ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ –Τρόπος Ζωής
Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο έπαιζε πάντα σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή ζωή και στις
διαιτιτικές συνήθειες των Μεσογειακών λαών. Η δημοτικότητά του στη διάρκεια των
τελευταίων δεκαετιών επεκτάθηκε από τις ηλιόλουστες επαρχίες τις Νότιας Ευρώπης σε κάθε
μεγάλη ήπειρο. Το μυστικό της επιτυχίας του κατανοητό. Τα αρίθμητα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου,
οι χρήσεις και η παγκόσμια απήχησή του, συμπεριλαμβανομένης της μαγειρικής, θρησκευτικών
τελετών, αρχαίων παραδόσεων, φαρμακευτικών και καλλυντικών το αναδεικνύουν, κατά τη γνώμη
μας ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης.
Στα κείμενα του Ιπποκράτη (460-370 π.Χ.), πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, αναφέρεται στο
ελαιόλαδο με περισσότερες από 60 χρήσεις, από ιατρικούς σκοπούς έως την προσωπική υγιεινή
χρησιμοποιώντας σαπούνι αγνού ελαιολάδου. Από τους Μινωικούς χρόνους έως την εποχή μας,
το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν θρεπτικό ενυδατικό θρεπτική μάσκα για το δέρμα και τα μαλλιά.
Το ελαιόλαδο στην πραγματικότητα είναι ένα φρούτο και το φυσικό, φρέσκο ελαιόλαδο μπορεί κανείς να το απολάυσει από το πρώτο λεπτό που παράγεται. Αυτό συμβάλλει στο λεπτό του άρωμα και διατηρεί όλα τα θρεπτικά στοιχεία του ενώ δε χρειάζεται καμιά χημική επεξεργασία, όπως χρειάζονται άλλα φυτικά έλαια και σπορέλαια για να γίνουν εύγεστα.
Μαγειρικές Συστάσεις:
Χρησιμοποιείστε ωμό ελαιόλαδο:
- Σε φρέσκιες σαλάτες ή σε σωταρισμένα, βραστά ή ψητά λαχανικά.
- Σαν ελαφριά σάλτσα με κόκκινο ή βαλσαμικό ξύδι και λεμόνι, ρίγανη, αλατοπίπερο για λαχανικά
- και σαλάτες.
- Για πρωινό ή υγιεινό σνακ, ανακατέψτε ελαιόλαδο με λεμόνι, μία ιδέα αλατιού και αποξηραμένη
- ρίγανη ή άλλα φρέσκα ή αποξηραμένα μπαχαρικά και έχετε ένα υπέροχο, χαμηλό σε χοληστερόλη
- εναλλακτικό άλειμα για ψωμί αντί για βούτυρο.
- Ένα καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι απαραίτητο αν θέλει κανείς να φτιάξει πέστο
- βασιλικού με σκόρδο,λεμόνι, τυρί και κουκουνάρι.
- Σαν ορεκτικό, μαζί με ψωμί και λίγες ελιές, φέτα και ρίγανη είναι το ιδανικό ορεκτικό για το κρασί
- σας
- Η κατανάλωση ωμού ελαιολάδου αποτελεί την καλύτερη γευστικά αλλά και διατροφικά επιλογή
- γιατί γίνεται καλύτερη πέψη της τροφής και μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
- του ελαιόλαδο αλλά και των υπόλοιπων υλικών της συνταγής.
Μαγειρεύοντας με ελαιόλαδο
Μπορεί κανείς να μαγειρέψει τα πάντα με ελαιόλαδοl. Το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σχεδόν σε όλες τις συνταγές, συμπεριλαμβανομένων κέικ, μπισκότων κ.α..
Η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη = 3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. /strong>
Χρησιμοποιήστε μαγειρεμένο ελαιόλαδο:
- Στις πατάτες και τα λαχανικά σας και ψήστε στα στον φούρνο.
- Στο ριζότο σας, δίνοντας του μια πιο ελαφριά και μεσογειακή πινελιά Αν προσθέστε και λίγο φρεσκοστιμμένο λεμόνι μπορείτε να φτιάξετε νοστιμότατο Κρητικό πιλάφι.
- Στα όσπρια και τα λαδερά σας, μετά που θα πάρει την τελευταία βράση
- Στο πιάτο με την σούπα σας, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Τηγανίζοντας με ελαιόλαδο
Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών ανθρώπων είναι καλύτερο να τηγανίζει κανείς με ελαιόλαδο απ' ότι με σπορέλαιο ή άλλα φυτικά λίπη. Όταν τα λίπη εκτίθενται στις θερμοκρασίες μαγειρέματος, αρχίζουν να οξειδώνονται. Η καταστροφή τους είναι αυξάνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία που εκτέθηκαν και ο χρόνος έκθεσης τους. Όμως το ελαιόλαδο λόγω της υψηλή περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ακόρεστα λιπαρά μπορεί να αντισταθεί στην οξείδωση και να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός με επιβλαβή παράγωγα της και αυτό το κάνει την υγιεινότερη επιλογή για το τηγάνι.
Στο τηγάνισμα που το λίπος εκτείθεται για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο, παραμένει σταθερό γιατί το ελαϊκό οξύ που περιέχει δεν μεταβάλλεται μέχρι σχεδόν τον μηδενισμό της περιεκτικότητάς του λινελαϊκού οξέος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο όχι μόνο αποτελεί την καλύτερη λύση για το τηγάνισμα, αλλά μπορεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Μάλιστα αν κάθε φορά προστίθεται νέο ελαιόλαδο στο τηγάνι, γίνεται επανατροφοδότηση με αντιοξειδωτικά και αν η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 170-180°C έχετε μια πιο υγιεινή επιλογή από τη χρήση σπορέλαιων
http://www.oliveoilsource.com/article/frying-olive-oil
http://www.oliveoilsource.com/article/frying-olive-oil
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου