ελιά & λάδι: Ασχολούμαι με την κηπουρική

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ασχολούμαι με την κηπουρική

Ασχολούμαι με την κηπουρική

Απαραίτητα εργαλεία κήπου που πρέπει να έχετε πάντα εφόσον ασχολείστε με τη κηπουρική, είναι ένα καλά ακονισμένο κλαδευτήρι για το κλάδεμα των φυτών, ένα σκαλιστήρι για να αναδεύετε το χώμα, ένα φτυαράκι για να μεταφέρετε το χώμα αλλά και το λίπασμα στις γλάστρες, ένα φυτευτήρι βολβών, ένα ποτιστήρι, ένα βαποριζατέρ για το ψεκασμό των φύλλων, στηρίγματα για την υποστύλωση των φυτών, τρίχινο λεπτό σπάγκο, καλλιτεχνικό χόρτο ή υπενδεδυμένο σύρμα για να συγκρατήσετε όρθια και να αναδείξετε τα φυτά σας.
Να φοράτε πάντα γάντια κατά την διάρκεια των κηπουρικών εργασιών και ναδιατηρείτε καθαρά και περιποιημένα τα εργαλεία κήπου, μετά το πέρας των κηπουρικών εργασιών.
Για να διατηρούνται τα κρεμαστά φυτά σε καλή κατάσταση, συστήνεται ο ψεκασμός τους των φύλλων και των βλαστών τουςμε νερό. Ο ψεκασμός συστήνεται επίσης σε είδη που μόλις έχουν μεταφυτευτεί.
Οι διάφορεςπέτρες -καθαρές και χωρίς φυτικά κατάλοιπα- συμβάλλουν στην αισθητική οποιουδήποτε παρτεριού, ενώ το τείχος από ξύλινα πασαλάκια συμβάλειστον περιορισμό της ανάπτυξης των φυτών.
Με τον ερχομό του φθινοπώρου οι πανσέδες, οι μενεξέδες, τα χρυσάνθεμα, οι καλέντουλεςκαι τα κυκλάμινα, θεωρούνται ως ιδανικά φυτά για φύτευση ώστε να δώσουν όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς στον κήπο σας.
Τον χειμώνα μπορούμε να φυτεύουμε λουλούδια όπως ανεμώνες, αλεξανδρινά, καμέλιες και κρόκους.

- Τα φυτά σας θα ζήσουν δύο εβδομάδες χωρίς πότισμα, αν γεμίσετε την μπανιέρα με βρεγμένες εφημερίδες και τα τοποθετήσετε πάνω τους, αφού πρώτα τα ποτίσετε καλά. Στη συνέχεια, τα ψεκάζετε με νερό και τα σκεπάζετε με νάιλον σακούλες προσέχοντας όμως να μην ακουμπούν στα φύλλα
- Διατηρείστε τα λουλούδια σας φρέσκα και δροσερά γαι μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.
- Την άνοιξη, αν θέλετε τα δένδρα του κήπου σας να αναπτυχθούν γρηγορότερα βοηθείστε τα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τους χυμούς πιο ελεύθερα! Διπλώστε μια εφημερίδα σε ρόλο, και χτυπάτε με αυτόν τον κορμό του δένδρου, από το χώμα μέχρι τα κλαδιά, γύρω-γύρω

Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει, ένας απλός τρόπος για να πρασινίσει ξανά είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα. Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες, που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν. Βέβαια αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος.
 Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα:
Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες.
Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα
Σε ολα τα φυτα μας πρεπει να ριχνουμε λιπασμα απο Μαρτιο ως Νοεμβριο. Φτιάξτε λίπασμα για τα φυτά σας μόνοι σας με λίγες σταγό­νες γάλα, τσόφλια από αβγά ή το κατακάθι του ελληνικού καφέ.
Αν χρησιμοποιήσετε πήλινες γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να μεταφυτέψετε τα φυτά σας, φροντίστε να τις βυθίσετε σε νερό για δύο μέρες, για να μην απορροφούν υγρασία από το χώμα.
Αποφύγετε να τοποθετείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου στην κουζίνα, κοντά σε καλοριφέρ ή κλιματιστικά, δίπλα στο ψυγείο ή κοντά σε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για να μην δημιουργούνται ρεύματα θερμού ή ψυχρού αέρα που είναι επιβλαβή για τα φυτά σας.
Σκαλίζετε συχνά την επιφάνεια του χώματος για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες αερισμού σε αυτό.
Αν φυτέψετε τοματιές, συνδυάστε τις με δυόσμο και βασιλικό για να βελτιώσετε την γεύση και το άρωμα της τομάτας.
Το γεράνι απωθεί τα σκαθάρια από τα φυτά σας.
Συγκαλλιεργείστε μαζί με τις ντοματιές, τις μελιτζάνες ή τα φασόλια, μερικούς κατιφέδες οι οποίοι έχουν νηματοδοκτόνο δράση.
Το κιτρίνισμα των φύλλων στα φυτά, είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Λιπάνετε τα φυτά σας με βιολογικά λιπάσματα.
Αφαιρώντας μέρος του φυλλώματος από λαχανικά όπως τις ντοματιές, τις μελιτζάνες και τις κολοκυθιές, βοηθούνταιοι καρποί να ωριμάζουν γρηγορότερα.




ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ...ΧΡΗΣΙΜΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου