ελιά & λάδι: Η τεχνολογία κατά της νοθείας

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η τεχνολογία κατά της νοθείας


Η τεχνολογία κατά της νοθείας


 


Η ζήτηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου όλο και αυξάνεται. Αντίστοιχα αυξάνονται και οι περιπτώσεις της νοθείας του. Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται είναι η αντικατάσταση ενός ακριβού συστατικού με ένα πιο οικονομικό, όπως το ελαιόλαδο με κάποιο σπορέλαιο. Η πρακτική αυτή μπορεί να μην προκαλεί κάποια βλάβη στην υγεία των καταναλωτών, προκαλεί όμως τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία και στην αγορά του ελαιολάδου. Στην Ιταλία μόνο, οι απώλειες από τη νοθεία φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Πολλοί γίνονται άπληστοι λόγω της παγκόσμιας φήμης που χαρακτηρίζει το ιταλικό ελαιόλαδο και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο.
 
Ο πιο πρόσφατος σάλος που είχε ξεσπάσει αφορούσε μια μεγάλη εταιρεία στην περιοχή της Siena που προμήθευε χύμα λάδι σε αρκετούς αξιόλογους συσκευαστές και διανομείς. Στις αποθήκες της βρέθηκαν 8 χιλιάδες τόνοι από δήθεν “έξτρα παρθένα” (αναμίξεις) και ελαιόλαδα από άλλες χώρες που βαπτίστηκαν ιταλικά και τα οποία θα κατέληγαν στα ράφια των σουπερ μάρκετ στο πλαίσιο προωθητικών προσφορών.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες για τον περιορισμό της απάτης –διατάγματα με πιο αυστηρές διατάξεις αναφορικά με την ποιότητα- αλλά δυστυχώς ούτε αυτά, ούτε η κοινή λογική και οι έλεγχοι από μέρους των καταναλωτών επαρκούν.

Τη λύση έρχεται να δώσει η Ισπανία από το πανεπιστήμιο της Cordoba. Ύστερα από 2 χρόνια μελέτης οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Miguel Valcarcel Cases σχεδίασαν έναν είδος “ανιχνευτή λαδιού”, βασισμένου στην τεχνολογία των συσκευών για τους ελέγχους που διεξάγονται συνήθως στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό εκρηκτικών ή την παρουσία ναρκωτικών στις αποσκευές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της φασματομετρίας ιοντικής κινητικότητας (Emi), η οποία χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και ευκολία στη χρήση. Η διαδικασία απαιτεί θέρμανση στους 60οC ενός δείγματος έξτρα παρθένου. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί την απελευθέρωση πτητικών συστατικών που μπορούν να διαχωριστούν ανάλογα με τη διάσταση, το φορτίο, τη μάζα. Αυτά στη συνέχεια αναλύονται για να δημιουργηθεί ένα φάσμα, το οποίο ερμηνεύεται για να γίνει κατανοητό αν πρόκειται πραγματικά για έξτρα παρθένο ή όχι. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο 15 λεπτά και δεν απαιτείται καμία προεργασία των δειγμάτων. Το σύστημα ελέγχου θα είναι απόλυτα προσβάσιμο από το διαχειριστή και, ακόμα πιο σημαντικό, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας φτάνουν μέχρι και το 90%.

Η μέθοδος αυτή λοιπόν αφήνει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως τις δυσκολίες εντοπισμού των επεξεργασμένων κατάλληλα ώστε να εξαφανιστούν οι δυσάρεστες οσμές νοθευμένων προϊόντων και την υποκειμενικότητα του συστήματος.

Έτσι, οι μέρες που οι “απατεώνες” κοιμόνταν ήσυχοι φτάνουν στο τέλος τους.









www.olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου