ελιά & λάδι: Ψίθυροι για Deoleo και Hojiblanca

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ψίθυροι για Deoleo και Hojiblanca


Ψίθυροι για Deoleo και Hojiblanca


Συνεχίζονται οι ψίθυροι για ειδύλλιο μεταξύ του συνεταιριστικού κολοσσού της Hojiblanca και της πολυτάραχης Deoleo.

Η Hojiblanca έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να συνενώσει μια σειρά από κοοπερατίβες σε Ανδαλουσία, Καστίγια Λα Μάντσα και Εστρεμαδούρα αποκτώντας ένα τεράστιο παραγωγικό δυναμικό σε πρώτη ύλη ελαιολάδου.

Η Deoleo είναι η μετεξέλιξη της SOS Cuetara, που μετά την πολύκροτη εισβολή στην Ιταλία και εξαγορά των ιστορικών εταιρειών Bertolli (από Unilever), Carapelli και Sasso, κατέρρευσε οικονομικά, αναγκάζοντας τις ισπανικές τράπεζες να αναλάβουν τη διάσωσή της, πουλώντας, μεταξύ άλλων, άλλες εταιρείες του ομίλου.

Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν πρόκειται για ειδύλλιο ή για λύση ανάγκης καθώς και οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Hojiblanca δεν κατάφερε να αναπτυχθεί εμπορικά και να αξιοποιήσει τις τεράστιες ποσότητες πρώτης ύλης που διαχειρίζεται.

Η Deoleo συνεχίζει να γράφει ζημιές οφειλόμενες στις θυγατρικές της στην Ιταλία. Στο εργοστάσιο της Koipe η εργατική αναταραχή δεν έχει αποσοβηθεί οριστικά. Δυο τραπεζίτες που μετείχαν στο Δ.Σ. αντικαταστάθηκαν λόγω εμπλοκής τους με τη δικαιοσύνη από την υπόθεση Bankia. Όλα αυτά είχαν επιπτώσεις στη μετοχή της Deoleo που είχε τη χειρότερη συμπεριφορά από όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αλλά και αν ακόμη οι δυο πλευρές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κάποιας μορφής συγχώνευση ή εμπορική κοινοπραξία, τότε θα πρέπει να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Καθώς η Deoleo διαθέτει δυο από τις μεγαλύτερες φίρμες, την Koipe και την Carbonell, μάλλον θα πρέπει να πουλήσει μια από τις δυο προκειμένου να λάβει την έγκριση ώστε να μην θεωρηθεί ότι δημιουργούνται ολιγοπωλιακές συνθήκες.
Πηγή:   http://www.olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου