ελιά & λάδι: Πώς να χρησιμοποιείτε το Ελαιόλαδο

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Πώς να χρησιμοποιείτε το Ελαιόλαδο


Πώς να χρησιμοποιείτε το Ελαιόλαδο





ελαιολαδο
Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι, σούπες, βραστό ή ψητό (στη σχάρα) ψάρι και κρέας, πατάτες και λαχανικά. Επίσης, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαγειρεμένο σε σάλτσες, στον φούρνο με κρέας, πίτσες και λαχανικά, ή ακόμα και σε γλυκά και μπισκότα. Οι παραδοσιακές συνταγές των χωρών που δεν ακολουθούν Μεσογειακή Διατροφή μπορούν να προσαρμοστούν, ώστε να συμπεριλάβουν στοιχεία της διατροφής αυτής.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: στο αγνό, παρθένο ελαιόλαδο: μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 60-83% (ελαϊκό οξύ), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από 3,5-20% (από τα οποία λινολενικό οξύ, πρόδρομο των ω-3 λιπαρών οξέων έως 1,5%), κεκορεσμένα λιπαρά οξέα (8-23%), αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, στερόλες (π.χ. β-σιτοστερόλη), προβιταμίνη Α (καροτίνη), μέταλλα (σελήνιο) και άλλα 400 θρεπτικά συστατικά τα οποία σήμερα βρίσκονται υπό μελέτη.

Συγκρίνοντας το ελαιόλαδο με τα υπόλοιπα λίπη
Το ελαιόλαδο είναι από μόνο του ένα φάρμακο με μοναδικά πλεονεκτήματα. Έχει ευεργετική επίδραση σε χρόνια νοσήματα όπως στον σακχαρώδη διαβήτη και τις ρευματοπάθειες, ενώ παρέχει προφύλαξη από μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος μαστού, προστάτη, στομάχου και εντέρου. Αποτελεί τροφή- προνόμιο των μεσογειακών λαών και εθνικό προϊόν. Οι άλλοι λαοί δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν τα λίπη που χρησιμοποιούν με ελαιόλαδο.










www.your-health.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου