ελιά & λάδι: Μπόλιασμα (κέντρωμα) της ελιάς

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Μπόλιασμα (κέντρωμα) της ελιάς

Κέντρωμα της ελιάς με φόλα

Η  Άνοιξη είναι η εποχή που κεντρώνουμε την ελιά, ανάλογα με την περιοχή (Απρίλιο-Μάιο)

Με αυτή την μέθοδο κεντρώνουμε αγριελιές ή (ήμερες για αλλαγή πικοιλίας) έως και 10 εκατοστά διάμετρο, (μπορούμε και μεγαλύτερες αλλά για καλύτερα αποτελέσματα στους μεγάλους κορμούς είναι καλύτερη η μέθοδος με καλέμι)

Εργαλεία: σπάγκος, πριόνι, ψαλίδι, μαχαίρι




Επιλογή κεντριού   Από ποδιές επιλέγουμε το ανάλογο κεντρί να αποτελείτε από 3-4 μάτια (τα οποία μάτια στο εσωτερικό να έχουν 3 τρυπίτσες που τα χαρακτηρίζει καρποφόρα)







Κόβουμε το δέντρο 70cm-1.00cm από το έδαφος





Τοποθετούμε την φόλα στον κορμό (σε σημείο που να είναι επίπεδο , λείο και όχι με βαθουλώματα και εξογκώματα) και χαράσουμε το μέγεθός της επάνω στον κορμό

Στη συνέχεια χαράσουμε τον κορμό σε σχήμα ( I ) με προσοχή να μην (τραυματίσουμε το εσωτερικό ξυλώδες τμήμα του κορμού) Ανασηκώνουμε την φλούδα τοποθτούμε το κεντρί μέσα και το δένουμε. Μπορούμε να βάλουμε 2 και 3 φόλες περιμετρικά ανάλογα με το πάχος του κορμού.






Το λύνουμε σε 15 ημέρες.






1 σχόλιο :

  1. Αν το λύσουμε μετά από 2 μήνες (λόγω απουσίας) είναι μεγάλο πρόβλημα; Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να λυθεί σε 3 ημέρες και να δεθεί έστω υποτυπωδώς στις δύο άκρες (πάνω-κάτω) και στη μέση, να κρατά έτσι σταθερή τη φόλα και να είναι ελεύθερο το υπόλοιπο τμήμα της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή