ελιά & λάδι: Η αγροδασοπονία μπορεί να προσφέρει λύση στις καλλιέργειες.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η αγροδασοπονία μπορεί να προσφέρει λύση στις καλλιέργειες.



 Η αγροδασοπονία μπορεί να προσφέρει λύση στις καλλιέργειες.


Είναι γνωστό στους αγρότες με εμπειρία αγροτικής ζωής στις πλάτες τους ότι όταν υπάρχουνε δέντρα γύρω από τις καλλιέργειές τους, οι ίδιες οι καλλιέργειες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι πετυχημένες σε σύγκριση με τις καλλιέργειες που τριγύρω τους δεν υπάρχουνε δέντρα. Για αυτό το λόγο καλό είναι οι αγρότες, εφόσον καλλιεργούν χωράφια σε μέρη ξερά και χωρίς δέντρα ή ακόμη και οι
τσοπάνηδες στα μέρη που βόσκουν τα πρόβατα και τα αρνιά τους, να ακολουθήσουν τη μέθοδο της αγροδασοπονίας, δηλαδή να φυτέψουν οι ίδιοι δέντρα ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συγκομιδή.
Η αγροδασοπονία είναι μία μέθοδος που σύμφωνα με ευρήματα πρωτοξεκίνησε να εφαρμόζεται στις τροπικές περιοχές της Ασίας περίπου από το 7000 π.Χ. και μετέπειτα Εκτός από τις καλλιέργειες βοηθάει και το περιβάλλον διότι οι περιοχές με πολλά δέντρα συγκρατούν τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ακόμη μεγαλύτερα αποθέματα νερού. Δυστυχώς εξαιτίας των πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα από τους εμπρηστές οικοπεδοφάγους, πραγματικά το φύτεμα δέντρων θα μπορέσει ως ένα βαθμό να επουλώσει έστω και ένα μέρος από τις μαχαιριές στην Ελληνική φύση που αφήνουν οι πυρκαγιές. Ακόμη η μεγαλύτερη παραγωγή προιόντων θα δώσει φαγητό σε ακόμη περισσότερα στόματα και αυτό όπως και όλα τα άλλα ισχύουν όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο το πλανήτη. Τέλος η αγροδασοπονία θα δώσει λύσεις και στο θέμα της ξυλείας αφού τη χειμερινή σεζόν πολλοί άνθρωποι ζεσταίνουν τις κατοικίες τους με ξύλα, εξαιτίας βέβαια και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.
Τη περασμένη Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα «Αγροδασοπονία: Μια νέα χρήση γης στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014- 2020», που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ παράρτημα κεντρικής Μακεδονίας. Όσοι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση σίγουρα θα αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αγροδασοπονία διότι στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί περί του θέματος καθώς και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το θέμα είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε όλο και περισσότεροι αγρότες να μάθουνε το πώς να φυτεύουν δέντρα στα χωράφια τους.

Πηγή:www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου