Ελαιόλαδο από το χωριό ή από το σούπερ μάρκετ;
Στην Ελλάδα, από τη συνολική παραγωγή του ελαιόλαδου, το 1/3 περίπου εξάγεται, ενώ μόνο το 1/6 από την ποσότητα που διατίθεται στην εσωτερική κατανάλωση είναι τυποποιημένο-επώνυμο. Το υπόλοιπο διακινείται σε τενεκέδες, συνήθως από τους ίδιους τους παραγωγούς. Το ελαιόλαδο του τενεκέ είναι συνήθως παρθένο, υπάρχει όμως πάντα ο κίνδυνος να έχει προστεθεί μαζί με αυτό και μία ποσότητα διαφόρων σπορέλαιων, νερού, χρωστικών ουσιών ή και λάδια προηγούμενων ετών. Ίσως το τελευταίο είναι και το πιο συνηθισμένο. Το καλό ελαιόλαδο είναι εκείνο που έχει παραχθεί πρόσφατα -είναι δηλαδή φετινό- αφού ο χρόνος ζωής του κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες. Δειγματοληπτικές έρευνες σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν χύμα ελαιόλαδο έδειξαν πως τα 7 στα 10 δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα, κυρίως λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας. Για την αντιμετώπιση της νοθείας και του παραεμπορίου ελαιόλαδου υπάρχει η Αγορανομική Διάταξη 07/2009, η οποία απαγορεύει τη διακίνηση μη τυποποιημένου ελαιολάδου, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Μάλιστα, ορίζει ότι πρέπει να διατίθεται προς πώληση αποκλειστικά προσυσκευασμένο με τις ενδείξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θεσπίσει πρόσθετα μέτρα, από το Νοέμβριο του 2003, καταργώντας τον 16κιλο τενεκέ. Έτσι, η διακίνησή του επιτρέπεται μόνο σε συσκευασίες έως 5 λίτρων. Γενικότερα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι το ελαιόλαδο στο μακρινό του ταξίδι από το δένδρο μέχρι το τραπέζι μας, μπορεί να δεχτεί αρκετές παρεμβάσεις από μεσάζοντες που το διακινούν ανώνυμα. Σημειωτέον, το χύμα ελαιόλαδο το προμηθεύουν και το διακινούν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, σε συνεργασία με τα ελαιοτριβεία, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ χαμηλής τιμής παραγωγού και υψηλής λιανικής του τυποποιημένου επώνυμου. Επιπλέον, η νοθεία κι η αλλοίωση στο χύμα ελαιόλαδο δεν αποτελεί απλώς οικονομική απάτη. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μετατρέπει ένα τόσο ευεργετικό προϊόν, σε βλαβερό για την υγεία. Εν τέλει, η τυποποίηση είναι μια διαδικασία που, όταν γίνεται σωστά, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση, διατηρείται για 12 έως 18 μήνες περίπου, αρκεί να μην έρχεται σ' επαφή με το φως και τον αέρα και να διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έχοντας υποστεί έλεγχο μέσω ειδικής επιστημονικής διεργασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, το τυποποιημένο ελαιόλαδο πρέπει να πληροί αυστηρώς τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα. Ενώ, στην περίπτωση που γίνεται προμήθεια του ελαιόλαδου της χρονιάς, καλό είναι να διατηρείται σε καλά κλεισμένα, αδιαφανή και ανοξείδωτα δοχεία ή σκούρα μπουκάλια, σε δροσερό περιβάλλον (10-15 οC), μακριά από φως και μυρωδιές.
Read more: http://www.rotise.gr/erotisi/ladi-apo-to-chorio-i-apo-to-soyper-market.htm
l#ixzz2Nrrv0IF3
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου