ελιά & λάδι: Iδρύθηκε η ΕVA

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Iδρύθηκε η ΕVA



Iδρύθηκε η ΕVA


Η Συμμαχία για το Έξτρα Παρθένο (ΕVA) ενώνει τους παραγωγούς του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με στόχο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ποιότητα.
Πως θα γνωρίζω ότι όταν αγοράζω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτό είναι ένα αυθεντικό και ποιοτικό προϊόν; Την απάντηση στους καταναλωτές και στην εφοδιαστική αλυσίδα για το παραπάνω ερώτημα τη δίνει η Συμμαχία για το Έξτρα Παρθένο (Extra Virgin Alliance – EVA).
Οι ψευδείς ισχυρισμοί, η αβέβαιη ποιότητα, οι απάτες και η έλλειψη από έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με το ελαιόλαδο, υποβαθμίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και του αγοραστή, που πολλές φορές αισθάνονται μπερδεμένοι και καχύποπτοι.
Η ΕVA παρεμβαίνει μέσα σε αυτή τη διεθνή κατάσταση. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός επαγγελματικός Οργανισμός, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς του γνήσιου έξτρα παρθένου ελαιολάδου από όλο τον κόσμο, με μέλη από έξι ηπείρους και εννέα χώρες.
Η προσέγγιση της EVA είναι απλή: Να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών παρέχοντας εγγυήσεις όχι μόνο προς τους αγοραστές μέσω ελέγχου των προϊόντων και εκπαίδευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και προς τους καταναλωτές μέσω του σήματος ποιότητας και αυθεντικότητας της ΕVA.
Ο ορίζοντας της ΕVA είναι παγκόσμιος. Η ιδιότητα του μέλους είναι ανοικτή στους παραγωγούς έξτρα παρθένου ελαιολάδου από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αρκεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕVA. Η «ημερομηνία λήξης» (best before) αποτελεί ένα σημείο κλειδί για την εγγύηση της ποιότητας. Η ημερομηνία βασίζεται στα τεχνικά δεδομένα καθώς και στην υπόσχεση του παραγωγού-μέλους ότι θα τηρήσει και υποστηρίξει αυτή την ημερομηνία. Οι παραγωγοί-μέλη της ΕVA συμφωνούν να επιτρέπουν σε ελεγκτές να αγοράζουν το προϊόν τους από κάθε ράφι, να το ελέγχουν κατά πόσο συμμορφώνεται με τις ποιοτικές παραμέτρους της ΕVA και να δημοσιοποιεί αυτά τα αποτελέσματα. Το περιεχόμενο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου πρέπει να υπερβαίνει τα ελάχιστα στάνταρντ όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί στις ποιοτικές παραμέτρους που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης και έχουν τυπωθεί στις ετικέτες της φιάλης (container).
Ένας φάρος ποιότητας
Οι παραγωγοί –μέλη έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα της ΕVA στα προϊόντα τους που συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕVA και κυκλοφορούν στην αγορά. Η σφραγίδα ποιότητας και αυθεντικότητας της ΕVA έχει μια διεύθυνση στο ιντερνέτ, που οδηγεί τους καταναλωτές και αγοραστές κατευθείαν στον κατάλογο των ελαιολάδων της ΕVA. Αυτή η λίστα των επιλεγμένων ελαιολάδων είναι μια πηγή, ένας χώρος που μπορεί ο καθένας να μάθει για καθένα από τα ελαιόλαδα και τους ανθρώπους που τα παράγουν. Για κάθε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υπάρχει μια ενημερωτική σελίδα με την οργανοληπτική περιγραφή, συμβουλές σερβιρίσματος, την ιστορία του παραγωγού, δεδομένα της περιοχής και των ελιών, όπως επίσης οι ημερομηνίες συγκομιδής και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. Η ΕVA πιστεύει ότι ο σύνδεσμος μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή είναι καθοριστικός για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, η αξία και μια διαρκής εκτίμηση σε αυτό το προϊόν.
Να οικοδομήσουμε τον πολιτισμό του ελαιολάδου
Η ΕVA προωθεί την εκτίμηση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στον πολιτισμό του ελαιολάδου μέσω της εκπαίδευσης όσων εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, επίσης υποστηρίζει το μάρκετινγκ και την απευθείας προσέγγιση των καταναλωτών χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
Οι ιδρυτές της ΕVA φέρνουν μια εμπειρία σχεδόν τριάντα ετών στον τομέα του ελαιολάδου για την ίδρυση αυτού του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού. Ο Paul Miller είναι ο προσωρινός πρόεδρος και η Alexandra Kicenik Devarenne είναι η υπεύθυνη για την εκπαίδευση, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ. Και οι δυο έχουν για πολλά χρόνια εργασθεί για την ανάπτυξη προτύπων, τη βελτίωση του τομέα και την εκπαίδευση.
Η ΕVA καλωσορίζει στις τάξεις των μελών της καταναλωτές, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των μέσων επικοινωνίας, βιομήχανους, διαμορφωτές πολιτικής και εμπόρους. Η συμμετοχή των συνδεδεμένων μελών δίνει στην ΕVAτην τοπική κουλτούρα, όπως και την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη που είναι ζωτικής σημασίας για ένα διεθνή οργανισμό. Η μεγάλη διαφοροποίηση των μελών, ο πλούτος της γνώσης και της εμπειρίας, ενδυναμώνει την αποστολή της ΕVA ώστε να γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του γνήσιου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.



olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου