ελιά & λάδι: Η Αγροτική τεχνολογία στην υπηρεσία του νέου αγρότη

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η Αγροτική τεχνολογία στην υπηρεσία του νέου αγρότη



Η Αγροτική τεχνολογία στην υπηρεσία του νέου αγρότη

ydroponia
Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από την αρχή του χρόνου με την μετάβαση του  ανθρώπου– τροφό συλλέκτη – στον πρώιμο αγρότη, που κατασκεύασε τα πρώτα αρδευτικά έργα, τα υλικά (από πηλό στην αρχή) τις δεξαμενές νερού και τις σωληνώσεις (τις βλέπουμε συχνά στους σταθμούς του μετρό από την αρχαιότητα) και φυσικά τα πρώτα άροτρα κλπ
Τώρα στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορικής μπορεί ο σύγχρονος αγρότης να βοηθήσει με αρκετά χαμηλό κόστος και την εργασία του αλλά και την ορθή και οικολογική παραγωγή για τον ίδιο πρωτίστως αλλά και για τους πελάτες – καταναλωτές του.
Ας δούμε  μερικά από αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα του νέου κόσμου που προβάλει:
Αναφερόμαστε σε συσκευές που λαμβάνουν ενέργεια από τον ήλιο για εφαρμογές εκτός κεντρικού ηλεκτρικού δικτύου και που συμβάλλουν στο έργο της αγροτικής καλλιέργειας τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις.

Η εναλλακτική ενέργεια έχει μακρά ιστορία στη γεωργία, από τους ανεμόμυλους και τους νερόμυλους έως τις ανεμογεννήτριες για τηνπαραγωγή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ακολουθούν καινοτόμες ιδέες που μπορούν κάνουν ακόμα πιο πράσινη την αγροτική παραγωγή.

1. Παραγωγή ηλιακής ενέργειας/Αυτόνομα Φωτοβολταικά συστήματα
 πανελ-1
Μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ και μια μπαταρία μπορούν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για την τροφοδοσία ενός αγροκτήματος με ηλεκτρισμό.

Παρότι το κόστος εγκατάστασης ενός αυτόνομου συστήματος δεν είναι ευκαταφρόνητο μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια μια σειρά δραστηριοτήτων: μοναδικός περιορισμός ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πάνελ, η χωρητικότητα της μπαταρίας και η εξωτερική καλωδίωση.

Για τους μικρούς καλλιεργητές υπάρχουν ολοκληρωμένα συστήματα, ενώ και για τους μεγαλύτερους προβλέπονται (και σε άλλες χώρες) προγράμματα για αγροτικά φωτοβολταϊκά με προτεραιότητα όμως την κάλυψη των ιδιωτικών αναγκών και πώληση του περισσεύματος ενέργειας στο δίκτυο.

2. Ηλιακοί φράκτες
 Ilektrikos fraxths
Οι κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη από περίφραξη για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Ένας ηλεκτρικός φράκτης, είτε μόνιμος είτε αποσπώμενος αποτελεί ιδανική λύση. Στο εξωτερικό κυκλοφορούν ηλιακοί φράκτες σε διάφορα Βολτ και μπαταρίες.
 happy goat
Οι μετακινούμενοι φράκτες κρατούν τα κοπάδι σε μια συγκεκριμένη περιοχή για βοσκή και μεταφέρονται εύκολα.
3. Ηλιακή άντληση νερού

Ένα μικρό φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία αντλεί νερό σε μια δεξαμενή όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Με μπαταρία και ειδικό χειριστήριο, ο αγρότης μπορεί να αντλήσει νερό ακόμα και το βράδυ, ιδιότητα χρήσιμη όταν η ροή του πηγαδιού είναι χαμηλή.

Ο ήλιος χρησιμοποιείται επίσης για την τροφοδοσία μεγαλύτερων συστημάτων άρδευσης.

4. Ηλιακή θέρμανση του νερού
 megalos-hliakos
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν αποτελούν κάποια τρομερή καινοτομία και ειδικά στη χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένοι.

Το ζεστό νερό μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των αγροτών όσο και των ζώων (για καθαριότητα κλπ).

Εναλλακτικά, δεξαμενές με ζεστό νερό από την ήλιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκήπια ως θερμική μάζα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και την παροχή θερμότητας όταν ο ήλιος δεν λάμπει.

5. Ηλιακή θέρμανση του αέρα
 
Ένας ηλιακός συλλέκτης που προθερμαίνει τον αέρα που καταλήγει σε υποστατικάθερμοκήπιαστάβλους ή άλλους χώρους είναι μια ακόμα απλή τεχνολογικά λύση για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στην ύπαιθρο ή σε αστικούς κήπους.

Η τοποθέτηση των ηλιακών συλλεκτών στα νότια παράθυρα θα βοηθήσει ώστε η θερμότητα από τον ήλιο να μεταφερθεί στα εσωτερικά δωμάτια χωρίς επιπλέον χρήση ενέργειας.

6. Ηλιακός εξαερισμός
 iliako
Ο κατάλληλος εξαερισμός αποτελεί βασικό στοιχείο σε θερμοκήπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η ηλιακή ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στην τροφοδοσία τέτοιων συστημάτων.

Στις απλές εκδόσεις, η ηλιακή θερμότητα ανοίγει μια διέξοδο εξαερισμού που αποβάλλει τον θερμό αέρα από το χώρο. Σε πιο εξελιγμένες εκδόσεις τέτοια συστήματα ελέγχονται ασύρματα από απόσταση. Ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται είτε από τον ήλιο είτε μέσω ενός θερμοστάτη.

7. Ηλιακοί αποξηραντές
 
Για τους αγρότες που εμπορεύονται καρπούς που πρέπει να αποξηρανθούν πριν την πώληση ή που πρέπει να αποξηρανθούν για να μετατραπούν σε διαφορετικά προϊόντα (πχ σταφίδες από σταφύλια, ντομάτα λιαστή, αρωματικά φυτά) ο ηλιακός αποξηραντής μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο.
 
Μπορούν επίσης να προστεθούν ανεμιστήρες ώστε στις πολύ θερμές μέρες να ελαττώνεται η θερμοκρασία στο χώρο και να μην καταστραφούν τα προϊόντα.

8. Ηλιακός φωτισμός
 

Ο ηλιακός φωτισμός γνωρίζει μεγάλη διάδοση, από μικρές λάμπες LED για τον κήπο ώς μεγαλύτερα συστήματα για εισόδους και υποστατικά. Ο ηλιακός φωτισμός αποδεικνύεται πολύτιμος σε εγκαταστάσεις εκτός δικτύου, αλλά και για τον αστικό καλλιεργητή.

9. Ηλιακοί αισθητήρες
 
Ειδικοί ηλιακοί αισθητήρες βοηθούν τον αγρότη να υπολογίσει τα επίπεδα βροχόπτωσης και την υγρασία του εδάφους, να αναλύσει τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα και άλλα. Επίσης, οι ηλιακοί αισθητήρες ειδοποιούν για το τάισμα και το πότισμα των ζώων.

10. Ηλιακά οχήματα
 
Στο μέλλον ηλεκτροκίνητα τρακτέρ, αλλά και μικρότερα οχήματα για κίνηση στην ύπαιθρο μπορούν να συμβάλλουν σε ακόμα πιο περιβαλλοντικά φιλικές καλλιέργειες. Πόσω μάλλον αν φορτίζονται απευθείας από φωτοβολταϊκά πάνελ.

11. αυτόματο ανεξάρτητο (robot RFID)  πότισμα φυτών! 
Διεθνή διάκριση πέτυχε το Πολυτεχνείο Κρήτης χάρη στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων,πολύ χαμηλού κόστους, που επιτρέπει τη ρύθμιση και τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού.
Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για το αυτόματο πότισμα φυτών σε αγροτικές καλλιέργειες ή άλλες περιβαλλοντικές εφαρμογές, καθώς στα προτερήματά της περιλαμβάνεται και η, σε μεγάλο βαθμό, εξοικονόμηση ενέργειας, που επιτυγχάνεται με την τεχνική της ανάκλασης σημάτων από τον πομπό (φυτό) στον δέκτη (υπολογιστή) μέσω των κόμβων (αισθητήρων) μετάδοσης των πληροφοριών για τις ποσότητες νερού που χρειάζονται για την άρδευση.
Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή Γιάννη Κιμιωνή υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Αγγελου Μπλέτσα και τη συνεργασία των μελών ΔΕΠ του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών κ. Γιώργου Καρυστινού και Αθανάσιου Π. Λιάβα.
Ως αποτέλεσμα της εργασίας αυτής ο Γιάννης Κιμιωνής έλαβε το δεύτερο βραβείο καλύτερης εργασίας φοιτητή στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο ΙΕΕΕ RFID Technologies and Applications που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Sitges της Βαρκελώνης.
Οπως εξηγεί ο κ. Κιμιωνής, «η επισκόπηση και ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες για τις σύγχρονες αγροτικές καλλιέργειες, καθώς είναι απαραίτητες τόσο για την εξοικονόμηση (αποτρέποντας το άσκοπο πότισμα) όσο και για την αποφυγή λαθών κατά την άρδευση (π.χ. «πνίξιμο» φυτών από υπερβολικό πότισμα).
Και τα δύο μπορούν πλέον να επιτευχθούν με τεχνολογικά μέσα. Με τοποθέτηση κατάλληλων αισθητηρίων οργάνων υγρασίας στο χώμα ή στο φύλλωμα ενός φυτού μπορεί να μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια το ποσοστό του νερού που βρίσκεται στο περιβάλλον του.
Οι αισθητήρες αυτοί μπορεί να είναι καλωδιωμένοι με ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα καταγραφής ή να συνδέονται σε έναν πομποδέκτη ο οποίος στέλνει την πληροφορία για την υγρασία ασύρματα σε έναν κεντρικό δέκτη (συνδεδεμένο σε υπολογιστή). Πολλοί τέτοιοι πομποδέκτες-κόμβοι αποτελούν ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων (wireless sensor network - WSN) το οποίο τοποθετείται σε ένα χωράφι ή ένα θερμοκήπιο».
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή!

Η τεχνολογία είναι εδώ παρούσα για να την εκμεταλλευτεί ένας νέος αγρότης… και πάντα με το τι μπορεί και που θέλει να φτάσει και με τι τρόπο.

Εμείς είμαστε εδώ να μας ρωτήσει, και αν μπορούμε να τον βοηθήσουμε στην σχεδίαση και υλοποίηση πρωτότυπων και φιλόδοξων projects!  τηλ. 210-8818416  - επικοινωνία 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου