ελιά & λάδι: Στάδια ανάπτυξης ελαιοκάρπου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Στάδια ανάπτυξης ελαιοκάρπου



Στάδια ανάπτυξης ελαιοκάρπου

Από τη στιγμή της επικονίασης μέχρι και την ωρίμανση του καρπού της ελιάς, μεσολαβούν 6- 7 μήνες. Σ'αυτους τους μήνες ο καρπός περνά από τρία αναπτυξιακά στάδια.
 

Το πρώτο στάδιο διαρκεί περίπου δυο μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο), όπου σ' αυτό αναπτύσσεται κυρίως ο πυρήνας και λιγότερο το σαρκώδες μέρος.
 
Η δεύτερη φάση διεξάγεται τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, με κύριο χαρακτηριστικό το μικρο αναπτυξιακό ρυθμό του καρπού. Σ' αυτή τη φάση αναπτύσσεται η σάρκα του καρπού και ο πυρήνας σκληραίνει.
 
Η τρίτη φάση αρχίζει τον Οκτώβριο. Σ΄ αυτή τη φάση παρατηρείται μεγάλη αύξηση του υγρού μέρους του καρπού, η οποία και συνεχίζεται  μέχρι την αλλαγή χρώματος του καρπού από πράσινο σε σκούρο.
 
Σ' άυτή την περίοδο, η ανάπτυξη και η ωρίμανση του καρπού απαιτεί διαρκή προμήθεια μετάλλων και άλλων στοιχείων.Σε συνθήκες έλλειψης νερού και θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγή του ίδιου έτους αλλά και η παραγωγικότητα του δέντρου το επόμενο έτος.
 
Οι επιτραπέζιες ελιές, για τις οποίες η αύξηση του βάρους έχει τη μεγαλύτερη οικονομική σημασία, συλλέγονται μετά την ολοκλήρωση αλλαγής του χρώματος του ελαιοκάρπου αλλά και πριν υποστούν τα χαρακτηριστικά του βλάβες από τα φθινοπωρινά κρύα, κυρίως στις ψυχρότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές.
 
Για τις ελιές που χρησιμοποιούνται στην ελαιοπαραγωγή, σημασία έχει να έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του ελαιώδους περιεχομένου. Η διαδικασία της εναποθέτησης ελαίου στον καρπό ξεκινά τον Αύγουστο και αυξάνεται το φθινόπωρο και το χειμώνα ανάλογα πάντοτε με την ποικιλία αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής.






agrologio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου