ελιά & λάδι: Ελιά (ελαία)

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ελιά (ελαία)

Ελιά (ελαία) 

 
Το ελαιόδεντρο, το δέντρο και ο καρπός του.
Είναι γένος φυτών που περιλαμβάνει περίπου 40 είδη. Είναι δέντρα αειθαλή με φύλλα ωοειδή και γυαλιστερά,υπόλευκα στην κάτω πλευρά. Είναι φυτό ιθαγενές κυρίως των ακτών της μεσογείου, μακρόβιο με ακανόνιστο κορμό και άφθονα εξογκώματα. έχει ξύλο σκληρό και ανθεκτικό, κιτρινωπό προς τα έξω μαυριδερό προς το κέντρο. Στη ζώνη που ευδοκιμεί ποτέ η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τούς -5 βαθμούς κελσίου.
Ο καρπός ελιά έχει πυρήνα ωοειδή. Όταν ωριμάσει έχει χρώμα μαυροπράσινο και γεύση δυσάρεστη. Η συγκομιδή αρχίζει τον Νοέμβριο. Η πικρή γεύση αποβάλεται με ειδική κατεργασία.Μαζεύονται αφού ωριμάσουν καλά αλατίζονται, αποθηκεύονται με λάδι σε ειδικά δοχεία και ύστερα τρώγονται. Μπορούν να συλλεγούν και πριν ωριμάσουν, η κατεργασία όμως είναι διαφορετική. Ο καρπόσ περιέχει λάδι γι'αυτό είναιτροφή θρεπτική.
Κυριότερη αρρώστια είναι ο δάκος, προσβάλλεται όμως και από άλλα έντομα (πυρηνοτρίτης, ρυχίτης). Ο δάκος είναι καταστρεπτικός και η προφύλαξη είναι πολύ δύσκολη. Οι ποικιλίες της είναι (καλαματιανή,θρούμπα,βολιώτικη κ.λ.π.) καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος ή το σχήμα.
Πολύ διαδομένη είναι και η άγρια ελιά (αγριελιά) με μικρότερα φύλλα αγκάθια και πλύ μικρούς καρπούς. Αξιοποιείται με εμβολιασμό. Η ελιά από αρχαιοτάτους χρόνους είναι σύμβολο ειρήνης, αφθονίας και δόξας.
Με την έκθλιψη του καρπού παράγεται μία λιπαρή και παχύρευστη ουσία το λάδι, με χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό.










πηγή.βάση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου