ελιά & λάδι: Λάδι (ελαιόλαδο)

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Λάδι (ελαιόλαδο)

Λάδι (ελαιόλαδο)

 
Λιπαρή και παχύρευστη ουσία που την παίρνουμε με την, έκθλιψη των καρπών της ελιάς, χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ψήσιμο,  ζαχαροπλαστική,σαλάτες, ιατρική, στην παρασκευή λιπαντικών, σαπούνια, και προϊόντα ομορφιάς.
Το ελαιόλαδο από χημική άποψη είναι μίγμα διαφόρων ουσιών.Έχει δική του γεύση με μικρές παραλλαγές ανάλογα με τον τρόπο εξαγωγής του και με την ποιότητα.Όταν ψύκεται κάτω από τους    0 βαθμούς κελσίου παγώνει και μοιάζει με λίπος. Το λάδι είναι ελαφρότερο από το νερό, μέσα στο οποίο δεν διαλύεται αλλά στέκεται στην επιφάνειά του.
Όσο η ποιότητα του λαδιού είναι ανώτερη τόσο καλύτερο είναι για την παρασκευή του φαγητού. Αυτό   εξαρτάται από τον τρόπο πιέσεως στα ειδικά πιεστήρια,λάδι από πρώτη πίεση είναι το καλύτερο. Έχει σημασία όμωςάν ο πολτός ήταν ψυχρόσ ή ζεστός, αν οι ελιές είχαν προσβληθεί από δάκο κ.ά. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ματαγγίζουμε το λάδι  δηλαδή το ρίχνουμε από το ένα δοχείο σε άλλο αφού κατακαθίσουν οι ξένες ουσίες οι οποίες δεν πρέπει να πέσουν στο νέο δοχείο.Άλλος τρόπος είναι το ραφινάρισμα. Η ποιότητα καθορίζεται από την οξύτητα, όσο μικρότερη η οξύτητα τόσο ανώτερη είναι η ποιότητα. Το ραφινάρισμα ελατώνει την οξύτητα δεν δίνει όμως λάδι άριστης ποιότητας, το οποίο παίρνεται από ελιές άριστης ποιότητας  καλοδιατηρημένες και από πρώτη πίεση. Αλλά και τα δοχεία θα πρέπει να είναι εντελώς καθαρά. Το ελαιόλαδο το  οπίο σαν τροφή είναι το καλύτερο νοθεύεται με την ανάμιξή του με σησαμόλαδο,φυστικόλαδο βαμβακόλαδο κ.λ.π. Η νόθευση αυτή μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με χημική ανάλυση.
Το λάδι της ελιάς χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες θρησκεύτικες τελετές (άναμα καντηλιών, βάπτιση, ευχέλαιο κ.τ.λ.). Επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπουνιού και την λίπανση μηχανών.                                         











πηγη.βάση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου