ελιά & λάδι

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές συνέδριο για το ελαιόλαδο
Friday, 12 Οκτωβρίου 2012

Με τη συμμετοχή επιστημόνων, συνέδρων και δημοσιογράφων από 14 χώρες, ξεκίνησε χθες το Διεθνές Συνέδριο για το Ελαιόλαδο που διοργανώνει η εταιρία Terra Creta Α.Β.Ε.Ε., στο ξενοδοχείο «Iolida Beach», στην Αγία Μαρίνα στα Χανιά.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ - δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο Κώστας Χαρτζουλάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς.
Όλοι στον χαιρετισμό τους επεσήμαναν τη σπουδαιότητα τέτοιων επιστημονικών συναντήσεων τόσο για το ίδιο το ελαιόλαδο όσο και για τον κύκλο της παραγωγής και της διάθεσής του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πόσο σημαντικό είναι το να γίνονται τέτοιες δράσεις με πρωτοβουλία και του ιδιωτικού τομέα.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Ευάγγελος Καλούσης, πρόεδρος της Terra Creta σημείωσε το σημαντικό ρόλο που θα έχει ο τομέας των τροφίμων στην ανάπτυξη της χώρας σε μια πορεία διεξόδου από την κρίση. Σ’ ένα τέτοιο σχέδιο η Terra Creta θέλει και θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στον τομέα που δραστηριοποιείται επενδύοντας στην ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιόλαδου, αλλά και σε μια σειρά από νέα προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο.
Από τη μεριά του ο γενικός διευθυντής της Terra Creta Εμμανουήλ Αναγνωστάκης, αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και βρέθηκαν στο συνέδριο ευχήθηκε αυτό να αποτελέσει σταθμό αλλά και θεσμό στο χώρο του ελαιόλαδου. Το συνέδριο σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Αναγνωστάκη «Είναι μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων αλλά και εμπειριών με κυρίαρχο στόχο την εδραίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής στο χώρο της παραγωγής και της εμπορίας του ελαιόλαδου. Γιατί, ακόμα και για εμάς που ως περιοχή παράγουμε κατά 95% extra παρθένο ελαιόλαδο υπάρχει περιθώριο βελτίωσης… Σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η Terra Creta, ώστε να φτάνει στον καταναλωτή το ελαιόλαδο, ο φυσικός χυμός της ελιάς, όπως τον δίνει η φύση, καθαρό από επιμολύνσεις και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά».
Ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ και του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς Ιωάννης Μετζιδάκης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής του Κολυμβαρίου και πώς αυτά συμβάλουν στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου.
Η καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων Μαρία Τσιμίδου παρουσίασε την χημική σύσταση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, καθώς και την άξια του ως τρόφιμο.
Στο ποιοτικό ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού στρες Απόστολος Κυριτσάκης. Λειτουργικά είναι τα τρόφιμα που εκτός από το να μας ικανοποιούν ως προς τη γεύση και το άρωμα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μας. Τέτοιο τρόφιμο είναι κατά βάση το ελαιόλαδο.
Στην ανάγκη στήριξης του ελαιόλαδου μέσα από την ανάδειξη των παραδοσιακών συνταγών, αναφέρθηκε η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής.
«Το ελαιόλαδο αποτελεί τρόφιμο ή φάρμακο;» αναρωτήθηκε κατά την παρουσίαση του ο Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής φαρμακολογίας. Προφανώς και είναι τρόφιμο, σημείωσε, αλλά όχι ένα οποιοδήποτε, πρόσθεσε και συνέχισε: «Αποτελεί την πηγή μιας σειράς ενώσεων που υπάρχουν μόνο στο λάδι. Κατά την πλέον σύγχρονη αντίληψη, το ελαιόλαδο είναι χαρακτηριστική Ιπποκράτειος τροφή. Ακολουθεί, δηλαδή, τη ρήση «Το φαγητό σου πρέπει να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι το φαγητό σου». Μια σειρά από σύγχρονες μελέτες καταδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο με την ελαιοκανθύνη και την ελαιοκαυσύνη, δύο δείκτες που μετριούνται επιμελώς πλέον, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα τόσο για την αρθρίτιδα όσο και για την ανάπτυξη νεοπλασίας. Ιδιαίτερη αξία έχει ότι η ποικιλία κορονέικη, η οποία είναι η κυρίαρχη ποικιλία στην Ελλάδα, περιέχει σε μεγάλο βαθμό τις δύο αυτές σημαντικές ουσίες».



sourse http://www.rethnea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου