ελιά & λάδι: Σταθερή η τιμή του ελαιολάδου παρά τη μειωμένη ζήτηση

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Σταθερή η τιμή του ελαιολάδου παρά τη μειωμένη ζήτηση



Σταθερή η τιμή του ελαιολάδου παρά τη μειωμένη ζήτηση



Αγροτικά Προϊόντα


Μια μειωμένη κίνηση έως και απραξία, αφύσικη για την εποχή, φαίνεται να χαρακτηρίζει τελευταία την διεθνή αγορά ελαιολάδου, που σίγουρα δεν είναι άσχετη με τα γενικότερα προβλήματα του Τραπεζικού συστήματος των Νοτίων Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και με την ιδιόμορφη κατάσταση που δημιούργησε η φετινή κατακόρυφη πτώση της παραγωγής της Ισπανίας.
Ωστόσο, παρά την μειωμένη κινητικότητα της αγοράς, οι τιμές δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί διεθνώς και κινούνται τώρα και ένα μήνα στα ίδια περίπου επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις.
Ειδικότερα στις 16 Απριλίου, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), για το εξτρα παρθένο 0,3ο οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 2,45 έως 2,75 €/κ στην Κρήτη, από 2,55 έως 2,60 €/κ στην Πελοπόννησο, στα 2,55€/κ στην Λέσβο, και στα 2,30€/κ στην Κύπρο.
Όμως οι τιμές που επιτυγχάνονται με δημοπρασίες φαίνεται να είναι αρκετά υψηλότερες, αφού η πρόσφατη δημοπρασία του Συνσ/μού Βρυσών Μεραμβέλλου για ποσότητα 91 τόνων, όπως πληροφορούμαστε μάλλον έκλεισε με 2,736 €/κ
Στην Ισπανία την βδομάδα 10-16 Απριλίου οι τιμές για το εξτρα Παρθένο κυμάνθηκαν στα 3,0 €/κ η μέγιστη, στα 2,83 η μέση και στα 2,70 η ελάχιστη, ενώ στην Ιταλία κυμάνθηκαν στα 3,08 €/κ για το εξτρα, στα 2,51€/κ για το Παρθένο (οξ.<2 2="" br="">Πάντως, στην Ισπανία, όπως επισημαίνεται σε Ισπανικά δημοσιεύματα οι βασικοί μεγάλοι αγοραστές έχουν αποσυρθεί από την αγορά του εσωτερικού και στράφηκαν σε αγορές του εξωτερικού όπως την Αργεντινή και η Χιλή.. Πρωτόγνωρα μεγάλες όμως φαίνεται να είναι οι εισαγωγές τους και από την Ελλάδα οι οποίες, κατά εμπιστευτικές πληροφορίες Ισπανικής ιστοσελίδας, τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν με τιμές 2,584 €/κιλό για το έξτρα και με 2,404 €/κιλό για το λαμπάντε.
Βέβαια οι Ισπανικές Βιομηχανίες εξετάζουν και την δυνατότητα της ειδικής συμφωνίας της Τυνησίας με την Ε.Ε. με την οποία επιτρέπεται αδασμολόγητη εισαγωγή 57.400 τόνων για το 2013. Οπωσδήποτε όμως, Ισπανικές και Ιταλικές Βιομηχανίες έχουν υπόψη τους τα αποθέματα έξτρα παρθένου στην Ελλάδα και στην Κρήτη που κατά πληροφορίες φαίνεται να είναι αρκετά υψηλά και κάποτε θα έλθουν. Σημασία όμως έχει, στην κρίσιμη αυτή φάση τα Ελαιοτριβεία Συν/κα και Ιδιωτικά σε συνεργασία με τους παραγωγούς να λειτουργήσουν με σύνεση. Αντί για μικροπωλήσεις θα πρέπει να επιδιώξουν μεγάλες πωλήσεις με δημοπρασίες που συγκεντρώνουν σημαντικό βαθμό διαφάνειας και αποδείχτηκε ότι εξασφαλίζουν τουλάχιστο μέχρι τώρα αρκετά καλύτερες τιμές!
Υπόψη ότι η ιστοσελίδα του ΣΕΔΗκ άρχισε ήδη να δημοσιεύει δωρεάν τις δημοπρασίες αυτές και μερικοί Συνεταιρισμοί έκαναν ήδη την αρχή.



sedik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου