ελιά & λάδι: Οξύτητα: βασικό κριτήριο ποιότητας ελαιολάδου

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Οξύτητα: βασικό κριτήριο ποιότητας ελαιολάδου


Φθάνει η οξύτητα για να αξιολογηθεί η ποιότητα




Απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η οξύτητα είναι το βασικό κριτήριο ποιότητας δίνει η τεχνολόγος γεωπόνος και διευθύνουσα σύμβουλος και υπεύθυνη μάρκετινγκ του ΑΣ Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής Παυλίνα Κασάπη. Σύμφωνα με την κυρία Κασάπη, η οξύτητα του ελαιολάδου αποτελεί βασικό κριτήριο της ποιοτικής αξιολόγησης του. Παρόλα αυτά αποτελεί λάθος να έχουμε σαν μόνο κριτήριο για την ποιότητα του ελαιολάδου την οξύτητα.

Σε πολλές αναλύσεις ελαιολάδων έχει διαπιστωθεί ότι ενώ η οξύτητα τους είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (π.χ. 0,3), το ελαιόλαδο έχει υποστεί οξείδωση και έχουν υποβαθμιστεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Όπως γράφει στο eleoladometaggitsioy.blogspot.gr σημαντικά κριτήρια για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου, παίζουν ο αριθμός υπεροξειδίων, οι σταθερές Κ232 και Κ270, οι κηροί και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (άρωμα-γεύση) του, τα οποία διαφοροποιούν τα ελαιόλαδα.

Η οξύτητα του ελαιολάδου για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα προϋποθέτει ότι ο καρπός είναι υγιής, ότι ο χρόνος παραμονής του ελαιοκάρπου μετά τη συγκομιδή του μέχρι τη μεταφορά του στο ελαιοτριβείο, καθώς και ο χρόνος παραμονής αυτού στο ελαιοτριβείο περιορίζονται στο ελάχιστο και η αποθήκευση του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο θα πρέπει να γίνεται σε αεριζόμενο και προστατευόμενο χώρο (αποφυγή υγρασίας και άλλων δυσμενών συνθηκών).

Η ένδειξη της οξύτητας ή της ανώτατης οξύτητας στην ετικέτα του προϊόντος μπορεί να αναγράφεται μόνον αν συνοδεύεται από την ένδειξη, με χαρακτήρες του ιδίου μεγέθους και στο ίδιο οπτικό πεδίο, του δείκτη υπεροξειδίων, της περιεκτικότητας σε κηρούς και της απορρόφησης στο υπεριώδες φως, που καθορίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91.







http://olivenews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου