ελιά & λάδι: Ελαιόλαδο με λιαστές ντομάτες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ελαιόλαδο με λιαστές ντομάτες

Ελαιόλαδο με λιαστές ντομάτες



Ελαιόλαδο με λιαστές ντομάτες
Μερικές σταγόνες από το ελαιόλαδο αυτό μπορούν να “χτίσουν” μια πολύ πλούσια γεύση σε ψητά τυριά, όπως η φέτα και το χαλούμι, ή σε κάποια κρύα σαλάτα με βάση τα μακαρόνια. Χρησιμοποιήστε τις ντομάτες και την κάππαρη για να φτιάξετε ωραίες σάλτσες.

Συστατικά:
2 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 6 λιαστές ντοματούλες ψιλοκομμένες, 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη (αγοράστε μικρές ντομάτες τύπου Σαντορίνης κατά προτίμηση).

Τις σκουπίζετε μ’ ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και τις κόβετε στη μέση, ή στα τέσσερα, αν είναι πολύ μεγάλες. Τοποθετείτε τις ντομάτες πάνω σε μια ξύλινη επιφάνια, ή πάνω σ’ ένα ψάθινο πλέγμα. Τις πασπαλίζετε με άφθονο χοντρό αλάτι, τις σκεπάζετε μ’ ένα τουλουπάνι και τις αφήνετε στον ήλιο, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν όλα τα υγρά τους. Το βράδυ, καλό είναι να βάζετε τις ντομάτες μέσα, ώστε να μη μαλακώσουν από την υγρασία της νύχτας. Ανάλογα με την ηλιοφάνεια και το μέγεθος της ντομάτας θα χρειαστείτε 8-12 ημέρες. Τοποθετείτε σε βάζο εναλλάξ μια στρώση ντομάτες, μια κάππαρη και γεμίζετε με ελαιόλαδο. Κλείνετε καλά και φυλάγετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε.


Άλλες Ιδέες για μείγματα
• Βασιλικός, ξύσμα λεμονιού, τσίλι πιπεριά
• Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο
• Άνηθος, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο
• Φρέσκος κόλιαντρος, ξύσμα λάιμ, τσίλι πιπεριά
• Ματζουράνα, θυμάρι, ρίγανη






 Βιβλιογραφία: Αρωματική Κουζίνα-Του Βαγγέλη Δρίσκα



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου