ελιά & λάδι: Φθηνότερο το λίπασμα έως το 2025

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Φθηνότερο το λίπασμα έως το 2025


Στο μισό βλέπουν οι αναλυτές τις τιμές των λιπασμάτων έως το 2025


Αλλαγή σελίδας και δραστική μείωση των τιμών των λιπασμάτων στο διάστημα της ερχόμενης δεκαετίας προμηνύει, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η ισχυρή διορθωτική κίνηση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδς στις τιμές των -απαραίτητων για την παραγωγή λιπασμάτων- πρώτων υλών στη διεθνή αγορά.
 Πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμά πως οι τιμές του φωσφόρου, της αμμωνίας, της ουρίας και του καλίου θα σημειώσουν πτώση έως και 42% μέχρι το 2025, δείχνοντας το δρόμο για την αποκλιμάκωση των τιμών των λιπασμάτων.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Παγκόσμιας Τράπεζας  η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά πως οι τιμές του φωσφόρου, της αμμωνίας, της ουρίας και του καλίου θα σημειώσουν πτώση έως και 42% μέχρι το 2025, δείχνοντας το δρόμο για την αποκλιμάκωση των τιμών των λιπασμάτων.
«Όλοι οι συντελεστές της αγοράς αναζητούν αυτή τη στιγμή τον πάτο, ωστόσο οι τιμές έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν μέχρι να τον βρουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλιβ Γίαρσλεϊ, επικεφαλής της Profercy, εταιρείας αναλύσεων στης αγοράς λιπασμάτων.
Πλέον οι τιμές των αζωτούχων πρώτων υλών των λιπασμάτων έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα επίπεδα του Γενάρη του 2012 και βρίσκονται κοντά στα χαμηλά διετίας. Η ουρία μάλιστα πλησιάζει όλο και περισσότερο στα 280 δολάρια ο τόνος, τιμή που αποτελεί και το κόστος παραγωγής της στην Ουκρανία, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει σε αναστολή της παραγωγής και διάθεση της ήδη υπάρχουσας μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες έλλειψης στην αγορά και να αυξηθούν οι τιμές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή της ουρίας αναμένεται να υποχωρήσει στα 310 δολάρια ο τόνος στην αγορά μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Γκλεν Μπάκλεϊ, αναλυτή της NPK Fertilizer Advisory. Η τρέχουσα τιμή της αγοράς διαμορφώνεται στα 325,5 δολάρια ο τόνος στις ΗΠΑ, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή οι τιμές βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά στα 313-321 δολάρια ο τόνος. Όσον αφορά την αμμωνία, η παράδοση της σε αμερικανικό λιμάνι κοστίζει ακόμα σχετικά ακριβά και φτάνει τα 600 δολάρια ο τόνος, ωστόσο το κόστος αγοράς από τη Μαύρη Θάλασσα υπολογίζεται στα 462,5 δολάρια ο τόνος.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία διόρθωσηΣύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το φωσφορικό διαμμώνιο το οποίο πωλείται στα 540 δολάρια ο τόνος, αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά στα επίπεδα των 460 δολαρίων μέχρι το 2025. Ομοίως ο φώσφορος, ο οποίος από τα 186 δολάρια ο τόνος, αναμένεται να φτάσει στα 105 δολάρια ο τόνος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διόρθωση. Το χλωριούχο κάλιο το οποίο πωλείται τώρα στα 459 δολάρια ο τόνος, έχοντας πραγματοποιήσει άλμα 120 δολαρίων μέσα σε 3 χρόνια, αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά στα 330 δολάρια ο τόνος, επιστρέφοντας δηλαδή στα επίπεδα του 2010.

Όσον αφορά την ουρία, σύμφωνα με τη μελέτη αναμένεται να διορθώσει στα 300 δολάρια ο τόνος μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, σημειώνοντας σημαντική διόρθωση από τα 405 δολάρια ο τόνος που κινήθηκε κατά μέσο όρο το 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου