ελιά & λάδι: Οργανοληπτικό Εργαστήριο Ελαιολάδου

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Οργανοληπτικό Εργαστήριο Ελαιολάδου




Οργανοληπτικό Εργαστήριο Ελαιολάδου από την ΑΓΣ




image


Στη δημιουργία του πρώτου πιστοποιημένου Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Ελαιολάδου στη Βόρεια Ελλάδα προχωρά η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν μπει τα θεμέλια, αφού το 2012 το Κολέγιο Perotis της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας δημιούργησε Κέντρο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου.

Όπως τονίζει στο olivenews.gr ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Perotis Φίλιππος Παπαδόπουλος στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία το Κέντρο να πιστοποιηθεί ως Οργανοληπτικό Εργαστήριο Ελαιολάδου από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. «Στην Ελλάδα δηλώνουμε με περηφάνεια ότι βγάζουμε το καλύτερο λάδι. Αλλά όταν θέλουμε να περιγράψουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων μας υπάρχει κενό», τονίζει ο κ.Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το Κέντρο δεν θα απευθύνεται μόνο σε εταιρείες αλλά κυρίως στον μικρό και μεσαίο παραγωγό που δεν γνωρίζει πώς να πιστοποιεί το προϊόν του. «Οι παραγωγοί και εταιρείες που έχουν εξαγωγική παρουσία γνωρίζουν τη σημασία της πιστοποίησης. Το ζητούμενο είναι η πιστοποίηση να γίνει ευρύτερα γνωστή», εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος.

Φιλοδοξία, πάντως, του Perotis είναι να αποτελέσει ένα Κέντρο Συμβουλευτικής για τους ελαιοπαραγωγούς από την καλλιεργητική φροντίδα μέχρι το μάρκετινγκ του τελικού προϊόντος. «Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχουμε τα δικά μας ελαιόδεντρα, ένα μικρό ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο και τώρα και το εργαστήριο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να παίξουμε αυτόν τον ρόλο. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα, απαιτείται δέσμευση πολλών ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε», αναφέρει ο κ.Παπαδόπουλος.

Στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται 20 άτομα που θα απασχολούνται σε εθελοντική βάση για τρία χρόνια στο Κέντρο Γευσιγνωσίας. Μάλιστα, ειδικοί από Αμερική και Ισπανία επισκέπτονται τη Σχολή για να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους εκπαιδευόμενους.

Το Κέντρο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου θα κάνει το ντεμπούτο του στη διάρκεια του τριημέρου διατροφικής ενημέρωσης, αρωμάτων γευστικών προτάσεων και δοκιμών που θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Perrotis College. Στις 20 Μαΐου τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένη στο ελαιόλαδο θα γίνει εκδήλωση γευσιγνωσίας με τη συμμετοχή επιλεγμένων εξαγωγικών λαδιών. Μάλιστα, μεταξύ των ελαιολάδων περιλαμβάνονται τρία βραβευμένα στον Διεθνή Διαγωνισμό της Νέας Υόρκης, το Κτήματα Κύκλωπας από τη Μάκρη του νομού Έβρου, Jordan Olivenoel από τη Λέσβο και το Pelion Olive Farms από πράσινες ελιές ποικιλίας Αμφίσσης.



http://olivenews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου