Συνταγή για σπιτικό τοματοπελτέ
Γύρω στο μήνα Αύγουστο..
Τότε που κάθε πράγμα το έτρωγες στην εποχή του και μόνο, και τότε που το κάθε ελληνικό νοικοκυριό είχε την δική του Οικιακή Οικονομία , φροντίζοντας να εξασφαλίσει την διατροφική του αυτάρκεια, η γιαγιά και η μάνα έφτιαχναν τοματοπελτέ και τον συντηρούσαν για όλο το χρόνο.
Τον έφτιαχναν τον Αύγουστο διότι αφ’ ενός τότε τελείωνε η καρποφορία της τοματιάς (άρα σταματούσε και η κερδοφόρος πώληση προς τους χονδρεμπόρους) και αφ’ ετέρου το σημαντικότερο, οι τομάτες είχαν φθάσει στο απόγειο της ωριμάνσεώς του.
Α.Το συστατικό-τομάτες
Πώς πρέπει να είναι οι τομάτες: Οι τομάτες πρέπει να είναι υπερώριμες, δηλ. παραγινομένες, να έχουν μαλακώσει τόσο όσο σχεδόν να λιώνουν, χωρίς φυσικά να έχουν σαπίσει. Αυτό επιτυγχάνεται με το να παραμένει η τομάτα και να ωριμάζει φυσιολογικά σιγά σιγά πάνω στο φυτό, μέχρι την ώρα που θα την κόψεις. Αν δεν έχετε δικές σας τοματιές πείτε στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ που ψωνίζετε ή στον Μανάβη να σας ξεδιαλέξουν παραγινομένες τομάτες. Φυσικά πλέον, επειδή υπάρχουν τομάτες θερμοκηπίου όλο το χρόνο, μπορείτε οποτεδήποτε να φτιάξετε τοματοπελτέ, χωρίς όμως να μπορούμε να σας εγγυηθούμε για τα γευστικά αποτελέσματα.
Τι είδους τομάτες: Όλα τα είδη είναι κατάλληλα αρκεί να πληρούν μια προϋπόθεση: Να έχουν μέσα τους ψίχα, «ψωμί» που λένε και να μην έχουν μόνο νερό και σπόρια. Αν έχουν περισσότερο νερό και σπόρια τότε το νερό θα χαθεί, η φλούδα θα λιώσει και δεν μείνει ικανή ψίχα για να δημιουργηθεί ο πολτός.
Ποσότητα: Εμείς χρησιμοποιούσαμε συνήθως μία ή δύο κλούβες, περίπου 20 κιλά η κάθε μια. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες θέλετε αλλά τουλάχιστον 10 κιλά τομάτες για να αξίζει τον κόπο σας ο τοματοπολτός που θα παραχθεί.
Β.Διαδικασία-Βήματα
1ον. Καθαρίζουμε τις τομάτες από τα κοτσάνια. Κόβουμε την κάθε μια στα τέσσερα και τις τοποθετούμε σε στρώσεις μέσα σε μια πλαστική (καθαρή) κλούβα με τρύπες, μέχρι να μισογεμίσει. Σε κάθε στρώση τις αλατίζουμε, όπως αλατίζουμε και την τοματοσαλάτα που φτιάχνουμε για να φάμε.
Το αλάτι έχει την ιδιότητα να βοηθάει να φύγουν τα ζουμιά της τομάτας αλλά και να την συντηρήσει ταυτοχρόνως.
Τις αφήνουμε στην κλούβα 2 μέρες για να φύγουν όλα τα υγρά τους.
2ον. Μετά από αυτό, παίρνουμε τις τομάτες λίγες-λίγες και τις λιώνουμε με τα χέρια μας μέσα σε σουρωτήρι με τις στρογγυλές τρύπες που σουρώνουμε τα μακαρόνια. Το σουρωτήρι είναι τοποθετημένο πάνω από μία λεκάνη. Αυτό το κάνουμε ώστε, καθώς λιώνουμε τις τομάτες, ο τοματοπολτός να πέφτει στη λεκάνη ενώ να μένουν στο σουρωτήρι οι φλούδες και τα σπόρια της τομάτας.
3ον. Μέσα σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη ή εν πάσει περιπτώσει σε βαμβακερό τσουβαλάκι τοποθετούμε τον πολτό και τον αλατίζουμε πάλι ελαφρά (όσο αλάτι ρίξατε και στην κλούβα). Πρέπει να είναι βαμβακερό διότι μπορούν να φεύγουν τα υγρά και είναι και υγιεινό. Ενώ σε συνθετικό «ανάβει» ο πολτός
Ύστερα δένουμε το τσουβαλάκι και είτε το κρεμάμε σε ένα δένδρο ή το βάζουμε σε ένα ταψι λίγο να γέρνει, ώστε να στραγγίξουν τα ζουμιά. Προσοχή αν το τοποθετήσουμε σε ταψί να γυρίζουμε το τσουβαλάκι 3-4 φορές την ημέρα. Αφήνουμε τον πολτό στο τσουβαλάκι, μέχρι αυτός να πήξει.
4ον. Αφού έχει πήξει ο πολτός, τον απλώνουμε σε ταψιά, αλατίζοντας λίγο και ρίχνοντας ένα νεροπότηρο ελαιόλαδο (φυσικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο mellelaion) τα αφήνουμε στον ήλιο να λιαστούν περίπου δύο (2) μέρες. Για να εξατμιστούν και τα τελευταία υγρά και να γίνει στην υφή του όπως ο τοματοπολτές που αγοράζουμε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα τον πολτό για να λιάζεται απ’ όλες τις πλευρές.
Φθάσαμε στο τέλος
Αφού έχουμε κάνει όλα αυτά ο τοματοπελτές είναι έτοιμος προς χρήση. Τον τοποθετούμε μέσα σε γυάλινα βάζα προσθέτοντας πάνω-πάνω ένα δάκτυλο ελαιόλαδο (φυσικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο mellelaion). Είναι σημαντικό να είναι φρέσκο και παρθένο ελαιόλαδο, διότι αν έχει μυρωδιές το λάδι θα περάσουν στον πολτό και θα τον χαλάσουν.
Το ελαιόλαδο το προσθέτουμε για να λειτουργήσει ως μονωτικό και να μην παίρνει αέρα ο πολτός.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τα βάζα στο ψυγείο και έχουμε όλο το χρόνο σπιτικό αγνό και γευστικό τοματοπελτέ για όλα τα κοκκινιστά κρέατα, τα λαδερά μας και για τις σάλτσες στις μακαρονάδες μας. Και φυσικά κερδίζοντας χρήματα στην τσέπη μας.