ελιά & λάδι: Tο ''καθιερωμένο'' πρόβλημα της ελιάς

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Tο ''καθιερωμένο'' πρόβλημα της ελιάς



Tο ''καθιερωμένο'' πρόβλημα της ελιάς

Μεγαλώνοντας κανείς σε επαρχία της Ελλάδος καταλαβαίνει  τι σχέση εχει το οικογενειακό λάδι με τη τοπική κοινωνία. Σε κάθε οικογένεια κάποιο μέλος φέρει μια μικρη προίκα από μερικούς ελαιώνες, όπου από εκεί εξασφαλίζει το λάδι όλης της χρονιάς. Το ζήτημα που παρακίνησε να ασχοληθώ με το θέμα αυτό είναι πως όταν συζητήσεις με αυτό το μέλος πάντα σου βγάζει μια πικρία, ως προς την πωληση του λαδιού. Το άτομο αυτό είναι αντιπορσωπευτικό όλης της αγροτικής κοινωνίας (πλην εξαιρέσεων) που ασχολούνται με το ελαιουργία. Όλοι γνωρίζουμε το δώρο που κατέχουμε σαν Έλληνες και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το λάδι στη διατροφή μας αλλά το ερώτημα που γεννάτε είναι γιατί παρόλο που υπάρχει απόθεμα οι κύριοι καταναλωτές ελαιολάδου είμαστε μόνο εμείς οι Έλληνες.
Ιταλικό Ελαιόλαδο

  Αποφεύγοντας να απαντήσω στο ερώτημα αν το λάδι φτάνει για τους Ελληνες και αν οι εξαγωγές είναι το μέλλον , καθώς το ποσοστό λαδιού που παράγεται από τα ελαιοτριβεία υπερκαλυπτει τον Ελληνικό πληθυσμό. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι γιατί μόνο οι Κρητικοί λοιπόν να ασχολούνται με τις εξαγωγές και η υπόλοιπη επαρχία να πουλάει ''κοψοχρονιά'' το λάδι της , για να ''βγουν'' τα μεροκάματα. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχασε τις αγορές. Όταν η χώρα που παράγει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι ικανή να χτυπήσει κατα μέτωπο την Ισπανία που το μόνο που επειδυκνύει είναι ποσότητα τότε είμαστε φταίχτες του ευατού μας. Η Ισπανία και η Ιταλία πρόλαβαν τη στροφή της αγοράς και προμήθευσαν άμεσα την Κίνα με τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και δημιουργια μεγάλων και ισχυρών καρτέλ . Και ρωτάει ο Έλληνας παραγωγός με το δικό μας λάδι τι θα γίνει στο μέλλον, πως θα ζήσουμε; Το δυνατό όπλο του ελληνικού ελαιολάδου είναι η ποιότητητα του. Από το τρόπο συλλογής της ελιάς μέχρι να τη βρώση του. Αυτό οφείλουμε να διαπραγματευθούμε. Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στις μεγάλες ποσότητες της Ισπανίας και να τονίσουμε το δυνατό σημείο μας. Έτσι μόνο και η τιμή θα ανέβει αλλά και το ελαιόλαδο της Ελλάδος θα βρει τη θέση που του ανήκει στη παγκόσμια αγορά. Φυσικά ο τρόπος είναι γνωστός και κανένας παραγωγός δεν θα χρειαστεί να ανακαλύψουν την πυρίτιδα απλά να ακολουθήσουν συμβούλές από άτομα με πείρα που ασχολούνται χρόνια με τον '' ελληνικό χρυσό'', και ιδού και η απόδειξη


http://agrtech.blogspot.gr/
http://www.nileasoliveoil.gr/news-gr/econews-gr/olive-oil-82-euros-per-kilos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου