ελιά & λάδι: Όσκαρ στη γεύση

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Όσκαρ στη γεύση


Πήραν όσκαρ στη γεύση


Διέξοδο στις διεθνείς αγορές ψάχνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – αγροτικές και μεταποιητικές- και όχι μόνον εξαιτίας της εγχώριας κρίσης, όπως θα μπορούσε κανείς να υποθέσει αλλά και για λόγους διεύρυνσης του πελατολογίου τους, βελτίωσης της εικόνας και ενίσχυσης της υπεραξίας των προϊόντων που παράγουν.

Η «κακή» εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω άρχισε σιγά – σιγά να βελτιώνεται αρχικά με σηματωρό τα ελληνικά κρασιά και συγκεκριμένα τις γηγενείς ποικιλίες που βρήκαν το δρόμο τους προς τα γκουρμέ εστιατόρια της Νέας Υόρκης.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται εκεί που η Πολιτεία είναι απούσα, σε διεθνείς εκθέσεις, συζητήσεις, διαγωνισμούς και αποκομίζει πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Εταιρείες που έχουν αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντα έχουν χάσει πλέον τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, ξέρουν να «αμπαλάρουν» σωστά και παίζουν το «πλασάρισμα» των προϊόντων στα δάκτυλα.

Από τον πρόσφατο παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμό Taste Awards βραβεύτηκαν 44 ελληνικά τρόφιμα. Ο αριθμός μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ας μην σταθεί κανείς σε αυτό. Ας σταθούμε στους παραγωγούς πρωτίστως και δευτερευόντως στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το σχεδιασμό του τελικού «αμπαλάζ».

Εταιρείες όπως η Gaea με τις ελιές σνακ πακ της που κοσμούν τα duty free του Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και το μέλι Melissourgion, η φέτα Τσαντίλας του Αρβανίτη, οι μαρμελάδες της Geodi αποδίδουν τα μέγιστα στα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, διευρύνοντας τον κύκλο «γνωριμιών» τους με τους καταναλωτές.

Από σαράντα κύματα
Τη δική του… Odysea πέρασε ο Παναγής Μανουηλίδης μέχρις ότου να φτάσει στο σημείο να διακινεί στην αγγλική αγορά το 62% του ελληνικού ελαιολάδου. Ο Έλληνας επιχειρηματίας εμπορεύεται μόνον ελληνικά προϊόντα στα οποία δίνει το brand name Odysea και τα διοχετεύει στην αγγλική αγορά. Και άλλα πετυχημένα (βραβευμένα) παραδείγματα: η Ergon, οι Pelopac και Karpos που διακινούνται μόνο στη Βρετανία, η Oliveology, η Dolopia με το μέλι ανθέων, η Elea Creta, η Greek Land Foods, Candiasoil, Astraea, Blauel, Iloveoil, Kayak και τέλος The Greek Delicatessen.





www.agrotikabook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου