προτείνω ακρεοφαγία – vegan διατροφή). Προσπαθείστε να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεϊνες (όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά) και αντικαταστείστε τα πολλά κρέατα με κάποιες μερίδες ψαριών πλουσίων σε Ω3 λιπαρά οξέα (σαρδέλα, σολωμό, σκουμπρί, γαύρο, κολιό).
Αποφεύγετε την κατάνάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού, κακάο και αλκοόλ.
Αποφεύγετε τα τηγανιτά. Προτιμάτε τα ψητά, ατμόβραστα και τα φαγητά του φούρνου. Εάν θέλετε να τηγανίσετε χρησιμοποιείστε παρθένο ελαιόλαδο ή coconut oil (λάδι καρύδας) ή σουσαμέλαιο και για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
Μην χρησιμοποιείτε χάλκινα σκεύη για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση των τροφών. Προτιμάτε τα γυάλινα ή εμαγιέ σκεύη.
Κάθε κύριο γεύμα σας μπορεί να είναι ένας συνδυασμός από μια πλούσια σαλάτα εποχής αποτελούμενη από ποικιλία φρέσκων λαχανικών διαφόρων χρωμάτων και μιας μόνο συμπυκνωμένης τροφής τη φορά (όσπρια ή ρύζι ή ψάρι ή ξηροί καρποί ή γιαούρτι ή τυρί). Έτσι βοηθάτε την πέψη και αφομοίωση των τροφών αν σε κάθε σας γεύμα δεν τρώτε πολλές τροφές ταυτόχρονα. Αποφεύγετε να ανακατέβετε πρωτεϊνες και άμυλα στο ίδιο γεύμα.
Τρώτε σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση και μασάτε καλά την τροφή σας.
Τρώτε ένα ουσιαστικό πρωϊνό και 2 βασικά γεύματα ημερησίως σε τακτά χρονικά διαστήματα με απόσταση τουλάχιστον 4 – 6 ωρών το καθένα από το επόμενο. Εάν και μόνο εάν πεινάτε προσθέστε 2 ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα μεταξύ των βασικών γευμάτων αποτελούμενα κυρίως από φρούτα ή χυμούς λαχανικών.
Τρώτε συχνά φρέσκες και ανάλογα με την εποχή τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτοστοιχεία. Όπως λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκι βρυξελλών, κουνουπίδι, καρότα, παντζάρια, ντομάτες, κρεμμύδια, μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, κεράσια, πεπόνια κ.α.
Συμπληρώστε με τη συμβουλή του ολιστικού ιατρού ή του προσωπικού σας συμβούλου διατροφής τη διατροφή σας με ένα πρόγραμμα συμπληρωμάτων για καλύτερα επίπεδα υγείας, ζωτικότητας και ευεξίας.
Θέτοντας τις βάσεις για μια καλύτερη διατροφή μπορείτε να επαυξήσετε τα θετικά για την υγεία σας οφέλη, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τη διατροφή σας με ένα βασικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης με τη συμβουλή του προσωπικού σας προπονητή





www.http://tapantamefusikotropo.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου