ελιά & λάδι: Eλιά Kαλαµών ή Kαλαµατιανή

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Eλιά Kαλαµών ή Kαλαµατιανή




 Kαλαµών ή Kαλαµατιανή

 

Aνήκει στις µεσόκαρπες επιτραπέζιες ελληνικές ποικιλίες ελιάς και καλ-
λιεργείται σε µεγάλη έκταση γύρω από την πόλη της Kαλαµάτας (απ' όπου
πήρε και το όνοµά της) και σε µικρότερη έκταση στις άλλες περιοχές της
Eλλάδας. Tο δέντρο αναπτύσσει ζωηρή βλάστηση και έχει µέτριο ύψος. Tα
φύλλα είναι πολύ πλατιά, σκληρά µε κυµατοειδή και αναδιπλωµένα άκρα, µε
την πάνω επιφάνεια βαθυπράσινη και την κάτω σταχτοπράσινη. Βρώσιµη
µαύρη ελιά, εξαιρετικής ποιότητας, βάρους 5-6 γραµµαρίων.
5O καρπός είναι µέτριος ως µεγάλος, µυτερός, καµπυλωτός σαν ρώγα στα-
φυλιού "Aετονύχι", γι' αυτό λέγεται και Aετονυχολιά. H σάρκα είναι σκληρή,
ασπροϊώδης. Tο κουκούτσι είναι µεγάλο, µακρουλό σαν τον καρπό. Tο χρώ-
µα του καρπού από ανοιχτοπράσινο γίνεται κοκκινωπό, και στην ωρίµανση
σκούρο  µαύρο, χωρίς ν' αλλάζει το χρώµα αυτό στην κονσερβοποίηση. Ωρι-
µάζει το Nοέµβριο - Δεκέµβριο.
H περιεκτικότητά της σε λάδι είναι 17-19% και είναι άριστης ποιότητας. Γε-
νικά, είναι εκλεκτή, ανθεκτική και παραγωγική ποικιλία. Στις χρονιές της µε-
γάλης παραγωγής χρειάζεται άρδευση µέχρι την έναρξη της ωρίµανσης του
καρπού για να µεγαλώσει ικανοποιητικά ο καρπός και να µη ζαρώσει. Για την
αποφυγή της υπερπαραγωγής, και του µικρού µεγέθους του καρπού, συ-
στήνεται αυστηρό κλάδεµα τη χρονιά που προβλέπεται µεγάλη παραγωγή.
Kαλλιεργείται τόσο στα πεδινά όσο και στα ηµιορεινά µέχρι 600 µέτρα, αλ-
λά καλύτερη ποιότητα καρπού εξασφαλίζεται από ελαιόδεντρα των ηµιο-
ρεινών περιοχών. Είναι ευαίσθητη στις χαµηλές θερµοκρασίες και στο Κυ-
κλοκόνιο.






http://www.moa.gov.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου