ελιά & λάδι: Σπιτικές ελιές φτιαγμένες σε άλμη

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Σπιτικές ελιές φτιαγμένες σε άλμη



Σπιτικές ελιές φτιαγμένες σε άλμη

Σπιτικές ελιές φτιαγμένες σε άλμη
Σπιτικές ελιές φτιαγμένες σε άλμη
Οι ελιές φτιαγμένες σε άλμη είναι ακόμη πιο γευστικές διότι η άλμη είναι ένας συνδυασμός αλατιού, δενδρολίβανου και φύλλων δάφνης και αυτό τις κάνει πραγματικά γευστικότατες. Τα υλικά που χρειάζονται για αυτή τη συνταγή είναι περίπου 6 κιλά ελιές καλαμών, χοντρό αλάτι, νερό και απλό ξύδι. Όσον αφορά το φτιάξιμο της άλμης χρειάζονται ελαιόλαδο, 6 φύλλα δάφνης, 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες και 5 κλωνάρια δενδρολίβανο.
Όσον αφορά τη διαδικασία, αρχικά πρέπει να ξεπικρίσουν οι ελιές και για να γίνει αυτό πρέπει να μπούνε σε λεκάνη και να σκεπαστούνε με διπλάσιο σε όγκο νερό. Το νερό πρέπει να αλλάζει κάθε δεύτερη με τρίτη μέρα, για 4 εβδομάδες. Μετά θα πρέπει να γίνει γευστική δοκιμή και θα πρέπει να μη πικρίζουν αλλά να έχουν μία πολύ ελαφριά πικρή γεύση. Αν η πικράδα τους είναι έντονη ακόμη, θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία με καθημερινή γευστική δοκιμή μέχρι η γεύση τους να μην είναι πικρή, ωστόσο θα πρέπει να κρατάει μία ελαφριά πικράδα.
Μετά από αυτό το στάδιο το νερό θα αδειάσει και θα προστεθεί χοντρό αλάτι και έτσι θα αφεθούν οι ελιές για ένα 24ωρο. Μόλις περάσει το 24ωρο θα ακολουθηθεί και πάλι η ίδια διαδικασία προσθέτοντας ξίδι και αφήνοντάς τες επίσης μέσα σ’ αυτό, για ακόμη ένα 24ωρο.

Στη συνέχεια για να ετοιμαστεί η άλμη θα πρέπει να βραστεί νερό στο οποίο θα έχει ήδη προστεθεί αλάτι, το δενδρολίβανο και τα φύλλα δάφνης και αμέσως μετά το καυτό νερό θα πρέπει να αφεθεί να κρυώσει τελείως. Μετέπειτα οι ελιές θα πρέπει να στραγγιστούνε από το ξίδι και να μπούνε σε μεγάλα γυάλινα μπολ. Κατόπιν να σκεπαστούν με τον κρύο αλμυρό ζωμό, προσθέτοντας στο πάνω μέρος ένα εκατοστό περίπου λάδι. Και τέλος επιβάλλεται να διατηρηθούν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Στις πατρίδες της ελιάς, τη Μάνη και τη Καλαμάτα, συνηθίζουν να κάνουν τρία χαράγματα στις ελιές. Αν γίνει αυτό, καταρχήν, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν γάντια διότι οι ελιές μαυρίζουν τα χέρια. Ακόμη, ο αρχικός χρόνος παραμονής τους στο νερό για να ξεπικρίσουν γίνεται με αυτό το τρόπο να μειωθεί μέχρι και στο μισό, δηλαδή στις 2 βδομάδες περίπου.





www.agrotikabook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου