ελιά & λάδι: Αυξάνει η ζήτηση, πληθαίνουν οι παίκτες στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αυξάνει η ζήτηση, πληθαίνουν οι παίκτες στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου



Αυξάνει η ζήτηση, πληθαίνουν οι παίκτες στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου


Με εντυπωσιακούς ρυθμούς εξακολουθεί να διαδίδεται η κατανάλωση του ελαιολάδου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση και να δημιουργούνται εξαιρετικές ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του -κατά κύριο λόγο- μεσογειακού προϊόντος σε νέες αγορές.
Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στη ζήτηση για ελαιόλαδο από τις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένει για τουλάχιστον μια πενταετία ακόμη η Rabobank.Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στη ζήτηση για ελαιόλαδο από τις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένει για τουλάχιστον μια πενταετία ακόμη η Rabobank.
Σύμφωνα με μελέτη της Rabobank, η ζήτηση για ελαιόλαδο στις αναπτυσσόμενες χώρες ενισχύεται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13% από το 2007 μέχρι και σήμερα, ενώ διψήφιος εκτιμάται πως θα παραμείνει ο ρυθμός ανάπτυξης για τουλάχιστον μια πενταετία ακόμα. Στις χώρες παραγωγής (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) καταγράφεται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση, ωστόσο η αγορά είναι ώριμη και σταθερή και δεν εμφανίζει σημάδια εξέλιξης, σε αντίθεση με χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία που παρουσιάζουν αυξημένες ευκαιρίες για να αυξηθεί περεταίρω η κατανάλωση.
«Η ζήτηση για ελαιόλαδο στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% από το 2008 μέχρι και το 2012, ωστόσο ο ρυθμός αυτός ποικίλει από αγορά σε αγορά», σχολιάζει ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας, Βίτο Μαρτιέλι. «Τη στιγμή που στις παραδοσιακές χώρες κατανάλωσης (περισσότερο από 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά άτομο) σημειώνεται σταθεροποίηση στη ζήτηση, οι αναπτυσσόμενες χώρες προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τόσο σε αξία (επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν το 41% της παγκόσμιας αγοράς) όσο και σε μέγεθος», προσθέτει.
Η Κίνα εισήγαγε 45.000 τόνους ελαιολάδου το 2012 και σταδιακά μετατρέπεται σε μια καθοριστική αγορά για τους παραγωγούς ελαιολάδου, αφού η ζήτηση της γίνεται υπολογίσιμο μέγεθος για τη διεθνή αγορά. Η αναδυόμενη αγορά της Κίνας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης στον τομέα του ελαιολάδου και σύμφωνα με την Rabobank, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου τα επόμενα χρόνια και διάθεση του προϊόντος μέσα από ήδη υπάρχοντα δίκτυα διανομής φυτικών ελαίων. Ομοίως και στη Βραζιλία και τη Ρωσία, όπου οι μεγάλοι παίχτες με ισχυρά brand names αναμένεται να αυξήσουν την διάθεση του προϊόντος.



Νίκος Κατσένιος
www.agronews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου