ελιά & λάδι: Η Μαροκινή ελαιοκομία

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η Μαροκινή ελαιοκομία


Η Μαροκινή ελαιοκομία


Το Μαρόκο έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή περισσότερων από 300.000 τόνων ελαιολάδου έως το 2020 και παράλληλα να επιτύχει κατά κεφαλήν κατανάλωση 4 λίτρα.

Για να απαιτήσει πρόσβαση στην αγορά χαράζει πολιτική βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων του, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως π.χ. προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ (ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης).

Το Μαρόκο στοχεύει να αναδιαρθρώσει και τον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος με αγροτεμάχια που είναι λιγότερο από ένα εκτάριο ή μεταξύ 1 και 5 εκτάρια και με μια πληθώρα από μικρά παραδοσιακά ελαιοτριβεία. Όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 60.000 και 70.000 τόνων ενώ των σπορελαίων φθάνει τους 400.000 τόνους. Γι αυτό και το Μαρόκο επιδιώκει να υποκαταστήσει ένα μέρος των σπορελαίων με κατανάλωση ελαιολάδου.

Θεωρείται ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την οργάνωση του τομέα και ότι το ισπανικό μοντέλο μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα.
  image








http://olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου